Gast, Julius

Julius Gast, joodse handelsagent, geboren op 28 februari 1893 te Groningen, overleden op 18 november 1944 te Herbaijum, gem. Franekeradeel, (Begraafplaats Herbaijum ) zoon van David Gast en Hester Gerzon. Gehuwd met Elvira Fodor.


Julius Gast, was met zijn vrouw en zoon ondergedoken. Hij werd echter door de Sicherheitsdienst gearresteerd en in de strafgevangenis van Leeuwarden opgesloten. Zijn gezin heeft de oorlog overleefd.

Op 18 november 1944 zijn drie mensen door de Duitsers doodgeschoten. De drie waren het slachtoffer van een represaillemaatregel. Op bevel van de geallieerde legerleiding had de ondergrondse spijkers gestrooid op de rijksweg. Het hoofd van de SD, Albrecht, nam uit wraak drie willekeurige gevangenen uit de gevangenis te Leeuwarden. Het waren de spoorwegmannen Bote Lieuwe Dijk en Rijkje van Meekeren uit Leeuwarden en de joodse handelsagent Julius Gast uit Scharnegoutum.

Ten westen van Herbaijum, langs de oude Rijksweg Franeker-Harlingen, is een gedenksteen ter nagedachtenis geplaatst. Het monument bestaat uit een granieten steen met twee kruisen en een Davidsster, met de namen van de slachtoffers en de datum van overlijden.

Reactie plaatsen

Reacties

W Hospes
3 jaar geleden

hij zat onder gedoken bij mijn vader en moeder in
Rottum oude postweg no 10 ,hij is verraden door een land verrader ,ook mijn vader is opgepakt maar gelukkig na veel ontberingen in verschillende gevangenissen door begin van T B C vrij gelaten in Delfzijl .