Hottinga's brug te Lemmer

Afgebroken in 1888 de officiële naam was Truitjezijlsbrug I. Deze brug was geel geverfd en stak over naar de Nieuwburen en werd verwijderd toen de Rien werd gedempt...

1957: Deze foto van Lemmer dateert van omstreeks 1887, toen men begonnen was aan de nieuwe havenwerken met schutsluis enz. Hierdoor had in Lemmer zelf ook een radicale verandering plaats. Het is dus al een hele oude foto en de kwaliteit heeft daar uiteraard onder geleden. De brug genoemd naar de draaier of 'opwipper' uit die tijd, De Hottinga’s-brêge, was een schakel tussen de Nieuwburen, vanwaar de foto genomen is, en de Markt. De Rien (Vissersburen), die gedempt is, liep rechtstreeks voorbij het gemeentehuis naar het Dok. Daar lag de Plugs-brêge, die hier niet op staat. Tussen deze twee bruggen lag wat nu de Gedempte Gracht heet. De gracht werd gedempt en de Markt doorbroken. Vandaar dat de Hottinga’s-brêge en de drie panden, die men rechts ziet op de foto ziet, zijn afgebroken. Linksachter op de achtergrond het pand van Centrum Lemmer van Freese en uiterst links de bakkershoeke op de Markt.

  • Johannes de Vries: Zo goed als ik weet lag de 'Hottinga's' brug hier dichtbij. In de tijd dat de Gedempte Gracht nog open was. De brugwachter zou toen in ons huis hebben gewoond. Aan de andere kant, waar je van de Kortestreek naar de Oudesluis gaat, lag ook een brug, 'Plug's' brug genoemd. Plug was slager. Mijn grootvader heeft vaak verteld, dat Plug ook probeerde wat, aan de schipperij te verdienen. Het verhaal was dan, dat hij aan een schipper vroeg of die vlees moest hebben. Als het antwoord dan nee was, vroeg hij: "Nou, smoar (vet) dan?" waarop de schipper antwoordde: "Smoor zelf, kerel".

Detailfoto

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.