Vries, Harm de

Harm de Vries, geboren op 4 november 1913 te Rotsterhaule, overleden op 14 mei 1940 te Dordrecht.

Raakte zwaar gewond op de kop van de Mijlweg of de Glazenstraat tijdens of vlak na de vuuroverval op de kopgroep van het bataljon Ravelli in de vroege morgen van 11 mei. Overleed op 14 mei aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. Hij werd begraven op de N.H. begraafplaats in Sint-Johannesga.

Wie een boek over de meidagen van 1940 opslaat, heeft grote kans op bijgaande foto te stuiten van gesneuvelde Nederlandse soldaten langs de Mijlweg bij Dordt.
Hij is al vaak afgedrukt, misschien wel omdat hij het drama van de snelle Nederlandse nederlaag zo treffend lijkt weer te geven.

De doden vielen bij een actie van een Nederlands bataljon tegen Duitse parachutisten in de avond en nacht van 10 op 11 mei, een actie die bekend is geraakt als de aanval van de groep Ravelli.
Het gaat niet te ver deze tot de meest traumatisch verlopen oorlogshandelingen van Nederlandse zijde te rekenen. Traumatisch omdat ze onverhoeds werd gesmoord in een hevige Duitse mitrailleurbeschieting, die in mum van tijd 21 doden en tal van gewonden onder de dicht opeengepakte manschappen van de voorste compagnie tot gevolg had. De andere compagnieën wisten zich na dit vuurgevecht wel enigszins te hergroeperen, maar het bataljon als geheel was er toch wel zo door aangeslagen dat het de gevechten van de volgende dag niet goed heeft kunnen doorstaan. Het drama eindigde voor velen in gevangenneming en voor anderen in een wilde terugtocht. Slechts een kleine groep wist op georganiseerde wijze weerstand te bieden tot de vroege middag van de 11de mei.

Aanval_groep_Ravelli
PDF – 16,6 MB 616 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.