Camping te Lemmer

Camping Lemmer

De camping aan de Plattedijk is ontstaan in de jaren ’70. De camping bood plaats aan 225 stacaravans, met veel vaste gasten. Daarnaast was er een kampeerterrein met zo’n 30 vrije plaatsen.

1959

1964: Het toiletgebouw op de nieuwe camping in Lemmer. Op de achtergrond de eerste drie bungalows, die de exploitatiemaatschappij Lemsterland heeft laten bouwen op het uitgestrekte
recreatieterrein, dat zij bezit. Deze NV, heeft grote plannen, die echter bijna niet van de grond
komen omdat het zo moeilijk is bouwvergunningen te krijgen.

1969: Het recreatiecentrum Heeres aan het Stroomkanaal bij Lemmer wordt met een kampeerterrein uitgebreid. Op de foto een overzicht van de werkzaamheden, die daarmee gepaard gaan. De camping wordt ongeveer een hectare groot en zal plaats bieden aan zon vijftig tenten of caravans.

Boven en onder: Aqua-camping Frans de Witte, Lemmer

Een afdruk uit de tijd dat de recreatie in Lemmer nog maar heel voorzichtig op gang kwam. Waarschijnlijk is de eigenlijke camping 't Ooievaarsnest vol geweest en is hier uitgeweken naar een stukje land ernaast. Wat er staat zijn allemaal tenten. Van allerlei model, nog geen caravan te zien. Op de achtergrond de boerderij Villa Nova, voordat Villa Nova afgebrand was, woonden Piet en Aukje Kortstra-Koopmans er, die de boerderij overgenomen hadden van pake Folkert Koopmans. Daarvoor is het kleine hokje van de ijsbaan te zien. Dat lange gebouw meer naar rechts was van Jelte de Jong zijn bedrijf of opslag in (Lange Jelte). Wat was iedereen enthousiast over deze recreatieve ontwikkeling. De venter van Evert de Vries 'Epke Werkman' ging daar in de vakantietijd altijd met brood naar toe, héél vroeg, hij moest de mensen vaak nog uit bed roepen. Een bakfiets met brood was hij daar zo maar kwijt en dat moest allemaal aan de kant zijn voordat hij aan zijn eigen klanten begon. Die moesten weer op tijd bediend worden want dan moest Werkman in een andere rol verder, als melkcontroleur.

Parkeerterrein met kantine

Gemeentelijk Kampeerterrein te Lemmer in 1965

Boven en onder: Kantine op de camping

Boven en onder: De kampwinkel 1965/70

Wat gebeurt er met camping Lemmer?

Op 28 oktober 2020 heeft de gemeenteraad besloten de huidige opzet van de camping per 1 november 2021 te beëindigen en de camping om te vormen tot een volledig toeristische camping (mix van toeristisch kamperen, camperplaatsen en verhuuraccommodaties). De huurovereenkomsten met de vaste gasten zijn per 31 oktober 2021 opgezegd.

Bron: De Fryske Marren

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.