De Vier Gebroeders, LE 6 / ST 1

Door: Dirk Huizinga

Ontwerp: Hendrik de Boer
Bouw: Gebroeders de Boer, De Lemmer 1902
Opdrachtgever: Auke Bakker, financier Joh. Sterk

De eerste aak van de nieuwe firma Gebroeders de Boer, en tevens de eerste aak die niet door Dirk de Boer, maar door Hendrik de Boer is ontworpen. Bij de bouwopdracht moest de aak ‘De Drie Gebroeders’ heten. Later werd dat Vier Gebroeders. In 1918 werd de aak verkocht aan H. Smit & Gebr. Van de Woude uit Harlingen (HA2) en een jaar later aan Jelle Zwaan in Stavoren, die vanaf 1919 met de aak vist onder nummer ST 1. De familie Zwaan in Stavoren bleef bijna vijftig jaren met dit schip vissen, tot 1966. Daarna ging het schip over naar de recreatie. Eerst voeren de gebroeders Hoekstra ermee van 1966 – 1968. Toen nam G. Jorritsma uit Emmeloord de aak over en in 1974 kwam het schip in handen van Douwe Schirm uit De Lemmer, een achterkleinzoon van Poppe de Rook. Hij gaf de aak weer het visserijnummer LE 6. Als jacht is deze aak voorzien van een kajuit, maar voor het overige is ze nog in redelijk authentieke staat. In 2012 kocht André Sterk, een achterkleinzoon van Johannes Sterk uit De Lemmer, de aak om het schip te laten restaureren in de originele staat van visaak.

Stavoren, ca. 1950. De LE 6 werd in 1919 verkocht aan Jelle Zwaan die ermee viste onder nummer ST 1. Zwaan ligt op de foto bij de helling van scheepswerf Volharding van Auke van der Werff en manoeuvreert de aak door het ijs naar de kant. De tuigage is verwijderd. Op het achterhuisje de beugel voor een steunzeil. (Foto: collectie J. Zwaan)

Stavoren rond 1960 met aan de steiger van de vissershaven de Lemsteraak ST 1 van Jelle Zwaan. Onder: als jacht.

De Lemsteraak LE 6 (Foto: collectie René Zwaan, Stavoren)

Sterk laat de aak terugbrengen in de originele staat van 1902. Na een grondige restauratie bij Blom in Hindeloopen moet de LE 6 weer als originele visaak op het water verschijnen, ruim 110 jaren na de eerste tewaterlating in De Lemmer en ruim een halve eeuw nadat de visaak overging naar de recreatie en van een kajuit werd voorzien. Eerst is het schip bij Blom volledig gestript, de kajuit en de dekken zijn verwijderd en het kale casco is van binnen en buiten gestraald. Vervolgens konden de mannen van de Skipshelling Blom in Hindeloopen aan de slag om de zwakke plekken in het casco, die na het stralen goed te inventariseren zijn, te repareren. Het zeilwerk met het voordek werd aangebracht en de kuip kon worden afgewerkt op een wijze zoals de visaak er oorspronkelijk uitzag. Vervolgens is het casco voorzien van een laag epoxycoating. Na installatie van de scheepsmotor is de aak afgewerkt en betimmerd. In de zomer van 2014 lag de LE 6 als herboren, als de visaak die ze eens was, in de historische Binnenhaven van de Lemmer. Voor de woning van André Sterk, de achterkleinzoon van Johannes Sterk die de bouw van de aak in 1902 financierde.

Hindeloopen, 2013. Skipshelling Blom. Refit van de LE 6 (Foto’s: Blom)

Restauratie van de LE 6 (Foto’s boven: Skipshelling Blom. Onder: Dirk Huizinga, juli 2014)

Lemmer, 2013. De gerestaureerde LE 6 met modern tuig. De spantvorm van de grote pleziervaartuigen-model Lemsterjacht van de gebroeders De Boer is half rond, ietsje V-vormig. De spantvorm bij de visaken is U-vormig. Het vlak is breed en relatief plat. André Sterk merkte het verschil in de stabiliteit van het schip. Zijn aak ‘De Visotter’ met een halfrond spant is ranker dan zijn nieuwe aanwinst, de visaak LE 6.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.