Levensverhaal van Cornelis Visser (Cor Panne): 1981

Na een avond en nacht met oliebollen en het nodige geestrijke vocht, ontwaak ik op 1 januari van het jaar 1981. Officieel neem ik op deze dag ontslag bij de gemeente Lemsterland als beambte van de Sociale dienst en word ik benoemd als administratief beambte aan de Algemene Scholengemeenschap Lemsterland (ASL) te Lemmer. Natuurlijk hoef ik nog niet gelijk te beginnen, want uiteraard heeft de school nog vakantie, oh wat heerlijk, dit verschil. Dit betekent wel weer deels nieuwe collega’s. Maar het zijn voor het grootste deel ook allemaal oude bekenden. Leerkrachten waarvan ik op de Ulo zelf les heb gehad, worden nu dus collega’s. Directeur Jan Broere en zijn vrouw Tineke Broere, Jan Gelling en zijn vrouw Siny Gelling, Eije Wiersema, Jaap Bulten, Siebe Kooijstra en natuurlijk niet te vergeten de conciërge Jan Hulzinga.

Uit de Zuid Friesland

We gaan op zaterdag 3 januari met ons Lemmer D1 elftal naar Oosterend, alwaar de finales van het zaalvoetbal voor D1 elftallen zullen worden gehouden. Hoe het dan toch mogelijk was dat O.N.S. uit Sneek met een D1 en een D2 aan deze finale kon deelnemen is mij nooit duidelijk geworden. Wel dat dat ons tenslotte de das om heeft gedaan om geen Fries kampioen te worden. We speelden dus 2x tegen O.N.S. D1, zoals u zult begrijpen. Beide keren speelden we 0-0. Natuurlijk won O.N.S. D1 met 1-0 van O.N.S. D2 en kwamen we dus een puntje te kort.

Uit "Oosthoekje" clubblad v.v. Lemmer

Ook de competitie voor Lemmer 1 begon weer en wel met een uitwedstrijd tegen koploper Heerenveen. Na een 0-2 voorsprong werd er helaas met 4-3 verloren. Voor deze wedstrijd was Jelle van Zurk de interim-trainer van dienst, daar Gerrit de Vries vanuit het ziekenhuis de Tjongerschans staande voor een raam, probeerde de wedstrijd te volgen. Tevens werd bekend dat G. de Vries na dit seizoen Lemmer zou verlaten als trainer. Het zorgde nog min of meer voor een kleine paleis revolte, daar de spelers het seizoen wel met de heer van Zurk wilden afmaken. Ik heb inmiddels lenzen in plaats van een bril, omdat het zicht bij het voetbal, zonder bril toch wat mistiger werd. Het was toch eigenlijk wel een hele operatie. Zit je bij de oogarts in het Anthonius ziekenhuis in Sneek in een wachtkamer met je net ingebrachte lenzen met stromende tranen over je wangen en een behoorlijk snotterende neus. Gelukkig was ik niet de enige! En dan later voor of boven de spiegel thuis de lenzen in brengen. Ik moest er in het begin toch wel wat eerder voor van bed. Want wat in je oog stoppen, daar houdt het oog niet van.

Uit de Zuid Friesland

En dan is er ineens vervelend nieuws in de Lemmer te horen. Twee getrouwde mannen van tegen de vijftig worden op het Tjeukemeer vermist. Het zijn D. Barelds uit Lemmer en H. de Jonge uit Emmen. Op donderdag 15 januari wordt er vermissing door één van de kinderen van Barelds gemeld. Aangenomen wordt dat zij met een ijzeren roeibootje dat zij bij de Gebraden Haan hadden weggenomen, het Tjeukemeer zijn opgegaan om illegaal met een net te gaan vissen en zijn overvallen door het slechte weer, waardoor waarschijnlijk het bootje water heeft gemaakt en is gezonken. De Rijkspolitie te water start met zoeken en dreggen, in de hoop de beide mannen te vinden. Het zou echter tot halverwege maart duren voordat beide mannen werden gevonden.

Ik krijg van de Bemog Projectontwikkeling b.v. de bestektekeningen van mijn te bouwen woning. Of ik maar snel even drie door mij getekende exemplaren van de koop naar hen wil terugsturen. Mijn aanvraag bij het Bemiddelend Orgaan om in aanmerking te komen voor Gemeentelijke Garantie, van ƒ 130.000,00 is met een positief advies teruggekomen en dit advies wordt door de gemeente over genomen. Dus voor 30 jaar vast aan het hypotheek met een rente van op dat moment 10,7 %. Gelukkig zat er op de premie A-woning een subsidie die kon oplopen tot maar liefst ƒ 130.000,00. Tevens wordt er een eerste aanbetaling van ƒ 6.000,00 door Bemog gevraagd voor het opstarten van de bouw. Een heel gedoe, om een woning te kopen die nog niet gebouwd is.

Voetbal zorgt echter voor voldoende afleiding en we spelen 1-1 in een oefenwedstrijd thuis, tegen 2e klasser Harlingen. V.V. Lemmer is op zoek naar een nieuwe trainer en vindt die in de persoon van Peet Zijlstra uit Joure. Terwijl wij ondertussen een belangrijke overwinning boeken, ten behoeve van lijfsbehoud in de derde klasse, thuis tegen Nieuweschoot 2-0.

Uit de Leeuwarder Courant

Om leerlingen te beschermen tegen besmettingsgevaar, onderga ik een tuberculose onderzoek en blijk gezond te zijn. Beetje vreemd dat het onderzoek als mosterd na de maaltijd (= benoeming) wordt gedaan. Ook vreemd, dat je al jaren als jeugdtrainer en leider met jeugd omgaat en er nog nooit een dergelijk onderzoek is verricht. Ondanks dat de spelers van Lemmer D1 op dit moment alleen nog maar in de zaal trainen, was er een plezierige onderbreking in de vorm van maar liefst een lichtwedstrijd op het veld en dus gras, tegen plaatsgenoot C.V.V.O. D1. Dat beide teams de winter goed zijn doorgekomen bleek uit de levendige wedstrijd die echter in 0-0 eindigde.

