Vries, Jan de

Jan de Vries, geboren op 17 november 1919 te Opeinde, overleden op 21 november 1944 te Opeinde, zoon van Reinder de Vries en Antje Bruining.


Ten gevolge van de spoor- en tramstaking was Gerhardus Wagenaar (geboren op 28 december 1907 in Drogeham. Hij was arbeider bij de N.T.M., met als standplaats Drachten), ondergedoken bij de familie De Vries op Legauke, onder Opeinde. Op 21 november 1944 werd hij samen met de broers Jan en Marten de Vries tijdens een vuurgevecht met de bezetter doodgeschoten. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Opeinde. Een andere onderduiker, de stakende tramconducteur Willem Westerhof, verschool zich achter het vee en overleefde deze razzia. De boerderij van familie de Vries liet men afbranden.

Jan zijn broer Marten is geboren op 7 juli 1921 te Opeinde, overleden op 21 november 1944 te Opeinde.

De Legauke: www.tresoar.nl

September 1948

December 1962

Opeinde: de Legauke. Dat verklaart ook meteen waarom de straat uit twee delen bestaat. Legauke nummer 1-10 staan langs het Opeinder kanaal, meteen bij de brug van de Hegewei. Legauke nummer 11 – de boerderij ‘De Oerwinning’ – is een stuk zuidelijker te vinden, direct aan het Drachtster ‘Djippe Gat’. Tot aan 1944 stond iets westelijker van deze plek een gelijknamige boerderij waaraan een intrigerend verhaal kleeft. In de Tweede Wereldoorlog vermoorde de Duitse bezetter er twee Peinders en één onderduiker; de boerderij liet men afbranden.

Meer op: www.hfdepein.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.