Tramboot ,,Holland” in 1942

Tramboot ,,Holland” in 1942 beschoten door Engelse Hurricanes

1995: De Tweede Wereldoorlog heb ik beleefd van 9-14 jaar. Dat de gegevens bij deze foto’s misschien niet helemaal stroken met de feiten, komt doordat ik deze gegevens puur uit mijn herinneringen moest opdiepen. Sinds 17 april 1945 ben ik in het bezit van een 20-tal foto's (waarvan er hier 10 zijn afgebeeld) genomen na de beschieting van de Tramboot ,,Holland” door een aantal Hurricanes.

Hierbij werden twee bemanningsleden gedood, nl. kapitein T. de Wit en matroos A. J. Verheij. On- der de passagiers vielen drie doden: Keimpe Tromp, verloofde H. Roodenburg en Pieter Messemaker. Drie bemanningsleden raakten gewoond nl. C. den Hertog, J. Kamminga en H. Meynen. Onder de passagiers telde men zeven gewonden: A. Tromp, Jan Beekman, Gerrit Tromp en verloofde T. van Essen, Keimpe Tromp neef van de overleden Tromp, Alie Bethlehem en Hermanns v. d. Zwart.

Toen een week later ook de ,,Friesland” en de ,,Groninger IV” werden getroffen, voeren de boten vanaf die tijd niet meer overdag.

De beschieting van de ,,Holland” vond plaats op 14 oktober 1942 ’s middags om plm. 2uur. De tramboot voer toen tussen de Rotterdammer- hoek en Urk. Na de aanval scheerden de Engelse Hurricanes laag over Lemmer, waarbij ze hevig werden beschoten. Maar zo goed ik mij kan herinneren werd er niet een geraakt. Na het afmeren van de ,,Holland” in de Tramhaven ging de droeve mare al snel door Lemmer en was men diep geschokt over de tragische afloop van deze beschieting. Dat de consternatie groot was blijkt ook overduidelijk uit bijgaande foto’s, die nog nooit eerder zijn gepubliceerd. Deze foto's zijn zo goed als zeker door een Duitser gemaakt. Slechts enkelen wisten dat ik deze foto’s in mijn bezit had.

W. B. van der Bles

Na de beschieting van 'De Holland': Aankomst op de haven in Lemmer. De 6e van links is Jan Kamminga, de vader van Pieter Kamminga, die deze foto heeft geschonken. Links op de voorgrond staat burgemeester M.Krijger. Verder herkennen we nog Andries de Vries, Uilke de Jong, Bertus Lemstra (half zichtbaar) en Hidde (de koeper). Geheel links staat een Duitse matroos en op de achtergrond twee manschappen van de Werhmacht.

Op de achtergrond het tram emplacement van Lemmer. Opvallend de verschrikte zorgelijke blikken van de mensen met die Duitsers in de buurt.

De beschieting van de "Holland" vond plaats op 14 oktober 1942 's middags om plm. 2 uur. De tramboot voer toen tussen de Rotterdammer-hoek en Urk. Na de aanval scheerden de Engelse Mustangs laag over Lemmer. Na het afmeren van ‘De Holland’ in de Tramhaven van Lemmer, ging de droeve mare als snel door Lemmer en was men diep geschokt over de tragische afloop van deze beschieting. Waar bij de aankomst in Lemmer vijf doden en tien gewonden van boord zijn gehaald.

De foto rechts, Een overzicht van de hulpverlening. Links ontwaren we een groepje Duitse officieren. De ziekenauto van Sneek staat klaar om de gewonden naar het ziekenhuis te brengen.

Enkele van de bezetters, waarvan er een druk staat te fotograferen

Een van de slachtoffers word op een brancard van boord gehesen. Volgens mij is de man links de heer Jan Soeten.

De ,, Holland” voor de overkapping. Op de kade staan auto’s van de Lemster doctoren en een ziekenwagen uit Sneek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.