Annie Lavinia

Door: Dirk Huizinga

Ontwerp: Douwe Zijlstra, Amsterdam, 1919
Opdrachtgever: F.W.H. van Beuningen, Rotterdam Bouw: Akerboom, Boskoop, 1920
Afmetingen: 15 x 4.25 meter

Geschiedenis

In het blad ‘De Watersport’ werd in 1928 het Lemsterjacht Annie Lavinia zeer positief beoordeeld. Opmerkelijk is daarbij dat dit schip op dat moment een Lemsteraakjacht wordt genoemd, in navolging van Van Kampen en Kersken (1927) die dergelijke boeieraken ook als Lemsteraak betitelen, in een tijd dat dergelijke schepen ook nog gewoon boeier werden genoemd. Overigens heeft het blad het verder niet over een Lemsteraak, maar over een ‘boeier’. De Watersport’ besteedt vooral aandacht aan de inrichting van het schip. Onder de voorplecht het schippersverblijf voor de schipper met zijn knecht, die via het luik op het voordek toegang hebben tot hun verblijf. Onder het roefdek bevinden zich de ruimtes voor de eigenaar en zijn eventuele gasten. Geheel achter is de kuip van 2.50 meter lengte. ‘Zoals over het algemeen bij boeierjachten, zijn ook hier in de stuurkuip rondlopende banken aangebracht, die geheel in teakhout zijn uitgevoerd’.

Onder de kuipvloer bevindt zich een 24 pk. benzine ‘hulpmotor’ om het schip bij windstilte thuis te brengen. Het jacht is getuigd met ‘een prima boeiertuig, waarvan fok en grootzeil te samen een oppervlakte van 127 m2 hebben.’

De Lemsteraak ‘Annie Lavinia’. Opvallend is de geringe zeeg. (Foto: Hielke Roelevink)

De Annie Lavinia werd in 1933 verkocht naar België, waar ze diverse eigenaren heeft gehad. In 1958 werd de aak in De Waterkampioen te koop aangeboden en waarschijnlijk verkocht naar Zweden. In 1978 dook het schip weer op. In Bremen liet de Duitser Von der T sen het ijzerwerk van het schip restaureren en vier jaren later werd er een nieuwe kajuit op geplaatst en het houtwerk vervangen. In 1989 lag de aak, nu met de naam Sindbad, in Kiel aan de Oostzee. In 1990 koopt Erik Pluimers de aak en brengt het schip weer naar Nederland, laat de aak restaureren en geeft het schip een ligplaats in Rotterdam. Twintig jaar later neemt TVM-Verzekeringen in Hoogeveen het jacht over en krijgt het een zomerligplaats in Grouw.

Het stalen Lemsterjacht ‘Annie Lavinia’uit 1920, dat vooral lijkt op de stalen boeiers uit diezelfde tijd.(FSM)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.