Tuberculose onderzoek

Zo stappen we alweer februari binnen en zit ik dus weer op mijn vaste stekje op de Huishoudschool in het kleine kantoortje samen met Jannes van Dijk, met uitzicht op de Albert Koopmanstraat. Het werk is ditmaal wat uitgebreider dan voordat ik de school verliet. Natuurlijk zijn er meer leerlingen, maar ook onderhield ik het contact met de Mavo aan de Zuiderzeestraat, door daar regelmatig post te brengen of andere zaken te regelen. Het “Zeeslagje” spelen was nu wat minder frequent. Het voetbal ging niet zo best, we kregen een pak slaag van Nicator uit Leeuwarden 5-1 en wisten in een zeer slechte wedstrijd niet te winnen van het onder ons staande WZS uit Sneek 0-0. Doordat de schriftelijke bevestiging Rijkssubsidie voor de sporthal nog steeds niet binnen is, kan er nog niet worden begonnen met de bouw van de sporthal, dat de sporthal dit jaar nog in gebruik kan worden genomen wordt hierdoor wel erg klein.

Uit de Zuid Friesland, ik op doel koppend

De ANWB heeft grootse plannen met het IJsselmeer. Ze willen grotere jachthavens in Makkum, Stavoren en ook Lemmer. Tevens wil men een soort beschut water aan de Friese zuidkust creëren. Bijvoorbeeld door middel van een eiland tussen de pier van de Prinses Margrietsluis en de Friese Hoek van de Noordoostpolder. Tevens wordt er gedacht aan een buiten jachthaven voor zo’n 500 pleziervaartuigen bij Lemmer. Vlotter gaat het met de bouw van de woning. Er komt een nota van Bemog, want de fundering is gereed. Het begin is er. Het lijkt echter nog niks. We spelen met Lemmer 1 een oefenwedstrijd tegen Oosterlittens en winnen met 1-0. Waarna in maart nog twee gelijke spelen thuis voor de competitie volgen tegen Steenwijkerwold 1-1 en RES uit Bolsward 0-0. De jeugd van Lemmer D1 doet het goed en wint van Scharnegoutum uit met 0-4 en speelt uit tegen Sneek D1 met 2-2 gelijk.

Bemog, fundering gereed woning Gemini

Terwijl op 16 maart de heer A. Hulzinga uit Echtenerbrug het eerste kievitsei van de gemeente Lemsterland vindt, kan enkele dagen later de zoektocht naar de verdronken vissers worden gestaakt. Het laatste lichaam wordt gevonden bij de Follega brug. Hiermee kunnen de families deze tragedie proberen af te sluiten. Terwijl de V.V.V. Lemmer een “hoge” Dokverlichting wil, wordt het bestemmingsplan aan de Gemini, waar ik mijn woning laat bouwen, aangepast. Waar er eerst allemaal koopwoningen zouden komen, wil Volksbelang 59 huurwoningen gaan bouwen. Natuurlijk was ik nog niet goed thuis in deze materie, dus vergat ik om hiertegen bezwaar aan te tekenen. Nog voordat de woning klaar is, is de woning waarde al aan het dalen.

Niet getreurd, het leven gaat verder. Ik mag graag in de weilanden verkeren om van de natuur te genieten en natuurlijk in deze tijd van het jaar, ook te zoeken naar kievitseieren. Op 27 maart vind ik mijn 1e kievitsei van dit jaar en wel in het weiland van de familie Schilstra op Follega 1, tussen de trambaan en het buitenland. Op het historische sluishoofd van Lemmer, dat eens de voormalige Zuiderzee instak, zijn nieuwbouwwoningen verrezen. Van de 24 geplande koopwoningen, tussen tramhaven en sluiskolk, zijn inmiddels 7 verkocht, waarbij de duurste boven de drie ton zitten. Wij sluiten voetballend de maand maart af met een 2-0 overwinning op Frisia uit Leeuwarden.

Sluishoofd Lemmer, uit de Leeuwarder Courant

Lemmer verliest weer een bijzonder pand. Het voormalige Nutsgebouw, op dit moment nog dienstdoend als houtopslag voor de Doe-het-zelf-zaak van Jan Gort, gaat tegen de vlakte. Eigenaar de heer Theo Gort heeft hiertoe besloten omdat het gebouw de omgeving meer en meer ontsierde en het pand regelmatig werd bezocht door spelende kinderen. Wat ervoor in de plaats zal komen zal binnenkort bekend worden gemaakt.

Deze eerste weken van april zijn druk voor de Lemmer D1 pupillen. Er wordt op een doordeweekse avond tegen Blauwwit ‘34 D1 uit Leeuwarden aangetreden voor de beker. In een mooie wedstrijd, verliezen we met 0-2. Dit echter tegen de veldverhouding van de tweede helft in. De zaterdag erop gaan we naar Sneek om te strijden tegen het dit seizoen onze aartsvijand zijnde O.N.S. D1. Na wederom een mooie wedstrijd verspelen we helaas in de laatste minuut de winst en spelen 1-1. Dan op naar Leeuwarden voor de return van de beker, tegen Blauwwit ’34 D1. Het werd voor mij een wedstrijd om nooit te vergeten. Vele supporters waren er vanuit Lemmer aanwezig. Door een eigen doelpunt kwamen we met 0-1 voor. Vlak na rust een ongelukkig moment en het was 1-1. Dan moet je nog 2x scoren. 10 minuten voor tijd, 1-2 voor ons. We roken bloed, maar de bal wilde er maar niet in. We verdienden de complimenten van de tegenstander, maar lagen helaas wel uit de beker. De fut was eruit, de laatste twee competitiewedstrijden tegen W.Z.S. en Black Boys uit Sneek, gingen allebei verloren.

Uit "Oosthoekje", clubblad vv Lemmer

Ik ga naar notaris Seinstra om de koopakte en hypotheekakte met levensverzekering te laten passeren. Gelijk een flinke hap uit het beschikbare hypotheek budget. Maar goed, inmiddels is na het gereed komen van de begane grond, ook de 1e verdiepingsvloer gereed en verschijnen langzaam de contouren van mijn woning. Ook wordt er hard gewerkt aan het gereed maken van de tunnel onder de Rondweg door. Tussen al deze drukte door voetbal ik zelf ook nog en wel voor lijfsbehoud van het derde klasse schap. We verliezen met 1-0 uit bij Stiens en weten thuis tegen Zwaagwesteinde de hard nodig zijnde twee punten binnen te harken, middels een 1-0 overwinning.

