Over ons

Mijn naam is Roelie Spanjaard-Visser: De site Spanvis is ontstaan in 2005 en is begonnen met Lemmer, de plaats waar ik geboren ben en waar het hart van mijn vader altijd gebleven is. Door zijn materiaal en het vele wat we intussen mochten ontvangen in verhalen en foto's, kon ik samen met mijn man dit een mooi begin geven. Inmiddels is Spanvis een mooi archief in woord en beeld voor Lemmer e.o geworden. 

 

Op 24 september 2018 is Hendrik Bootsma wonende te Lemmer, medebeheerder van Spanvis geworden. Hendrik bezit een groot archief van foto's, films etc. Het is ook fijn voor Lemmer om nu een direct aanspreekpunt te hebben, om een foto, verhaal te brengen of voor vragen etc. Dit alles om het archief voor Lemmer e.o. uit te breiden en in stand te houden.

 

Op 20 november 2019 is ons boek 'Een kuier door het oude Lemmer' gepresenteerd.

Tekening over het boek 'Een kuier door het oude Lemmer'. Door 'Onder de Hoek' van Stoffel Zandstra (schrijver) en Wim Swart (tekenaar) 

Het Burgemeester Krijgerplein in Lemmer krijgt met ingang van 1 mei 2021 een andere naam. Het plein zal voortaan 'Markt' heten.

 

En "last but not least" Door 'Onder de Hoek' van Stoffel Zandstra (schrijver) en Wim Swart (tekenaar): Straatnaambordjes Burgemeester Krijgerplein in Lemmer vervangen door Markt.

Op Bevrijdingsdag 2020 zijn Hendrik Bootsma en Roelie Spanjaard - Visser de mensen achter de website Spanvis, een online petitie gestart na het zien van de uitzending op 4 mei 2020 van Oud- rechter Severein (Fryslân doc 3 mei 2020) om het plein de oude naam 'Markt' terug te geven. Aangevoerde documenten/verhalen van Lipkje Visser en Sjoerd Wiersma, versterkten dit geheel. Veel media-aandacht, kranten, televisie en Frits Barend waren een fijne ondersteuning.

Reactie plaatsen

Reacties

Roelie Spanjaard-Visser
4 maanden geleden

Dank je wel! Dirk.. Keurig door jou aangeleverd, Super. De verhalen staan inmiddels geplaatst op: https://www.spanvis.com/lemmer/maritieme-terugblikken-door-dirk-huizinga

Dirk Huizinga
5 maanden geleden

Beste Roelie en Hendrik,
Op jullie informatieve site zie ik dat er ook stukjes van mij zijn geplaatst die de SSRP over heeft genomen van LinkedIn. Daar publiceer ik niet meer op. Ik schrijf nu rechtstreeks voor de site van SSRP (onder Home, 'verhaaltjes'.) De laatste aflevering gaat over de handelaren De Rook en Pen uit De Lemmer, maar er staan veel meer stukjes op die voor jullie site interessant kunnen zijn. Jullie mogen ze zonder probleem kopiëren van de SSRP-site.
met vriendelijke groet,
Dirk

S.de Groes Haagsman
een jaar geleden

Hoi,Roelie,
Wil het graag met je hebben over Sake Haagsman, dit was mijn vader. Op een foto van de zwh zag ik hem staan, met als naam Haagsma, maar officieel is het Haagsman. Sake, mijn vader was een zoon van Roelofje Zandstra, de oudste dochter van Sake Zandstra en Aaltje Post( urker Aal).Dit waren mijn overgrootouders, van hen heb ik nog hele mooie foto's, oa in de Schans bij de katholieke kerk.Dacht misschien wil je hiervan wel een paar op de site zetten, altijd leuk als je een gezicht bij een naam hebt. Hoor het graag. Kreeg het advies van Hendrik Bootsma om contact met jou op te nemen hierover. Met vriendelijke groeten Sjoerdtje de Groes-Haagsman.

Roel Tomassen
een jaar geleden

Iedere keer krijg ik een melding op Facebook van dhr Bootsma en tik ik dit aan dan krijg ik steeds dat plaatje van Markt. Maar hoe dan verder ?

Hendrik van Kampen
een jaar geleden

Ik heb een hele map negatieven van mijn grootvader. Dankzij uw website heb ik foto's kunnen identificeren van Vierhuis: Brug met Cafe Riekel Sytsema, Uitgezoomde versie waarop ook het meer staat en een foto van een heel oud huisje aan het Tjeukemeer waar nu het pand Marwei 81 staat. Neem maar even contact op als u de foto's wilt zien.

Marie Jansen-Klappe
2 jaar geleden

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=botter+kampen&coll=ddd&sortfield=date&facets%5Bperiode%5D%5B%5D

Beste Roelie,

Hierbij een link naar Delpher Krant van 24-12-1951 daar staat een stuk in over de LE 21.
Ik was iets aan het zoeken met de naam Botter en kwam dit artikel tegen, ik heb je mail adres niet meer.

Vriendelijke groet,
Marie Jansen-Klappe

Gert Gerritsen
2 jaar geleden

Beste Roelie en Hendrik, graag zou ik eens met jullie of een van beiden spreken over idskenhuizen.
Ik heb al een redelijke collectie oude afbeeldingen opgebouwd....
Mijn nr 0637226807

tabe
3 jaar geleden

beste redactie

wij zijn bezig om de Jan Nieveen gebouwd te krijgen om op te gaan wonen. Nu ben ik benieuwd of u ter vergelijking een paar goede tekeningen/foto's heeft van de Maasstroom/Foyer. het gaat ons om te kijken hoe de achterpet zich verhoudt tov de Jan Nieveen.heeft u die wellicht. Ik kan het niet vinden helaas. Alvast dank voor de moeite.

vr groet

Tabe