Eintsje van de Daam en Pier Lemmer |1|

|    1   |    2   |    3   |

  • Leeuwke Bootsma: Het havenlicht van de Oosthavendam op de achtergrond.

Een prachtige oude foto, gemaakt op het einde van de Dam tijdens het hardzeilen met de Lemster kermis. De man links vooraan met sigaar is Ferdinand de Vries, verder Kerst Hoftijzer, Schelte Rottiné, onbekende, Marten Visser. Boven links met post-pet is Drost, postbode en tevens fietsenmaker, maar hij was ook een reuzenkracht voor de Kaatsvereniging 'Súdwál'. Rechtsboven, met pijp, een schipper die met een vracht turf in het Dok lag.

Er ging in april 2017 een schok door Lemmer: Het college van de gemeente de Fryske Marren wil het karakteristieke hokje geplaatst op het havenhoofd van Lemmer, beter bekend als Ut eintsje fan'e daam, afbreken en vervangen door een lichtmast met bank.

Vele reacties, een petitie werd opgestart..op 15 april 2017 een protest bij het "Ut eintsje fan'e daam" waar toespraken werden gehouden door Wietze de Haan en wethouder v.d Pal van DFM. En waar muziek was met het protestlied van het Lemster Shanty- koor. Vele Lemsters waren er naar toegestroomd, aken, boten..het was fantastisch.

Wethouder v.d Pal, zegde toe, dat ook hij zich zou inzetten voor behoud van het gebouwtje en het verder opknappen van "Ut eintsje fan e daam"

Ut wetter slagt tsjin stien en pealen
De kjelt docht sear tot op'e huud
En wyn die kâlder is dan'k togt hie
Makket net un noflike luud

Toch wol ik op dit plakje bliuwe
Ut plakje wer de leafde wie
Wer jonkjes mei de famkes buoten
Un frommes soms te wachtsjen stie

Dot plak dot is nog steeds ut Eintsje
Hjir komt men faaks de Lemmer yn
Ut beaken skynt nog op ut hokje
Fynt men sa de lemmer blyn

De leite socht, makket de wyn
Ta plak fan hoedjen op'e daam
K'sjoch ut ferliene no wer foar my
Hjir wie uus heit do my de faam

"As tiiden tiiden hebbe"
Tink don un de skiedenis
Wont wat fuort is, is ferlern no
Pos don fielst echt wol ut gemis.

Wietze de Haan

Film is van: Janny Bergh.

Westhavendam schepen in het ijs

Lemmer bied veel plaatsen waar het goed toeven is op de zondagen. Zo werd er vroeger al gewandeld naar 'it Eintsje fan 'e dam'.

Het Eintsje van de Daam, met de vuurtoren. 'De bol' die bovenop deze vuurtoren zat, is nog te zien in de Oudheidkamer van Lemmer.

Lemmer gezien vanaf de vuurtoren. Opvallend is vooral het landelijk karakter van het dorp. Inmiddels is het centrum van Lemmer niet meer omringd door water, maar door industrieterreinen en jachthavens. De foto is van 1920, links van de havendam de voormalige Zuiderzee.

"Lemmer, panorama" staat op de achterkant van deze kaart, die een poststempel van 1940 draagt, toen de PTT een kaart voor 2 cent uit Lemmer wegbracht naar Beverwijk. De opname is voor de inpoldering gemaakt, de havenwerken liggen er nog ongeschonden bij. Op de voorgrond de Westdam met de remming werken, en een paar schepen. De kleding van het meisje op de dam geeft aan dat het zomer is, dat kun je ook opmaken uit het feit dat er op het kleine stukje strand, in de "stjonkhoeke" ook een aantal mensen te zien zijn.

Rechts achter de Oostdam, is het ook allemaal nog water. Dat is ongeveer waar nu de opslagterreinen van Van der Wal zijn. Op de achtergrond een heel breed stuk van Lemmer, waar behalve de drie torens, de sluis-hokjes, de overkapping van de Tramboot, het wapperende wasgoed op de Vluchthaven ook nog enkele grotere huizen te herkennen zijn. De heer Parre, is waarschijnlijk op de voorgrond te zien.

De Lemster daam

By uus op ‘e daam stiet un âld hokje
It wie us mooie plakje och sa lang verlyn
Do wiest krekt âs my noch jong en ferlegen
De earste tuut wie net te ferjitten

myn hân dy socht dyn waarme hûd
yn’t ljocht fan ut eintsje fan’e daam
Wyst sa fereale, Sa leaf en hyt

De daam dy skynt ut wetter oer
Lit ut mar skyne
Wy wolle ut ljocht fan do daam net kwyt
Ut ferliene set de takomst fèst
Jout ús de daam werom.

Wietze de Haan

Bovenstaande drie foto's van Mevr. A. Kuyper-Talman

|    1   |    2   |    3   |