Familie Sterk, Lemmer 4

|    1   |    2   |    3   |    4   |

Fotoalbum uit de nalatenschap van Johannes Sterk en Dina Sterk-Visser. 

Inleiding:

Uit de oude doos.

Onderstaande foto’s komen uit de nalatenschap van Johannes Sterk en Dina Sterk-Visser. Na hun overlijden bleven de foto’s in het ouderlijk huis op de Emmakade bij hun dochters Sanne en Griet. Na het overlijden van Griet Sterk in 1987 werden de foto’s bewaard door Dina Schrijer-Sterk, kleindochter van Johannes en Dina, dochter van hun jongste zoon Johannes Sterk en Sjoukje Sterk-Bosma. Dina Schrijer-Sterk heeft de foto’s gescand en beschikbaar gesteld voor plaatsing op Spanvis. Foto’s van nog levende personen zijn daarbij weggelaten.

Johannes Sterk (1856 – 1932)

 & Dina Sterk-Visser (1860 – 1927)

Johannes Sterk en Dina Sterk-Visser met hun kinderen. Achterste rij van links naar rechts: Sanne, Steven, Meintje, Gerardus en Dorus. Jelle en Grietje staan links en rechts van hun ouders. Vooraan van links naar rechts : Clarus, Johannes en Tony.

Sanne, Meintje en Griet Sterk.

Op deze foto de 4 oudste kinderen van Teake Huitema en Meintje Huitema-Sterk. Van links naar rechts: Johannes, Gerardus, Rients en Johanna.

Gerardus Sterk.

Gerardus Sterk en Maria Sterk-Wierdsma.

De 8 oudste kinderen van Gerardus Sterk en Maria Sterk-Wierdsma. De twee jongsten, Greta en Bertus, staan er niet op.

Drie dochters van Gerardus Sterk: vooraan Mien, links achter Gien en rechts achter Suze.

Alle kinderen van Gerardus Sterk: Achter v.l.n.r. Bertus, Mien, Joop, Gien. Vooraan links Agatha, Dina en Wiro. Vooraan rechts v.l.n.r. Greta, Johannes en Suze.

Steven Sterk.

Een herenuitstapje. Op de voorste rij helemaal links is Steven Sterk, daarnaast zijn jongste broer Johannes Sterk. Op de voorste rij 2e van rechts is Rients Huitema. De man vooraan in het midden, met z'n arm in z'n zij, is Age van der Bles.

Sanne Sterk.

Dorus Sterk. Hij trouwde, bijna 36 jaar oud, met de Volendamse Jeanette Veldhuizen. Zij kregen 4 kinderen: Dina, Frits, Theo en Hans.

Op de achterste rij vlnr: Griet Sterk, Clarus Sterk, ? , Dorus Sterk. Wie zijn de anderen ?

Jelle Sterk.

Deze foto is van 1927. Jelle Sterk zit in zijn auto (in die tijd was een auto een zeldzaamheid). Hij maakt met een paar vrienden een tripje. Vier van hen heetten Jelle of Jelte. Dat staat achterop de foto geschreven, echter alleen met de initialen van hun achternaam. De tweede persoon van links zou Gerben Bosma kunnen zijn.

Deze foto is genomen op de trouwdag van Jelle Sterk met Mia Sunder op 28-09-1932. Jelle was toen 38 jaar en Mia 24 jaar. Jelle overleed al in 1948 en Mia in 2001.

Rechts op de foto staat Grietje Sterk. Links Anna, Dora en Marietje de Jong. Het meisje rechts achter is onbekend.

Deze mensen gingen naar Kevelaar. Vooraan in witte bloes is Grietje Sterk. Links achter staat Steven Sterk, zijn vrouw Dora Sterk-de Jong staat in de middelste rij achter de pastoor en links naast haar haar zus Marietje. Naast Marietje staat Sietske Frankena (grootmoeder van Dina Schrijer-Sterk), zij draagt een Friese kap met hoed.

Tony Sterk. Hij trouwde op 27-02-1924 met Agatha Wierdsma. Zij hadden drie kinderen: Lida, Dina en Hans. Hun dochter Dina is op 18-jarige leeftijd overleden ten gevolge van een ongeval.

Clarus Sterk.

Clarus Sterk met zijn vrouw Anne Bücheler. Zij trouwden op 17-11-1924 en kregen vier kinderen: Dina, Hansi, Bob en Clarence.

Dina Sterk, dochter van Clarus Sterk en Anne Sterk-Bücheler. Dina Suèr-Sterk is overleden op 05-02-2006.

Een foto van 4 misdienaars, rechts achter staat Johannes Sterk, jongste zoon van Johannes Sterk en Dina Sterk-Visser.

Johannes Sterk met zijn vriend Gerben Bosma. Johannes is later getrouwd met een zus van Gerben.

