Geveegde kop

Door: Dirk Huizinga

In 1913 bouwden de Gebroeders De Boer in Lemmer hun laatste twee aken voor Lemster vissers. Op de foto de LE 8 van de visser Jan ("Doeske") de Blaauw. In 1939 ging Jan failliet en werd de aak uit de failliete boedel gekocht door Harrit Kingma, die ermee viste onder nummer LE 9. De aken van de gebroeders De Boer hadden naam gemaakt als goede zeilers, wat vooral te danken is aan de vorm van de romp. De ijzeren visaken die bijvoorbeeld Auke van der Zee in Joure voor de visserij op de Zuiderzee bouwde, hebben een brede, stompe kop, wat zeilende veel weerstand in de golven oplevert. De kop van de aken van De Gebroeders De Boer is veel slanker vorm gegeven. De volle vorm buigt als het ware met het water mee. De kop is geveegd. Zo wordt dat genoemd.

Op de foto is goed te zien dat dit schip op de waterlijn veel slanker is dan op het berghout, terwijl de romp onder het berghout bij de visaken van Van der Zee bijna recht naar beneden gaat. Dat geeft veel ruimte aan boord, maar zorgt ook voor een traag zeilend schip. De LE 8 mag dan meer dan honderd jaren oud zijn en er nog goed uitzien, maar dat is te danken aan een ingrijpende restauratie na een turbulent leven. Na de Tweede Wereldoorlog ging de aak van Lemmer naar Volendam, waar er tot 1963 mee is gevist (VD 128). Daarna is het schip verkocht aan een Duitse watersporter, die de visaak liet verbouwen tot motorkruiser. In 2008 werd het schip in Duitsland herkend door Dirk Blom uit Hindeloopen en Klaas Postma uit Woudsend. Klaas kocht het vreemd verbouwde schip en de scheepswerf Blom restaureerde het tot de visaak zoals die er ooit in 1913 uitzag.

Nu, in 2018, lijkt het alsof er nooit wat is gebeurd. De oude visaak van Jan de Blaauw ligt er al tien jaren bij alsof die zo uit de visserij is overgenomen. De aak wordt zelfs weer gebruikt voor die visserij. Eventjes, één week in het jaar, is er tijdens de Workumer visserijdagen (in oktober) ontheffing om op originele wijze en zonder gebruik te maken van de motor, dus zeilende, vis te vangen op het IJsselmeer. En nog steeds is de LE 8 ('Doeske') met haar geveegde kop een snelle zeilster, waarmee wedstrijden kunnen worden gewonnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.