Blok, Fam. Lemmer

Info vader: Hartog Blok, veehandelaar, geboren op vrijdag 23 oktober 1840 te Lemmer, overleden op 1 oktober 1915 te Lemmer, zoon van Salomon Jacobs Blok en Hendrikje Jacobs Elkan. Gehuwd op 19 april 1871 te Den Helder, met Natje Schrijver, dochter van Meijer Abraham Schrijver en Sara David van Emden

Salomon Blok, geboren op 19 januari 1873 te Lemmer, overleden op 4 augustus 1911 te Assen.

Sarah (Saartje) Blok, gewoond hebbend op de Nieuwburen 11 te Lemmer, geboren op 25 juni 1876 te Lemmer, overleden op 19 november 1942 in het Concentratie kamp Auschwitz te Oswiecim.

    Foto van Roel Kingma: Lemster Sarah/Saartje Blok, genoemd op het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam.

    Jozeph Blok, gewoond hebbend op de Nieuwburen 11 te Lemmer, geboren op 10 oktober 1878 te Lemmer. Overleden op 19 november 1942 in het Concentratie kamp Auschwitz te Oswiecim (Aangifte middels een missive van de Minister van Justitie, commissie tot het doen van aangifte van overlijden van vermiste)

    Jozeph Blok was de broer van Saartje Blok. Zij kwamen uit een groot gezin, waarvan ook andere kinderen op zeer jonge leeftijd gestorven waren. Hun ouders waren Hartog Blok en Natje Schrijver, geboren op 23 oktober 1840 te Lemmer en op 1 oktober 1915 in Lemmer is overleden. Jozeph deed aan kleinschalige handel in vee, in oorlogstijd probeerde hij nog wat te verdienen door te venten met schuurmiddel enz. Joseph Blok en Saartje Blok zijn op 29 april 1942 van huis opgehaald door leden van de Nederlandse politie. Via het doorgangskamp Westerbork werden zij naar Polen vervoerd. Waar zij op 19 november 1942 in het concentratiekamp Auschwitz door de bezetter zijn omgebracht.

    Lemmer, monument voor Jozeph en Sarah Blok.

    Door: Johannes de Vries

    Foto van Roel Kingma: Lemster Joseph Blok, genoemd op het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat in Amsterdam.

    Jozeph, Sarah en de Stroffelstiennen.

    Jozeph keek verdwaasd en huilde
    De zwarte laars had hem niet gemist
    Zijn zuster, weggevoerd door vreemden
    Had hem nog zo weggestopt

    Onbegrepen, machteloos riep Jozeph nog
    "Mijn God, waarom is het hier zo stil."
    De dood kwam langs in eeuwigheid
    Gebroken ogen, zonder licht

    Jozeph is niet oud geworden
    Herinnert zich niets van de tijd
    Dat het Jood zijn
    Offers vroeg

    Door buurmans koude dode ogen
    Gebeiteld in herinnering
    Vindt hij Sarah en zichzelf
    Terug in goud op d'herdenkingssteen

    Auschwitz, getto of Treblinka
    Met bloed geschreven moordend werk
    Werd cijfermatig opgelost
    En Sarah en ons Jozeph een nummer op de lijst

    Door Wietze de Haan: Herdenkingsstenen op de Nieuwburen te Lemmer: Voor Sarah en Jozeph Blok


    Notitie Hartog Blok: Tijdens de huwelijksvoltrekking, van de Israëlitische godsdienst, oud zeven en twintig jaren, van beroep veehandelaar, wonende te Amsterdam.
    Zoon van Jozeph Blok, oud een en vijftig jaren, koopman, wonende te Lemmer en van Naatje de Jong, zonder beroep, mede aldaar woonachtig. Sinds woensdag den 23e Maart 1910, te Amsterdam,  echtgenoot en sinds woensdag den 12e Januari 1938, weduwnaar van Paula Goldstein. Geboren, zaterdag den 16e December 1882, des na middags ten twee ure, te Lemmer, Lemsterland. Overleden, maandag den 21e September 1942, in het Concentratie kamp Auschwits te Oswiecim Polen. Een overlijdensakte is nog niet ingezien. In den ouderdom van 59 jaren, 9 maanden en 5 dagen.

    Gezin Hartog Blok 
    Hunzestraat 119 I, Amsterdam 
    Hartog Blok
    Lemsterland, 16 december 1882
    Auschwitz, 21 september 1942
    Gezinshoofd

    Rosa Blok-Mendel 
    Linnich, 11 maart 1900
    Auschwitz, 21 september 1942
    Echtgenote
    Eén kind dat nog thuis woonde heeft de oorlog overleefd.

    Hartog Blok
    Lemsterland, 16 december 1882
    Auschwitz, 21 september 1942
    Commissionair in vee
    Bereikte de leeftijd van 59 jaar

    Hartog Blok, was weduwnaar van Paula Goldstein. Hij had met haar twee kinderen: Albert Louis en het hier vermelde overlevende kind.

    Peter Van Den Brandt

    Foto van: Peter Van Den Brandt

    Foto van: Peter Van Den Brandt

    Foto van: Peter Van Den Brandt

    Foto van: Peter Van Den Brandt

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Roel Kingma
    5 maanden geleden

    Ik verzorg vaak wandelingen door de voormalige Joodse wijk van Mokum/Amsterdam. Altijd kijken we op het namenmonument naar de namen van de Lemster Joden Saartje en Joseph Blok en Jantje Jacobs.