Trambrug te Lemmer

Op tekening |B|

Een tram op de trambrug over de Zijlroede te Lemmer. De foto werd in het laatst van de zomer in 1901 genomen kort na de officiële ingebruikneming van het baanvak Joure Lemmer. In 1948 dus nog geen halve eeuw later reed de laatste personentram naar Lemmer, later werd ook het goederenvervoer op deze lijn gestaakt.

Op de achtergrond de openstaande trambrug, destijds bediend door Sibbele de Boer. Achter de brug de roggemolen van de familie Koopmans, hier nog in volle glorie, met daarvoor de gebouwen van de gasfabriek en de woning van de directeur.

  • Hyllie Kok-lemstra: Het linker huis is inderdaad afgebrand/afgebroken en er is het tegenwoordige huis op gezet. In mijn herinnering heeft daar tot z'n dood Hendrik Kok de postbode gewoond met zijn vrouw Martsje en hun geiten, in het middelste huis woonde de fam. Poepjes en daarnaast de fam. Smeding (ook een postbode)
  • Jan De Jong: Hendrik Kok, was de laatste brugwachter van de trambrug Hij woonde aan de overkant aan de Langestreek, Het roeibootje ligt voor de woning, als de tram kwam roeide hij naar de overkant, om de brug te bedienen. Achter de woning hadden ze een stal met geiten, die werden behandeld als waren het hun kinderen! Hendrik en Martsje Kok zijn in 1980 vrij plotseling na elkaar overleden!!

Foto van Hielke Roelevink

  • Leeuwke Bootsma: In de brugwachterswoning links, woonde de fam. Solkema. Toen deze met pensioen ging, bediende oud postbode Kok tot aan de opheffing van de lijn èèn keer per dag de trambrug. Kok die aan de Langestreek woonde, stak vaak met de roeiboot de Zijlroede over om de brug te bedienen.
  • Leeuwke Bootsma: Van het tramverleden is op een enkele naam (Stationsweg en tramhaven) in Lemmer niets overgebleven. Niets is meer herkenbaar waar eens het (behoorlijke) stationsemplacement was. Alleen de oude tramdijk is nog te volgen tot de Follegasloot. Spijtig is dat de gemeente aan dit stukje historie geen aandacht heeft besteed. Mede door de tram en bootverbindingen heeft dit Lemmer tot verdere ontwikkeling gebracht. In Sint Nicolaasga staat nog het stationsgebouwtje van de NTM als enigste herinnering aan de tramlijn Joure - Lemmer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.