De gemeente neemt het terrein midgetgolfbaan over van de Stichting “It Wite Huske”. Doordat steeds minder mensen gebruik maken van de midget golfbaan en de slechte ondergrond, wordt besloten dit deel geschikt te maken als kampeerterrein voor trekkers en sport en speelveld voor de gemeentelijke camping. Wij werken op een ander groen speelveld de thuiswedstrijd tegen Jubbega af en eindigen op 2-2. Met nog 5 wedstrijden te gaan, staan we maar 3 punten boven de degradatie streep en dus nog niet veilig.

Het is mei. Het leven kabbelt rustig voort. Ik train, voetbal, begeleidt een jeugdteam en haal in het weekend met de jongens vaak een biertje bij Jelle van Zurk in “Napoleon”. Ook op het werk gaat alles zijn gangetje. Ik zit al weer in het ritme en nu staan zo langzaam aan de examens voor de deur. Het is allemaal wat drukker. Ik word door Jan Gelling gepromoveerd tot examenlijsten typer. Dat wil zeggen, ik mag alle gegevens van de leerlingen invullen met daarbij uiteraard de behaalde cijfers. En dat allemaal op een gewone typemachine met doorslagpapier. Een foutje maken betekende Tippex. Maar een mooi vooruitzicht lonkt natuurlijk, de schoolvakantie. Wat anders dan het bijhouden van een “snipperkaart”, zoals bij de gemeente. De leerlingen drentelen zenuwachtig in en om de school en wij doen ontspannen ons werk.

Tussen het werk en mijn eigen voetbal, loopt het einde van het seizoen met de Lemmer D1 pupillen. Een groep jongens die er met ons als leiders een bijzonder seizoen van hebben gemaakt. Mede dankzij de altijd bereidwillige ouders om voor vervoer of support te zorgen. We winnen de laatste competitiewedstrijd thuis van Scharnegoutum met 3-0. Hierdoor werden we derde in de eindstand. De volgende dag was er al het Lemsterland toernooi, waar de vermoeidheid ervoor zorgde dat we tweede werden achter C.V.V.O. D1. Nog was het niet voorbij. Op naar het Frisia toernooi in Leeuwarden. Hier kwamen we slechts in de verliezers ronde terecht. Nog één toernooi te gaan. Het Douwe Boomsma toernooi in Lemmer. In de poule werden we tweede achter Drachtster Boys en dat leverde tenslotte nog de vierde plaats op. Het is voorbij, het is voorbij ….

Een brief van de Bemog, of ik maar even een aanvraagformulier wil invullen voor een bijdrage ineens van ƒ 5.000,00 Natuurlijk wil ik dat. Mei is ook in de voetbalwereld vaak het moment waarop de prijzen worden uitgedeeld. Wij voetballen nog steeds moeizaam, we verliezen uit met 2-1 van Franeker, in een wel vreemd verlopende wedstrijd. Na een 1-0 achterstand werd de wedstrijd voor vele minuten gestaakt, omdat bij een hoekschop de keeper van Franeker theatraal naar de grond ging na een vermeende elle boog stoot van Gauke Bootsma. Ik stond er redelijk dichtbij en de uppercut van Gauke Bootsma was zeker wel enkele punten waard. Na veel heen en weer gepraat, waar ik als aanvoerder bij betrokken was, kregen beide spelers een boeking omdat er geen bewijs was van een overtreding en konden we verder. Uit tegen Nieuweschoot 1-1, sprokkelden we tegen de veld verhouding in toch weer een puntje bij elkaar. Aan degradatie ontsnappen lijkt mogelijk.

Opening Pizzeria, uit de Zuid Friesland

Lemmer wordt meer internationaler. Er is een Italiaans restaurant in Lemmer geopend. In de Schans op nummer 28, waar voorheen een stenenwinkel zat is “La Gondola” van start gegaan. Twee in de twintig zijnde Italianen, hebben na drie jaar werken in een pizzeria in Leeuwarden besloten voor zichzelf te beginnen. Lemmer heeft er weer een eetgelegenheid bij, eentje met smaken die er nog niet was. Ook wat haar verzorging betreft kan men nu wat anders, De Lemster kapper Kees de Bruin en zijn medewerker Jan Haitsma zijn naar Londen geweest naar de wereldberoemde school van Vidal Sassoon en hebben daar vele nieuwe inzichten en technieken opgedaan.

Ondanks dat het in de competitie niet naar wens gaat, weten wij in de achtste finale, thuis in de verlenging met 4-3 te winnen van een niet geheel op sterkte verschijnend Blauwwit ’34 uit Leeuwarden. Is dit het steuntje wat we nodig hebben om ook in de competitie definitief ons veilig te spelen? Een ander belangrijk sport gebeuren is, dat de contouren van de te bouwen sporthal nu te zien zijn in plan Noord.

Sporthal groeit, uit de Zuid Friesland

En dan spelen we ons veilig en nog wel tegen Renado uit Sint Nicolaasga, waar onze voormalige ster keeper René van der Horst niet kan voorkomen dat we met 2-0 winnen. Pffff zo dat is binnen, het feest kan beginnen. We verliezen uit nog wel van degradant W.Z.S. uit Sneek, 3-2, maar daar malen we niet om, het bier smaakte weer best. Terwijl we na jaren nu ook afscheid namen van Adje de Jong en Ko Piekeboer, beiden teruggaand naar Emmeloord.

Juni, er dreigt een grote mislukking voor een groots woonpark (Frieslandpark) bij Lemmer. Waar de planning was, om in een tijdsbestek van tien jaar een vijfhonderd woningen te bouwen in dit Friesland park, de helft bestemd voor recreatie en de andere helft voor permanente bewoning. Er was in 1978 voortvarend begonnen, maar er zijn nu 58 recreatiewoningen gebouwd, waarvan 34 zijn verkocht. De permanente bouw, blijft hier ver bij achter. Er zijn slechts 46 woningen gebouwd, waarvan er slechts 6 zijn verkocht. Door een drastische prijsverlaging tracht men meer belangstelling voor dit plan te krijgen. Wat de sport betreft, is er een onverwacht grote deelname in de prijsvraag voor de naamgeving van de sporthal. Het wordt tenslotte “De Hege Fonnen”. De naam voor het gebied in totaliteit tot aan de Brekken, waarin de sporthal is gelegen.

