Afsluitdijk |2|

Ook met de aanleg van de weg aansluitend op de nog te bouwen brug is men druk bezig. Hier met de opspuiting.

Gezicht op het opgespoten weggedeelte te Kornwerderzand, met rechts daarvan een aantal keten door werklieden bewoond.

Zuiderzeewerken bij Zurich, lossing van basaltstenen.

Het opspuiten van het zand, hier te zien bij Kornwerderzand. Duizenden arbeiders werkten aan de aanleg van de Afsluitdijk, Zij deden vaak gevaarlijk werk. Zeker zes dijkwerkers verdronken door verraderlijke stromingen. Eén arbeider viel dood van een steiger, een ander werd dodelijk getroffen door een kraan.

Er is vijf jaar gewerkt aan de Afsluitdijk. Hij is dertig kilometer lang en 90 meter breed. Bij de aanleg zijn 16 miljoen klinkers en 23 miljoen kubieke meter zand gebruikt. De aanleg koste 55 miljoen euro. Eerst zou er ook een trein over de dijk gaan rijden, maar de aanleg van de spoorweg werd te duur. De ruimte die daarvoor was gereserveerd werd in 1976 gebruikt om de verkeersweg om te bouwen tot een snelweg. Op 15 augustus 2006 reed Formule - 1 coureur Robert Doornbos daarop een snelheidsrecord: hij haalde 326 kilometer per uur.

Aan het werk op het nieuwe land, 1941.

In 1942, midden in de 2e wereldoorlog, is de Noordoostpolder drooggelegd. Veel jonge Nederlanders mannen doken daar onder. Want: wie de polder opbouwde hoefde niet naar Duitsland. Henk te Raa uit Borculo in de Achterhoek was een van die pioniers. Hij hielp mee met de kersverse polder in te richten en woont er nog altijd.

Vanwege de ATO-dienst der Ned. Spoorwegen, is een autobusdienst tussen Holland en Friesland geopend.

Dat het in het begin een gevaarlijke weg was, is goed op deze twee afdrukken te zien.

Abe Leijenaar (87) (2010) was tijdens de meidagen van 1940 als mitrailleurschutter gestationeerd in Kornwerderzand. Aan de Friese kant van de Afsluitdijk. Met meer dan 200 andere Nederlandse soldaten stopte hij de Duitse overmacht. Het succes was van korte duur, enkele dagen later capituleerde Nederland. Hier is te zien hoe een gewonde Duitse soldaat een sigaar krijgt op Kornwerderzand.