Johannes Sterk (1902 – 1993)

Sjoukje Bosma. Deze foto is waarschijnlijk kort voor haar huwelijk gemaakt. Johannes Sterk en Sjoukje Bosma trouwden in 1926. Zij kregen 6 kinderen: Dina, Albert, Cilia, Johan, Martin en Gemma. Martin is maar 2 dagen oud geworden en Gemma bijna 6 weken. Albert is overleden in 1978, hij was toen 48 jaar oud. Dina is overleden in 2010, 83 jaar oud. Johan is overleden in 2012, 77 jaar oud.

Deze foto is gemaakt t.g.v. een fancy fair om geld in te zamelen voor het nieuwe parochiehuis. Vooral de dames waren in klederdracht. Vooraan in het midden zitten Johannes Sterk en zijn vrouw Sjoukje Bosma.

Op deze foto waarschijnlijk een neef of nicht van Dina Sterk-Visser. Johannes Sterk vertelde zijn dochter Dina Schrijer-Sterk dat ze te maken zouden hebben met de familie ter Velde. Wie weet wie deze mensen zijn ?

Pater Age Meijer, geb. te Lemmer op 19-09-1893. Hij is een kleinzoon van Aukje Theodorus Neits, Aukje is een zus van Meintje Theodorus Neits, de moeder van Johannes Sterk (1856 – 1932). Pater Meijer heeft lang in het missiewerk gezeten. Op de achterkant van de foto heeft hij geschreven, dat hij zijn weldoeners bedankt.

Deze meisjes zijn bezig met borduren, haken en breien. Waarschijnlijk bij iemand thuis waar een ruimte is afgescheiden want er is links achter maar een half raampje te zien. Wat ook opvalt is de vloer, zo te zien ligt er geen tapijt, maar is het gewoon bestrating. Midden achter de tafel zit Sanne Sterk, geb. 1889. De leidster, rechts achter, van deze handwerkclub is hoogst waarschijnlijk Anna Gort, echtgenote van Antoon Sterk.

Klassenfoto van de St. Jozefschool.

De kinderen op deze foto zijn geboren omstreeks 1918-1919. Met dank aan Juliana Bijlholt-Sterk en Lies Huitema-Beljon voor het herkennen van de hierna te noemen kinderen. Aanvullingen zijn welkom. 

Op de achterste rij van links naar rechts: 1. --   2. Bertus v.d. Werf   3. Leo Witteveen  4. --   5. Henk v.d. Berg (zoon van Willem)   6. Eelkje Beljon  7. Corrie de Groes   8. --   9. Juffrouw Schmidt. Op de middelste rij: 10. Jopie Sterk  11. Piet Nagelhout  12. --   13. Marie Huitema  14. --   15. Johanna Rijpkema  16. Lies v.d. Werf   17. --   18. Jo Bosma  19. Jantje Bosma. En de voorste rij: 20.  Willem Sterk  21. Koos Woud  22. --   23. Koos Hollander  24. Marietje Hollander  25. Utie Bouwhuis   26. Pietje v.d. Berg  27. Juliana Sterk  28. Johanna de Jager.

Juli 2010.

Doorke Rijpkema.

Met dank aan Klaas Sterk voor aanvullende gegevens en foto’s.

Reactie plaatsen

Reacties

Nelleke Koehoorn
5 maanden geleden

Prachtig om te lezen,wat een rijkdom om dit te mogen hebben... de levensloop van de Sterk fam....

Els Swart
5 maanden geleden

Ik heb een klein fotoalbum gekocht; voorin staat dat dit albums uitgereikt aan Maria Sterk; op het kerstfeest 1918 te Duivendrecht. Zou zij bij deze tak Sterk kunnen horen?

Han Sterk
2 jaar geleden

Erg leuk ome lezen. Bedankt hiervoor.
Han JHAP Sterk (1968) kleinzoon van Wiro Sterk

Guus Docen
3 jaar geleden

In verband met de Verburgt familiestamboom contact gezocht met de kinderen (of kleinkinderen) van:
Gerardus Sterk en Maria Anna Verburgt (kinderen zijn Hendricus Jacobus (geb.30 Oktober 1924) en Anna Agnes (geb.8 Maart 1928)
of
Johannes Sterk en Anna Agnes Verburgt (kinderen zijn Johannes (geb.12 Mei 1932), Hans (geb.19 Juni 1935) en Oscar (geb.21 October 1936)

Robbert
3 jaar geleden

Achterkleinzoon van Klaas Sterk hier. Geweldig om dit te lezen. Veel dank.

Gerard Sterk
3 jaar geleden

Mooi om te lezen! ik ben de zoon van Gerard en Roelofke (Oefe)

Wicher Feenstra
4 jaar geleden

Lovely to find out the family STERK,as a kid I knew Klaas STERK,also Willem and my uncle Tony Sterk and my aunt Arendje Feenstra.I often had holidays in Lemmer and have many fond memories

|    1   |    2   |    3   |    4   |