Begin Parkstraat, uit de Zuid Friesland

De bouw van 21 wooneenheden voor één- of tweepersoonshuishoudens aan het begin van de Parkstraat zal in oktober klaar zijn. En wat mijn huis in de Gemini betreft, het is inmiddels “pannen gedekt”, of ik maar weer even ƒ 28.000, -- wil overmaken. Gaat gelukkig uit bouwdepot

Uit de Zuid Friesland

Na de competitie, is ook het bedrijfsvoetbal afgelopen en wordt “Portijk Z.W.H.” kampioen. Wat voetbal betreft kunnen we de teugels even wat laten vieren. Hoewel, Jelle van Zurk van bar-dancing “Napoleon”, met een team van bar “Napoleon” gaat voetballen tegen een All Star Team en ik (als voetballer en stamgast van “Napoleon”) ook mee mag doen. Toch mooi en apart, later te kunnen zeggen dat je met of tegen Sjaak Swart, Wim Kieft, Dick Schoenaker, Pier Tol, Keje Molenaar, Rob Rensenbrink, Gerry Muhren en Rinus Israël hebt gespeeld. We verliezen overigens kansloos met 6-1, waarbij nog opgemerkt, dat de All Stars zich nog inhielden en meer voor de show kozen, waar het publiek dan ook volop van genoot. Nog vermeldenswaard is dat Germ Bootsma uit IJlst, 2 doelpunten voor zijn rekening nam, 1 in per ongeluk in eigen doel en de enige weliswaar schitterende tegentreffer, die door het publiek met luid applaus werd begroet. De opbrengst was bestemd voor goede doelen. En natuurlijk werd er na de tijd veel tijd besteed aan het weer aanvullen van het vochtgehalte, wat danig was gedaald door het vele loopwerk.

Het is inmiddels wel duidelijk geworden dat Jannes van Dijk, mijn collega op de administratie van de scholengemeenschap, toch kiest voor voortzetting van zijn politieke carrière en daardoor de school zal gaan verlaten. Hij vindt een nieuwe betrekking op een scholengemeenschap in Lelystad. Hierdoor komt de functie van hoofd van de administratie op school vrij. Ik besluit dus ook maar op deze functie te solliciteren, ik heb immers inmiddels de nodige ervaring opgedaan en heb mijn boekhouddiploma behaald. Dus de benodigde kwalificaties zijn aanwezig. De bouwvak en daarmee de Lemster week naderen nu in rap tempo. En waar het lichaam even gaat afbouwen na al het voetbal en trainingswerk, is er door de bouwvakkers behoorlijk wat werk verzet in Lemmer Noord. De sporthal vordert inmiddels goed, terwijl in de gemeenteraad in meerderheid wordt besloten om drankvrij van start te gaan in dit sportcomplex.

Uit de Zuid Friesland

In tegenstelling tot de particuliere huizenmarkt wordt er door Volksbelang, middels Tinga b.v., flink gebouwd in Lemmer Noord 2e fase B. Huizen aan de Pollux en Gemini zijn inmiddels opgeleverd en is men nu drukdoende in de Weegschaal. In het deel van plan Noord waar ook de sporthal komt, heeft bouwbedrijf De Leeuw-Jellema de bouw van twee kleuter- basisscholen vrijwel voltooid. Zodat na de schoolvakanties, de kinderen uit Lemmer Noord naar hun respectievelijke christelijke of openbare kleuter- en basisschool kunnen gaan. Om het voor de lopende en fietsende bewoners van plan Noord veiliger te maken voor het oversteken van de Rondweg, via de Straatweg kruising, komt voor de bouwvak ook nog de aangelegde fietstunnel gereed. De tunnel ligt ter hoogte van de Flevostraat, bij het daar liggende rioleringsgebouwtje. Mijn woning aan de Gemini is nu glas en waterdicht en kan dus eventueel slecht weer nu ook hebben.

Uit de Zuid Friesland

Het is eind juli en ik zit inmiddels weer midden in de zomervakantie van school, het enige wat ik hoef te doen is regelmatig even de post van het postkantoor halen en op school doornemen of er urgent werk tussen zit. De skûtsjes beginnen in Grouw aan hun veertiendaagse tournee door Friesland. Sietse Hobma weet de eerste wedstrijd in Grouw te winnen, maar door slechte resultaten in de daaropvolgende wedstrijden staat Hobma slechts vijfde in het klassement, maar de wijde wateren moeten nog komen, maar de achterstand na vijf wedstrijden op de koplopers is reeds opgelopen tot bijna twintig punten. Ach ik maak me daar niet zo druk om, want we volgen waar mogelijk de wedstrijden “live” en genieten na de tijd van wat alcoholische versnaperingen en een gebakken visje. Terwijl we in de avond ons verpozen in “Napoleon” met een redelijk vast ploegje van Broer Rienksma, Hielke Soeten en Willem Wassenaar.

Heit en mem, achter huis in de Urkerstraat

Mij dan nog niet realiserend dat het de laatste Lemsterweek is die ik onder hetzelfde dak door ga brengen als mijn ouders. Dus niet meer stiekem, nou ja stiekem, het kwam de volgende dag toch wel uit, avonds na kroegbezoek nog even in de jus pan kijken of er wat te snaaien viel en meestal was dat wel zo. Wie zal wie het meest gaan missen? Je staat er niet altijd bij stil, 27 jaar je natje en droogje op tijd krijgen, je vuile kleding weer schoongewassen kunnen aantrekken en met je benevelde kop in een fris bed kunnen duiken. Je heit en mem gezellig achterhuis het eten zien klaar maken. Ik zal omstaan moeten leren straks in mijn uppie in de Gemini. Of trekt een kant en klaar nestje de vrouwtjes meer aan, zodat ik het samen kan gaan doen?

