Leefsma, Harry

David Leefsma, geboren op 1 november 1885 te Gorredijk, overleden op 11 december 1969 te Groningen, zoon van Heiman Sanders Leefsma en Magalina Mossel. Gehuwd (1) met Esther Hoogstraal, geboren op 8 mei 1882 te Uithuizen, overleden op 21 februari 1942 te Groningen, dochter van Hartog Hoogstraal en Geertje Nieweg. Gehuwd (2) op 28 september 1945 Petronella Elisabeth Feldmeijer.

Kinderen:

1. Harry Leefsma, geboren op 16 december 1916 te Lemmer, overleden op 23 september 1942 te Auschwitz. Gehuwd met Elisabeth Andriesse, geboren op 10 oktober 1917 te Den-Haag, overleden op 30 september 1942 te Auschwitz, dochter van Hugo Andriesse en Eva Sternfeld

2. Magdalena Leefsma, geboren op 27 oktober 1921 te Groningen, overleden op 30 september 1942 te Auschwitz.

Dit is een opname uit ongeveer 1914 van het atelier Leefsma, dat toen in de Schans gevestigd was. De tafels met de naaimachines tegen elkaar geschoven en op alle tafels ligt naaiwerk. Op de achtergrond een rek waar kleren aan hangen, het wordt goed duidelijk gemaakt dat het hier om een atelier gaat. Wat zelden voorkomt bij zulke oude foto′s is hier wel het geval alle namen zijn op de achter kant vermeld. Bovenstaande van links naar rechts zijn afgebeeld, Antje Kooistra, Geertruida (Truus) de Jong, Jantje Koning, Rieka Kofman en Clasiena de Jong. Zittend in dezelfde volgorde, Petronella (Nella) de Jong, mevrouw Leefsma, Geertje Kok, Grietje Kracht en Pietje Kooistra.

-In 1938 is Leefsma's Manufacturenhandel te Lemmer opgeheven.

● Sara Kirby-Nieweg, vertelt: Harry Leefsma, is in 1916 geboren in Lemmer. Hij was de zoon van Esther Hoogstraal, die dan de mevrouw Leefsma op de foto moet zijn. Zij was getrouwd met David Leefsma, de broer van mijn grootmoeder Sara Josina Leefsma, die met Samuël Wolf getrouwd was. Zij hadden een textielzaak in Heerenveen op Lindegracht 13, waar ik opgegroeid ben. Mijn moeder, Miesje Nieweg-Wolf, was hun dochter. Zowel David Leefsma, als Esther Hoogstraal, waren familie van mij. Esther Hoogstraal van mijn vaders kant, de Niewegs.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.