Werf van Brug jachtbouw Lemmer

Op mijn schip; scheepje, motorkruiser, (9 meter staalbouw) gebouwd in 1978, zit het plaatje geschroefd "van Brug Jachtbouw" te Lemmer. Wie kan mij meer over deze 'Van Brug' Jachtbouw vertellen. Wie was deze 'Van Brug'?

Jan van Exter, vertelt: Het mysterie van wie is deze man achter het bedrijf/Smederij vervolgens Jachtbouw van Brug te Lemmer (bijgaand in de oproep het koperen plaatje geschroefd in het stuurhuis) is opgelost !

Na een oproep gedaan te hebben via Roelie Spanjaard op haar website met gastenboek en foto van wie kan helpen ben ik gister (zaterdag 11 april) de telefoon gaan pakken, heb half Lemmer aan de lijn gehad, een aantal gaven namen door van mensen die het zouden moeten weten met als aantekening dat het gevraagde speelt in de jaren 70-80, dus ik zocht de wat oudere Lemsters (mastenmakers, smederijen, jachtbouwers in ruste enz.) een flink aantal van de gegeven namen gaven geen gehoor echter bij Jachtbouw “de Sluis” had ik beet, de heer Taeke Kooijenga van gemeld bedrijf vertelde mij dat moet Sjoerd van Brug zijn, die bouwde in die tijd af en toe scheepjes, maar het beste kun je dit vragen aan Joop Pasman, een werknemer van Sjoerd die vervolgens eind jaren 80 het bedrijf overnam !

Telefoon werd opgenomen door Joop Pasman zelf en op mijn vraag stoor ik u ? welnee zeg maar, ik doe in het kort mijn verhaal van mijn intrige omtrent gemeld plaatje en meld Pasman, het schuitje is gebouwd in 1978, da’s toevallig zegt hij, ik kwam bij Sjoerd van Brug aan het werk in 1978, scheepje nu in jouw bezit is het laatste scheepje wat van Brug gebouwd heeft, van Brug had 2 soorten business zeg maar, de bootjes en een mechanische afdeling, ik nam de tent over gedeeltelijk in 1985, en vervolgens het geheel in 1990 waarvan mijn zoon nu de tent runt, echter jij hebt het laatste scheepje wat van Brug bouwde herhaalt hij, Pasman meldt verder dat Sjoerd van Brug overleed in 1994 wat uiteraard een streep door mijn rekening was daar ik het schuitje graag nog 1 maal aan deze man wilde laten zien, scheepje is in perfecte staat, vakmanschap was van Brug niet vreemd !

Ik denk dat ik in totaal 1 1/2 uur Lemmer aan de lijn heb gehad, waren leuke gesprekken daar de Lemsters het ook leuk vonden een dergelijke zoektocht, welaan Lemmer in juli/augustus dit jaar vaar ik via Medemblik het IJsselmeer over en ga via Lemmer de Friese meren over en via Stavoren wat dagen verder wederom richting Noord Holland, van Brug zal ik helaas niet treffen echter mijn vaart door Lemmer zie ik als een eresaluut aan Sjoerd van Brug, een vakman pur sang en door dit verhaal wederom ietwat tot leven gebracht !

Ik wens de Lemsters een goede vaart!

Jan Van Exter

De plek waar van Brug zijn werf had, aan de Zijroede te Lemmer

Jachtbouwer Sjoerd van Brug in Lemmer

Sjoerd van Brug bouwde rond en na 1970 af en toe scheepjes. Joop Pasman was zijn medewerker vanaf 1978. Hij naam het bedrijf tussen 1985 en 1990 over. Sjoerd van Brug was een vakman en had twee soorten business, de bouw van bootjes en een mechanische afdeling. Van Brug overleed in 1994.

Reactie plaatsen

Reacties

Christina Verhulst
3 maanden geleden

Hallo, ik weet dat de kans klein is dat iemand dit leest, maar ik ben ook eigenaar van een 6m stalen vlet van de van Brug Jachtbouw in Lemmer en heb dezelfde plaquette op de achterkant van mijn schip! Ik ben een Amerikaan die ongeveer 10 jaar geleden naar Nederland is gekomen en de boot nu ongeveer 5 jaar in mijn bezit heeft. Ik heb me altijd afgevraagd waar de boot vandaan komt en of ik misschien ook de moderne staat van de boot kan laten zien aan de oorspronkelijke maker. Laat het me weten als je in contact wilt komen om over de boot te praten!