Bemanning Lemster skûtsje, uit de Zuid  Friesland

De sportraad wil weer een A.B.O. (Algemene Basis Opleiding) cursus in Lemmer gaan organiseren en dat lijkt me wel wat, mede met het oog op het eventueel later nog es gaan volgen van een voetbal trainerscursus, waarbij dit verplicht is. De eventuele cursus zal dan in september van start gaan. Voor nu concentreren we ons op het skûtsjesilen. Lemmer wordt derde in Stavoren en weet 1 van de zeildagen op de Lemmer te winnen. Het zal hem echter in het eindklassement niet verder brengen dan een zevende plaats. Het echte feest vindt meestal plaats in “De Wildeman” waar muzikanten voor de muziek zorgen en Harm fan ús Oate de voorzanger is. Het is me daar meestal te druk of ik moet nog wat bijkomen van de vorige dag.

Burgemeester Faber, speld Hobma de Koninklijke onderscheiding op, uit de Zuid Friesland

Op de donderdagavond bij de gebruikelijke prijsuitreiking, wordt Sietse Hobma naar het podium gevraagd en krijgt daar na een flitsende toespraak van burgemeester Faber, de zilveren eremedaille in de orde van Oranje-Nassau opgespeld. Een luid gejuich klinkt op uit de menigte en het Fries volkslied wordt ingezet en massaal meegezongen. Voor Sietse Hobma en zijn vrouw Akke was het wat teveel en zij konden dan ook de emoties niet meer de baas en de zakdoek moet er aan te pas komen. Zo komt er weer een eind aan de Lemsterweek, die traditiegetrouw op de zaterdagavond wordt afgesloten met het vuurwerk op het strand en dan is het meestal rennen om nog een fatsoenlijk plaatsje in een kroeg te vinden. Als vaste bezoeker van welke kroeg in Lemmer dan ook, lukt dat meestal wel. Je hebt zo je privileges.

De “Knyntsjedagen” zijn weer voorbij, het werk op de school vangt weer aan, de roosters zijn in de vakantie grotendeels al gemaakt door Jan Gelling en Gerrit de Vries. De leerlingen zijn weer over de verschillende klassen verdeeld en een honderdtal nieuwe leerlingen zal zich moeten ontworstelen aan de naam “brugpieper”. Het voetbalseizoen neemt ook weer een aanvang, met trainingen onder de nieuwe trainer Peet Zijlstra uit Joure en oefenwedstrijden ter voorbereiding op competitie en Bokkingtoernooi. Marinus Bijma en ik gaan dit seizoen de Lemmer 1C junioren begeleiden in de Promotieklasse C. Het team bestaat grotendeels uit dezelfde spelers als vorig seizoen in de D-pupillen en enkele nog eerste jaar C-junioren. Een mooi perspectief biedende groep. Onze voorbereiding met de Lemmer 1 selectie op het nieuwe seizoen lijkt behoorlijk geslaagd. Met een door Peet Zijlstra danig verjongd team, slagen we erin om het Lemster Bokking toernooi te winnen

Blokkade van binnenschippers, uit de Leeuwarder Courant

In heel het land en dus ook bij de Prinses Margrietsluis bij Tacozijl, blokkeren binnenvaartschippers de sluis, omdat zij het niet eens zijn met de manier van o.a. het aanbieden van het vervoer en dan met name zand en grind. Zij willen dat dit voortaan ook via de beurs gaat. Er worden harde acties aangekondigd door de bonden voor de binnenvaart. Terwijl de schippers zeggen dat het water hun tot aan de lippen staat, wordt door de politie, enkele dagen later, gesteund door maar liefst vijf pelotons Mobiele Eenheid, in totaal zo’n 250 personen, de blokkade van twaalf schepen doorbroken, door de schepen weg te slepen. Vele hooggeplaatste ambtenaren zijn aanwezig om dit te aanschouwen. Een van de schippers reageerde hevig verontwaardigd en haalde de Nederlandse vlag van zijn schip. Hij schaamde zich Nederlander te zijn bij het zien van zoveel machtsvertoon vanuit Den Haag en verspilling van belastinggeld.

Mijn heit en mijn broer Jelle Visser, waren op een grote bondskaatspartij in Leeuwarden, waar Jelle de eerste prijs won en mijn vader “krekt foar de priizen derau” was. De uitdrukking waar hij steeds vaker mee thuis kwam nu hij op 74-jarige leeftijd toch nog steeds meedeed. Wij oefenden met het eerste tegen tweede klasser DIO Oosterwolde 2-2 en speelden voor de beker 0-0 uit tegen Balk, waarna we na strafschoppen wonnen. Ik krijg een brief van de Bemog, waarin mij wordt medegedeeld dat de woning in oktober zal worden opgeleverd en na eventuele verholpen mankementen, ik de sleutel zou gaan krijgen. Ik kan beginnen met inpakken van mijn spullen.

We starten met de C-junioren uit bij W.Z.S. uit Sneek met een 3-5 overwinning en de dag erna met Lemmer 1 winnen we uit in Bolsward met 1-3 van RES. Ook is de A.B.O.-cursus van start gegaan en krijg je vanaf nu geregeld opdrachten die je moet gaan uitvoeren. Dit hield echter ook in dat ik 1 avond in de week niet met de eerste selectie mee kon trainen en daardoor even uit beeld leek te raken voor voetballen in het eerste van Lemmer.

Eindelijk kwam er antwoord op de sollicitatie van mij naar de functie van hoofdadministratie aan de Alg. Scholengemeenschap Lemsterland. Het excuus was dat het allemaal door de zomervakantie zolang had geduurd. Ik was niet benoemd. Een mevrouw Boonstra uit Oudemirdum werd benoemd, mede op grond dat zij een jarenlange ervaring had op een scholengemeenschap voor beroepsonderwijs te Zaandam. Bij navraag aan directeur Jan Broere, werd mij door hem verteld, dat men mij te jong vond voor deze functie. De toekomst zou moeten uitwijzen of het de juiste keuze was geweest. Waar ik wel voor in aanmerking kwam was een statie portret van de schoolfotograaf.

