Boek: 'Een kuier door het oude Lemmer'

Op 20 november 2019 is ons boek 'Een kuier door het oude Lemmer' gepresenteerd

Een kuier door het oude Lemmer is daarmee een boek geworden om te lezen, om na te slaan, maar vooral ook om de historische gebeurtenissen te bewaren. Er is in de loop der jaren zoveel verdwenen, maar met dit boek hopen we veel historie en herinneringen teruggebracht te hebben.

De visserij op zee en tal van ambachtelijke bedrijven en bedrijfjes waren destijds goed voor veel  reuring. Ambachtelijk Lemmer is nadrukkelijk aanwezig in dit boek. Daarbij komt de geur van vis, gezaagd hout en pek je als het ware tegemoetkomt. 21 hoofdstukken lang houden de samenstellers de lezer in de ban van het oude Lemmer, daarbij gesteund door hun liefde voor het dorp. Zij lieten tal van oud-Lemsters aan het woord en noteerden hun herinneringen. Velen stelden ze ook op schrift voor dit boek om de sfeer van weleer te delen met de lezers.

We worden meegenomen langs statige straten met fraaie gevels, monumentale gebouwen en prachtige winkeltjes waar de sfeer gemoedelijkheid uitstraalde. Maar niet altijd, zo lezen we. Er werd ook op de welwillendheid van de winkeliers gerekend als het huishoudboekje in de gevarenzone was en er op de pof boodschappen meegegeven werden. En dan vooral bij bewoners uit de steegjes, op foto’s misschien schilderachtig, maar achter het oog van de buurtjes regeerde de onmacht in krotwoningen langs stinksloten met ratten en slakken. Zo maar een korte greep uit de indrukwekkende hoeveel informatie die verzameld is.

Omvang: 412 pagina’s in full colour Formaat: A-4 gebonden in harde kaft. Circa 700 afbeeldingen, waarvan vele groot afgedrukt Fraaie tekeningen van Wim Zwart en Stoffel Zandstra.

Gerben Wijnja

Op woensdag 20 november 2019 vond de presentatie plaats van het boek 'Een kuier door het oude Lemmer' in de Openbare Bibliotheek aan de Albert Koopmanstraat 7 te Lemmer. Foto's van Pietie Postma van Lemsternijs en Patrick Scheers.

Tekening over het boek 'Een kuier door het oude Lemmer'. Door 'Onder de Hoek' van Stoffel Zandstra (schrijver) en Wim Swart (tekenaar) 

Speech Anneke Koehof
PDF – 73,8 KB 527 downloads

Toespraak bij de presentatie van het boek op 20 november 2019 door Anneke Koehof

Taspraak By De Presintaasje Fan It Earste Eksimplaar Fan
PDF – 69,3 KB 652 downloads

Toespraak bij de presentatie van het boek op 20 november 2019 door Gerben Wijnja

Piet Zantman Van Stichting Oud Lemmer
PDF – 62,3 KB 473 downloads

Toespraak bij de presentatie van het boek op 20 november 2019 door Piet Zantman

Reactie plaatsen

Reacties

Waf lemstra
3 jaar geleden

Kn je dit boek nog ergens kopen/ bestellen??

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

Nee helaas, het boek is uitverkocht mevr. Meysen

Corry Meysen
3 jaar geleden

Kan je het boek een kuier door het oude lemmer nog bestellen

Meindert Philips
4 jaar geleden

Kunt u mij vertellen waar ik het boek : een kuier door het oude Lemmer kan bestellen
Vriendellijke groet
M.Philips

Anneke Koehof
4 jaar geleden

Roelie, wat lief om dit te plaatsen! Ik ben er trots op dat ik mijn herinneringen aan de Zeedijk voor dit boek mocht optekenen.


Copyright © 2005-2020