Tijsseling, Jacob

Jacob Tijsseling, geboren op 16 februari 1904 te Lemmer, overleden op 21 oktober 1942 te Lemmer, zoon van Thomas Thijsseling en Pietje Feddes Spaan.


De 'Friesland' op het IJsselmeer: Op 21 oktober 1942 voerde de Royal Air Force aanvallen uit met door RAF-piloten gevlogen Mustangs op diverse doelen in Duitsland, België en Nederland. Ook de 'Friesland' van rederij Koppe werd aangevallen. Het schip was net uit Lemmer vertrokken, met als reisdoel Amsterdam.

Net voorbij Rotterdammerhoek wipten twee Mustangs over de dijk van de Noordoostpolder om vervolgens laag vliegend de 'Friesland' te bestoken. De passagiers waren op het dek beneden, waardoor zij niet werden geraakt. Van de bemanning werden kapitein Jelle Hendriksma, stoker Jacob Tijsseling, matroos Gerke Bootsma en lichtmatroos Emylius de Hoop gedood. Het R.A.F. vliegtuig had de pijpleiding en de stoomleiding stuk geschoten en omdat daar toen allemaal stoom uit kwam, dachten ze dat de boot in brand stond waarna het vliegtuig is weggevlogen.

Reactie plaatsen

Reacties

P. van den brandt
6 jaar geleden

Dag Roelie,

Ik ontdek bij toeval een foutje.
Thijsseling, Jacob
moet volgens de geboorte en overlijdens akte zijn:
Tijsseling, Jacob.
Die (H) moet er tussenuit.

In de hoop dat jew er wat mee kunt,
slmvrgr.

Peter.

Roelie Spanjaard-Visser
6 jaar geleden

Dank je wel Peter, is aangepast.