Ik, schooljaar 1981-1982

We wonnen met de C-junioren ook de tweede wedstrijd en wel thuis met 8-0 van Scharnegoutum. De dag erop speelde Lemmer 1 voor zo’n 500 enthousiaste toeschouwers thuis, ondanks een groot veldoverwicht en vele kansen, slechts 1-1 tegen Harlingen. Maar ze stonden wel mede boven aan. De A.B.O.-cursus was met een leuke groep en je leerde van elkaars ervaringen weer meerdere dingen die je kon gebruiken in het begeleiden van een sportteam. Dat betekende dus ook dat ik bijna elke avond weer op pad was om met sport bezig te zijn. Een avond zelf trainen, twee avonden bij de training van de C-junioren aanwezig zijn en dus de cursus. Een druk baasje.

Ook het volgende weekend was weer hosanna wat betreft het voetbal. In Workum wonnen we met 2-3 met de C-junioren en de dag erna wist in Grouw, Lemmer 1 met 1-2 te winnen van GAVC. Ze stonden met recht, met deze jonge ploeg bovenaan. Bij de oplevering van de woning aan de Gemini kwamen toch nog heel wat onvolkomenheden aan het licht. Bij de doorvoer van de cv-pijp door het dak, kon je gewoon naar buiten kijken. Verder moesten er nogal wat kitwerkzaamheden uitgevoerd worden in het tegelwerk. En ook de schilder moest nogmaals langs komen om wat verf uit te strijken. Als er maar liefst meer dan 25 aanmerkingen zijn op de afbouw, is het werk volgens mij niet erg secuur gedaan. Misschien had ik bij de bouw toch nog wat vaker een kratje bier neer moeten zetten voor de bouwvakkers.

Het is te hopen dat de afwerking bij de bijna gereedkomende sporthal beter is gedaan. Daarmee voorkomend dat de geplande opening op 23 oktober door kan gaan, waarna de Lemster bevolking dan met gepaste trots van de hal gebruik kan gaan maken. Ook ik zal nu regelmatig in de sporthal zijn, want Jelle van Zurk heeft een zaalvoetbal vereniging opgericht, Nappie ’81, en ik vind zaalvoetbal ook wel leuk om te doen en dus zeg ik ja, als ik gevraagd wordt om in het eerste team te komen voetballen. Het team bestaat vooral uit liefhebbers, die ondanks dat ook nog wel een aardig balletje kunnen trappen. Het hield echter wel in dat ik niet meer in Lemmer 1 voetbalde, maar voortaan in Lemmer 2. Men wilde geen zaalvoetballers in het eerste.

Nog voordat de sporthal officieel wordt geopend, worden de nieuwe lagere scholen in Lemmer-Noord ondanks dat ze al sinds eind augustus in gebruik zijn genomen, nog officieel geopend. Lemmer 1 kwam weer een ronde verder in de beker en wederom hadden ze daarvoor een penalty serie nodig en wel tegen Heeg. Ikzelf voetbalde dus nu in Lemmer 2, waar ik scoorde tegen Renado uit Sint Nicolaasga en wist ook nog een penalty te versieren die helaas werd gemist. Het voldeed prima om weer eens wat meer naar voren te voetballen dan altijd maar achterin als laatste man. We wonnen met 3-0. In de krant noemde men mij de ontdekking van het jaar. Dat was natuurlijk behoorlijk overdreven, want in de jeugd stond ik ook in de spits en maakte talloze doelpunten, maar als er in het eerste elftal een Gauke Bootsma in de spits staat, krijg je als broekie niet snel de kans om op die plek te gaan spelen. Dus speelde ik mijn wedstrijden in Lemmer 1 meestal in de verdediging of op het middenveld.

Met de C-junioren verloren we uit voor de beker tegen Workum, waar we de vorige week in de competitie nog van hadden gewonnen. De leider van Workum zat ook bij de FVB-jeugd en wist tactisch onze beste middenvelder lam te leggen. Niet lang daarna werd er zonder overleg, door het jeugdbestuur, een van onze betere spelers bij ons weggehaald om in een hoger team te gaan spelen en daarmee ons team danig te verzwakken. Marinus Bijma en ik waren het hier niet mee eens en besloten te stoppen als leiders van dit elftal wat ons zoveel plezier had gegeven. Men vond gelukkig snel een paar goede ouders, S. Rottiné en H. Klos bereid om de nieuwe leiders te worden. Het team zou alsnog kampioen worden dat jaar.

Dit betekende natuurlijk dat ik weer wat meer vrije tijd zou gaan hebben. Nou ja, dat viel natuurlijk ook wel weer wat tegen, omdat ik ook was gaan zaalvoetballen, waarmee we overigens uitstekende resultaten haalden, in de lage 3e klasse B, waarin we moesten beginnen. Voor de A.B.O.-cursus. Moest ik een verslag maken over de “sportgezondheidsleer”. Daar ging in mijn geval ook weer de nodige tijd in zitten omdat ik nu eenmaal, als ik zoiets doe, het vaak veel te professioneel aanpak. Het eerste elftal bleef door een 0-0 wedstrijd tegen Zwaagwesteinde bovenin meedraaien en Lemmer 2 won met 2-3 van Frisia 3 uit Leeuwarden.

Opening sporthal, uit de Zuid Friesland

De Lemster sporthal “De Hege Fonnen” wordt geopend, het “bemannen” wordt gelukkig gedaan door Lemsters. Zo wordt de heer Jan Nijholt beheerder van het geheel en gaat de familie Vlig, Sietse en Willy, het kantine-gedeelte doen. Inmiddels is in het centrum van Lemmer de restauratie van het voormalige pand van drankenhandel De Groes veranderd in een kantoor van de Friesland Bank. Het oorspronkelijk in de periode 1700-1800 gebouwde pand, staat op de monumenten lijst en is door bouwbedrijf A.H. Visser, aan de buitenkant zoveel mogelijk in de uiterlijke oude staat hersteld. Er is een ruimteprobleem ontstaan voor de jongerensoos van Doedok. Nadat de aankoop van “De Hang” en het gebouw bij de midgetgolfbaan onmogelijk bleken te zijn, stellen B. en W. voor het strandpaviljoen hiervoor aan te kopen.

