Schotanus à Steringa Idzerda, Hanso

Hanso Schotanus à Steringa Idzerda, (roepnaam Hanso Idzerda) geboren op 26 september 1885 te Weidum, overleden op 3 november 1944 te Den-Haag, zoon van Henrikus Schotanus à Steringa Idzerda en Wilhelmina Frederike van de Wetering. Gehuwd met met Geertruida Elisabeth Johanna Nicolai.


HILVERSUM - Om acht uur 's avonds op die gedenkwaardige 6e november 1919 was dan eindelijk het grote ogenblik aangebroken. Met het liedje "Het Turf in je ransel" klonk het rammelend en krakend in diverse huiskamers. De eerste echte radio-uitzending was een feit. Het „Soiree Musicale", dat in totaal twee uur duurde, werd een wereldprimeur in Nederland. De verantwoordelijke man: omroeppionier ir. Hanso Henricus Schotanus á Steringa Idzerda, die deze vanuit zijn eigen woonhuis verzorgde.

Idzerda was al in 1913 in aanraking gekomen met de radiotelegrafie. Hij studeerde in Duitsland aan de universiteit van Berlijn en experimenteerde in het laboratorium. Na zijn studie wilde Idzerda zich aan de radio wijden, maar hij kon geen werk vinden en besloot toen maar sterkstroominstallaties te gaan maken, waarvan hij later zeer veel profijt zou hebben toen hij zich toch met de radio ging bezighouden.

In de herfst van 1944 toen hij wel eens wilde zien hoe een V-2 in elkaar zat, werd hij betrapt op een Duits terrein waar die dingen werden afgeschoten. Hij had een stuk van de kop van zo'n V-2 bij zich. De Duitsers dachten dat hij een spion was. Zonder vorm van proces schoten zij hem dood bij Wassenaar; hij was 59 jaar. Pas op 28 september 1945 werd zijn lichaam gevonden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.