Douma, Harmen

Harmen Douma, hoofd van de school der E.L.S. aan het Noordeinde te Leiden, geboren op 27 februari 1889 te Stiens, overleden op 4 januari 1944 te Leiden, zoon van Gerben Douma en Hijke Schaafsma. Gehuwd op 18 november 1915 te Aalsmeer met Gerharda Henrietta Herberts.


Op 4 januari 1944 werden drie vooraanstaande Leidse burgers vermoord door de Duitse Sicherheitspolizei. Het waren represaille moorden voor de aanslag de avond tevoren op de Leidse NSB-er Diederix, hoofd van het Gewestelijk Arbeidsbureau. De codenaam waaronder de Duitsers dergelijke represailles uitvoerden was Silbertanne. Ter vergelding van de aanslag werden 50 burgers thuis opgepakt en overgebracht naar het politiebureau. Uiteindelijk werden drie mannen vermoord die niets met de aanslag te maken hadden gehad.

Het waren de conrector van het Stedelijk Gymnasium, Christiaan de Jong, hem brengen ze naar het Rapenburg, waar ze hem executeren, de huisarts Hans Flu, hij wordt bij de Kanaalweg neergeschoten en Harmen Douma, directeur van de Eerste Leidse Schoolvereniging (op 4 januari 1944 kwamen twee mannen hem uit de school halen) wordt in Oegstgeest vermoord. De overige gearresteerden werden overgebracht naar kamp Vught

Reactie plaatsen

Reacties

eva cohen (Marijke)
3 jaar geleden

Als de fam. Kirpenstein onderduikers in WO2 in huis heeft gehad, dan ben ik waarschijnlijk 1 van hun.