Uit de Leeuwarder Courant

De maand oktober sluit af met het bekend worden dat de schipper van het Lemster skûtsje, Sietse Hobma, bedankt heeft als schipper. Dit houdt tevens in dat de totale bemanning, via het bestuur van “Stichting Lemster Skûtsje” bericht kreeg dat zij tegelijk met de heer Hobma zullen moeten terugtreden, dit om de nieuwe schipper de ruimte te bieden een eigen bemanning te kiezen. De vloot verliest hiermee een markante schipper. Lemmer 1 krijgt uit tegen Steenwijkerwold behoorlijk klop 4-0. Terwijl wij met het tweede met 1-3 uit weten te winnen bij Black Boys uit Sneek.

De maand november begint goed voor mij, want het Ministerie van Volkshuisvesting en ruimtelijke Ordening besluit mij een bijdrage van ƒ 5.000, -- toe te kennen. Kijk dat is mooi meegenomen voor het inrichten van de woning. Want ja er moet natuurlijk van alles worden aangeschaft. Waardoor het geld op mijn spaarbankboekje van de Rijkspostspaarbank, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Vloerbedekking, gordijnen, vitrage enz. enz. Gelukkig kan ik wel het nodige aan bestek en lakens en dergelijke van huis mee krijgen. Voor een uitzet had ik immers niet gespaard.

Nota vloerbedekking nieuwe woning

Ondertussen stokt de motor van Lemmer 1 ietsje en loopt men zich te pletter op de door Renado uit Sint Nicolaasga opgeworpen levende verdedigingsmuur. 0-0. Waarbij ook ditmaal oud Lemster keeper René van der Horst weer een grote sta in de weg is. Tegen de koploper Nicator uit Leeuwarden wordt overigens weer een verdiend gelijkspel 1-1 behaald. Met Lemmer 2 halen we wat meer punten binnen, door uit bij W.Z.S. uit Sneek met 2-5 en uit bij C.A.B. uit Bolsward met 0-1 te winnen en we ons op een tweede plaats bevinden. Ook is er een klaverjas avond van de v.v. Lemmer. Ondanks dat ik meer voor de gezelligheid naar deze avonden ga, dan voor de punten, want ik vind het veel te veel werk steeds maar weer te moeten tellen welke kaarten eruit zijn. Ik heb al moeite met het tellen van de troeven, weet ik wel de eerste prijs te winnen.

Uit de Zuid Friesland

Uit de Zuid Friesland

Op 16 november wordt bekend dat Jelle Reijenga, de nieuwe schipper van het Lemster skûtsje gaat worden. De S.K.S. (Sintrale Kommisje Skutsjesillen) is akkoord gegaan met de voordracht, mede omdat Jelle Reijenga voldeed aan de door de Kommisje gestelde regels, dat er een directe relatie met een skûtsje skipper van vroeger moet zijn. Jelle zijn grootvader, de nu 90 jaar zijnde en in “Suderigge” wonende Jelle Lemstra, zorgde voor deze relatie. Jelle Reijenga maakte al 12 jaar deel uit van de bemanning van het Lemster Skûtsje en na Rintsje Ritsma heeft Lemmer dan eindelijk weer een schipper van eigen bodem. Wat de regels aangaat, had ik ook schipper mogen worden, immers, mijn pake was ook een skûtsje schipper, maar ik denk dat het niet goed zou komen met mij aan het helmhout. Mijn broer Sake Visser, zou een veel betere optie zijn geweest dan voor mij te kiezen.

Lemmer 1 speelt gelijk tegen Stiens, 2-2, terwijl wij met het tweede door gaan met winnen en ditmaal MKV ’29 uit Leeuwarden met 3-2 aan de zegekar binden. Ook in de zaal met Nappie ’81 gaat het voorspoedig en weten we de ene na de andere wedstrijd te winnen. De ene keer winnen we dik en de andere keer gaat het moeizamer. Tegenstanders beginnen zich meer op ons in te stellen en gokken meer op de counter. Doch na 8 wedstrijden hebben we al 15 punten vergaard en staan ongeslagen bovenaan.

Uit de Zuid Friesland

Voor mijn cursus voor A.B.O. heb ik als laatste een werkstuk te maken over een sporter. Ik moet hem hiervoor volgen op de training en in de wedstrijd. In mijn geval kies ik natuurlijk voor de gemakkelijkste weg door een voetballer te kiezen. In dit geval de nieuwe aanvoerder van Lemmer 1 de na drie jaar Heerenveen C-team naar Lemmer terug gekeerde Jacob Aukema. Op de dinsdag avond training heb ik na de training een gesprek met de trainer, Peet Zijlstra uit Joure. De man die mij om mijn zaalvoetbal niet bij het eerste wilde hebben, grapje. Zijlstra heeft de diploma’s E-D-C en B-oefenmeester en heeft zelf op niveau Joure 1 gekeept. Hij vertelt over Jacob Aukema en wat hij van hem als aanvoerder en ervaren speler verwacht.

Op de donderdagavond training daarna heb ik een gesprek met “voetbaldier” Jacob Aukema zelf. We hebben het over hoe hij voetbal zelf ziet en beleeft en wat er van hem wordt verwacht op de training en in de wedstrijd. Jacob is een leuke gesprekspartner en de avond vliegt dan ook voorbij. Hierna is het de gegevens van de beide avonden uitwerken en op school uittyppen. De daaropvolgende zondag volg ik Jacob dan nog bij een voetbalwedstrijd en breng dat ook over op papier. In schema’s, van wat goed of fout ging etc. Ik kreeg voor het uitgebreide rapport de complimenten van de cursusleider.

Compliment voor werkstuk A.B.O.-cursus

En dan valt plotseling de winter erin. Het begint met een pak sneeuw, wat ons voor het zaalvoetbal op weg naar de uitwedstrijd naar Makkum, 3-7 winst, toch wat rauw op het dak (van de auto) valt. Maar we komen weer heelhuids thuis. Terwijl al het voetbal werd afgelast, speelde Lemmer 1 thuis een oefenwedstrijd tegen LVV Friesland uit Leeuwarden en het werd een 3-3 gelijk spel. Ik vier mijn 27e verjaardag nog thuis in de Urkerstraat bij Heit en Mem, omdat daar wat meer spullen aanwezig zijn om de familie te ontvangen dan ik in de Gemini vooralsnog heb. Het belangrijkste staat er al wel allemaal, kookfornuis, koelkast, bed, televisie, geluidsapparatuur, bank tafel en stoelen, dus na de verjaardag verhuis ik definitief naar de Gemini 81. Waar dan het ruige en hete leven, zonder controle kan beginnen. Het hete valt vooralsnog tegen, want ijsvorming zorgt ervoor dat de scheepsvaart steeds meer last krijgt en er voor de meeste Friese vaarwegen een vaarverbod komt.

