Verzameling van Sleat Eartiids |12|

VLEESCHTRANSPORT OVER IJS

MET vreugde werd een transport vleesch begroet door de bewoners van de oase in de ijswoestenij: per vlet heeft men dit voedsel van De Lemmer aangevoerd.


OKTOBER-REVOLUTIE SOMBER HERDACHT

De Oktober-revolutie in Rusland van 1917 werd vrijdagavond somber herdacht door de VCN en de voormalige CPN in Het Tehuis. "Sinds de Oktober-revolutie is er veel veranderd in Rusland, in de omringende landen en in de rest van de wereld. Het doorvoeren daarvan heeft voor vele voortuistrevende mensen wereldwijd duidelijk gemaakt dat het kapitalisme niet het eeuwige leven heeft," aldus Rinze Visser, VCN-voorzitter en raadslid te Lemmer.

Foto: EFG/Jan Willem van Vliet


LEMSTER SKUTSJE WINT TITEL

Schipper Reijenga (rechts) van Lemmer moest gistermiddag op het Sneekermeer tot het uiterste gaan om zijn kampioenstitel van het skûtsjesilen 1988 binnen te halen. Door de stormachtige wind sloeg het Lemster schip vlak voor de finish bijna om maar Jelle weigerde de reven uit de zeilen te halen. De schipper die misschien wel het meest van allemaal gebrand was op een overwinning eindigde op het woeste water van het Sneekermeer als eerste. Hij mag zich nu de skûtsjekampioen 1988 noemen.

Slechts zes van de veertien skûtsjes haalden gistermiddag de eindstreep. In het eindklassement staat Lemmer met 35.7 punten bovenaan, gevolgd door Tsjitte Brouwer van Heerenveen met 37.8 punten en Jeen Zwaga van Eernewoude met 44.8 punten. Lodewijk Meeter, de 73-jarige veteraan die gisteren voor het laatst de schipperspet droeg, eindigde op het water bij Sneek als tweede. In het eindklassement werd hij vierde. Hij draagt zijn plaatsje aan het helmhout van het Huizumerskûtsje nu over aan zijn zoon Eldert (43).


DE AANHOUDER WON

De aanhouder heeft gewonnen. Vorige week schreven wij over de 22-jarige Marja van Rheenen uit Den Haag, die het afgelopen weekeinde met haar maten 92-65-92 voor het tweede achtereenvolgende jaar mee zou doen aan de “Miss Scheveningen Verkiezingen". In 1972 werd zij derde, maar dit weekeinde werd zij dan toch gekroond als Miss Scheveningen 1973. Met een stralende lach poseerde zij tussen de nummers 2 en 3, resp. Marjo Barneveld (20) uit Vreeswijk (rechts) en Hillie Sterk (15) uit Lemmer, voor onze fotograaf.


HET IJS VOOR DE LEMSTERHAVEN

Na een moeilijken tocht van 6 uur, bereikten deze kloeke mannen de beide in bet ijs beknelde schepen, het stoomschip “Friesland" en de IJsbreker “Daniël Goedkoop". Kapitein Doornspleet (X) vertelde, zelden zoon geweldige ijsmassa te hebben gezien. De in het ijs beknelde schepen, werden met defect roer aangetroffen. De ijsvlet met bemanning na terugkeer in de Lemsterhaven. Zittend een passagier, die mee naar Lemmer ging.


FRIESLAND SCHAATST: Wintervermaak te Lemmer.

De heeft het waterrijke Friesland prachtige banen geschonken.Jong en oud genieten volop van de schaatsensport. 


AUTOSTRADA LEMMER - URK

DANK zij een dikke ijslaag kon tusschen Lemmer en Urk een auto-dienst geopend worden. De weg is volgens de chauffeurs uitstekend berijdbaar en hij zou voor de beste autostrada niet onder doen, als het wegdek niet zoo afhankelijk was van het weer. Zelfs voor de gladheid hoeft niet gewaarschuwd te worden, want slippen is hier een onschuldig avontuur.
— Urk is na een rit over oneindige sneeuwvelden bereikt.


DE LENTE IN MET EEN IJSBREKER

Morgen begint de lente. Maar de schippers ondervinden in het Noorden nog vele winterse zorgen. Hier een konvooi schepen, voorafgegaan,door een ijsbreker op het Prinses Margrietkanaal bij Lemmer . . .


MOEDIGE REDDERS ONDERSCHEIDEN

Na een zeer zware tocht heeft de bemanning van de motorreddingboot Hilda uit Lemmer in de nacht van 6 op 7 Mei op het IJsselmeer de opvarenden van een baggermolen en twee woonschepen gered. Tijdens een korte plechtigheid op het gemeentehuis van Lemmer heeft de voorzitter van de Kon. N.Z.H.R.M., jhr C. F. J. Quarles van Ufford, gisteren aan de bemanning van de Hilda onderscheidingen en oorkonden uitgereikt als blijk van waardering voor hun moeilijk werk. Schipper W. Vaartjes (rechts) ontving de kleine zilveren medaille en de overige bemanningsleden, van links naar rechts opstapper C. de Roos, stuurman W. Verhoef en machinist J. van Putten, kregen de bronzen medaille.

Bovenstaande twee foto's van Wiebren Hoekstra, Wiebren vertelt: Ook pake Jouke Poelstra was bij deze redding op de Hilda aanwezig.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.