Diploma A.B.O.-cursus

Ik slaag voor mijn A.B.O.-cursus en kan me later eventueel gaan aanmelden voor een trainerscursus. Het was leuk om te doen en ik heb er veel van opgestoken. Op de ijsbaan in Lemmer werd een schaatsmarathon gehouden, waarin de oudjes de jeugd ver achter zich hield. Het waren de 45-jarige Jan Roelof Kruithof en de 53-jarige Jeen van den Berg, die eerste en tweede werden. De kapperszaak van oud klasgenoot en vriend Kees de Bruin aan de Vissersburen is veranderd in een Barbershop waarin het prettig werken is voor het personeel en in de gecreëerde zit kunnen de wachtende klanten alvast hun nieuwe coup uitkiezen en desgewenst een drankje of bak koffie nuttigen.

Zoals gebruikelijk was op school, werd vlak voor de Kerstvakantie het kalenderjaar afgesloten met een borrel en een hapje. Na de nodige offers aan Bacchus en het einde op school, werd besloten nog een afzakkertje te halen in Echten, bij café Seefat. Konden we daar ook mooi de invallende juf tot aan toe begeleiden en daar afscheid van haar nemen. Er lag nog behoorlijk sneeuw, maar de wegen waren redelijk begaanbaar. Wel vroor het behoorlijk. De juf ging in haar eigen auto en ik ook, en Jan Arie Schuil en Gerrit de Vries zaten in de auto van de Vries. Bij Seefat aangekomen zei Jan Arie tegen mij dat ik behoorlijk zigzaggend over de weg reed. We besloten dus dat hij terug zou rijden. Na nog enkele alcoholische consumpties, was het tijd voor de juf om naar huis te gaan. Ik zou haar al zittend op de kruk naast haar, haar even omhelzen doch viel met kruk en al om. Hilariteit natuurlijk en tijd om ook naar huis te gaan.

Terwijl Jan Arie Schuil terug reed, moest ik de deur van de auto aan mijn kant vasthouden want die sloot niet meer door de vorst. In Lemmer terug parkeerden we mijn auto weer bij de Huishoudschool en liepen de Lemmer in om een hartige hap te halen, bij snackbar Boomsma aan de Gedempte Gracht. Net weer naar buiten komend troffen we Marinus Bijma die ons wel naar het voetbalveld wilde brengen, er was immers bingoavond. Ik ben aan de bar gaan zitten en bestelde 2 kroketten, kreeg van de ook aan de bar zittende Jenny de Blauw twee flesjes bier toegeschoven. Na anderhalf flesje en de kroketten voelde ik me beroerd worden en vond het verstandig om naar huis te gaan.

Lopend door kuit hoge sneeuw, stak ik twee voetbalvelden over en arriveerde in de Lemmer. Ben naar mijn idee niemand tegengekomen. Ben tenslotte bij het gymlokaal in de Zuiderzeestraat, door mijn hoeven gegaan en heb daar even liggen slapen. Gelukkig op tijd weer wakker geworden en tot mijn schrik ontdekkend, dat ik niet naar de Urkerstraat moest, maar naar de Gemini. Ben in ieder geval thuisgekomen, hoe? Geen idee, black out.

Heb thuis ook nog de lenzen uit mijn ogen verwijderd, want die lagen de volgende dag hard geworden op de spiegel. Met het bewaar vocht heb ik ze weer zacht en van de spiegel gekregen en in het bewaardoosje opgeborgen, in de middag met de bril op de auto op wezen halen bij school. Een pittig begin van de herfstvakantie.

Uit de Zuid Friesland

Ook dit jaar deed ik weer mee aan het open tafeltennis kampioenschap van Lemsterland, in de groep van de niet leden. Ook ditmaal wist ik de derde prijs te winnen. Dit na een lange dag tafeltennis in de oude gymzaal aan de Zuiderzeestraat. Qua sport was het jaar echter nog niet voorbij. We hadden een nieuwe sporthal en we hadden een nieuwe zaalvoetbal vereniging. Dus organiseerde Jelle van Zurk een zaalvoetbaltoernooi om de Eerdmans assurantiën trofee. Eerdmans die ook sponsor is van het eerste team van de zaalvoetbal Nappie ’81. Er streden 6 teams om de eer, vv Lemmer, RKO uit Rutten, ONS uit Sneek en A.B. ’78 een hoofdklasser uit Drachten. Het eerste team van Nappie bestond uit de spelers die daar normaal ook in speelden en het tweede team van Nappie ’81 was versterkt met spelers als Pier Tol van AZ ‘67, Keje Molenaar van Ajax, René Tol van Volendam en Martin Stienstra, keeper van Sc Cambuur. A.B. ’78 werd de ongeslagen winnaar en kreeg in bardancing “Napoleon” door de heer Eerdmans de trofee uitgereikt. Natuurlijk werd het weer een latertje met het nodige alcoholische vocht. Dit alvast een voorproefje van de oudjaarsavond die er de volgende dag nog op moest volgen.

V.l.n.r: Cor Visser, Aleid van de Belt, een vreemde eend en Bauke de Wreede, uit de Zuid Friesland

Voor het eerst oudjaar vieren in mijn nieuwe, eigen huis. Het werd na de vorige dag een rustige avond, met wat tv kijken en muziek luisteren. Na 00.00 uur even bij de buren nieuwjaarwensen en een biertje drinken. Daarna nog even op gezeten, maar verder geen visite, dus maar op bed, het jaar was tenslotte al hectisch en veranderlijk genoeg geweest. Een jaar waarin Lemmer alweer groter is gegroeid zoals de volgende plattegrond laat zien.

Plattegrond Lemmer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.