Levensverhaal van Cornelis Visser (Cor Panne): 1976

Het jaar begint ondanks het katerig gevoel met de familiare plichtplegingen van het wensen van een goed nieuwjaar en dus is de start van het nieuwe jaar alweer gestart met alcoholische versnaperingen. Een nieuw jaar met nieuwe kansen zegt men dan. Nog steeds geen werk, buiten mijn hulppostbode zijn dan. Ook het einde van de 4 musketiers was aanstaande. Jacob Visser zat immers al langere tijd in Groningen en Bert Meester bij de marine. Jan Coehoorn had op een van onze stapavonden, kennis gemaakt met Trijntje en dit scheen een blijvertje te zijn. Ook ging Jan Coehoorn eind 1975 ook nog eens in militaire dienst, zodat ik op zoek moest naar een nieuwe vriendenkring, buiten mijn oude gabbers.

Nieuwe tribune vv Lemmer, uit de Zuid Friesland

Januari begint met storm, waarna sneeuw en gladde wegen voor verkeershinder zorgen. Ondanks het slechte weer, komt door zelfwerkzaamheid de nieuwe tribune van de v.v. Lemmer klaar. En nadat in het vorige jaar ook de kleedaccommodatie was uitgebreid met een bestuurskamer, kan de v.v. Lemmer door middel van een feestavond en open huis, met trots het nieuwe jaar in. Met Lemmer 2 winnen we de uitwedstrijd bij Harkema 3 met 0-4, zodat we doorgaan waar we in 1975 mee begonnen waren, richting kampioenschap gaan.

Op 16 januari verschijnt er in de Zuid Friesland een advertentie die mijn leven zou gaan veranderen. In eerste instantie reageerde ik niet op de vacature waarin de School voor L.H.N.O. op zoek was naar een “Typiste”. De laatste keer dat ik had gekeken, voldeed ik niet aan die ene specifieke voorwaarde. N.l. de “e” achter typist. Het toeval wilde echter dat kort nadat deze advertentie in de krant had gestaan, mijn ouders werden uitgenodigd op een feestje van mijn tante Boukje de Rook, wiens zoon uit Amerika over was gekomen. Hier was ook mevrouw A. van de Watering-van der Bles, aanwezig, zijnde eerder weduwe van Lourens de Rook en zodoende dus ook familie en destijds directrice van de huishoudschool te Lemmer.

Originele advertentie opgave en zoals deze in de Zuid Friesland verscheen

Op de vraag aan mijn ouders of ik al werk had en bij hun negatieve antwoord, was de vraag waarom ik dan niet had gesolliciteerd op de vacature van typist(e). Het bleek namelijk een drukfout in de krant te zijn. Dus snel alsnog een sollicitatiebrief geschreven.

De winter zet nu echt door en de “IJsvereniging Lemmer” is er dan ook vroeg bij om een marathon-schaatswedstrijd te organiseren. Een 56-tal deelnemers kwamen op deze 100 ronden wedstrijd af, het was tenslotte Co Gilling die met de vetste prijs van de beschikbare ƒ 300, -- aan prijzen en premiegeld, naar huis ging.  Buiten dat er op de ijsbaan geschaatst kon worden, begaven de schaatsers zich ook op het “Dok”. En waar de een plezier beleefd aan de winter, hebben vooral de binnenschippers er veel last van en kunnen de grote Friese kanalen vrijwel alleen met sleepboten bevaren worden. Er was zelfs sprake van bezoek van een pelikaan in de buitenhaven van Lemmer, op zoek naar voedsel.

Maar aan alles komt een eind, zo ook aan de korte maar hevige winter. We vieren de 25-jarige huwelijken van mijn oom en tantes, Sije en Sijke Beetsma (8 februari 1951) en Henk en Wietske Bakker (22 februari 1951). En dan zit er ineens een brief bij de post gericht aan mij persoonlijk. Het bestuur van de vereniging “Huishoudschool” heeft besloten mij aan te stellen als typist. Waar een goede kruiwagen en een portie geluk al niet goed voor is. Een en ander natuurlijk nog wel onder voorwaarde dat ik door een geneeskundige verklaring geschikt wordt geacht voor deze functie. Dr. D. Broekens te Echten, heeft geen bezwaren en per 1 maart word ik benoemd in tijdelijke dienst, voor de tijd van 1 jaar, op de school voor L.H.N.O. aan de Straatweg.

Huishoudschool aan de Straatweg te Lemmer

Het voetbal gaat weer door en we winnen met Lemmer 2, uit tegen Nieuweschoot 3 met 1-3 en spelen met de nodige moeite thuis met 3-3 gelijk tegen Jubbega 3. Inmiddels staan we fier aan kop en hebben we 7 punten voorsprong op onze naaste concurrent Olyphia 2 uit Oosterwolde. Op bouwgebied gebeurt er ook nog het nodige in Lemmer. Zo verschijnen er advertenties in de Leeuwarder Courant voor de bouw van de laatste 6 woningen aan de Tjotter, zodat het Lemstervaart is volgebouwd. En dat houdt in dat er geadverteerd wordt voor de bouw van premiekoopwoningen in het nieuwe bestemmingsplan Lemmer-Noord 1e fase. Op kleinere schaal, wordt de cafetaria ’t Hoekje aan het B.K.-plein van Cor Schaaf, omgebouwd tot Petit-Restaurant, waarbij onderste en bovenste deel van de gevel met elkaar in overeenstemming zullen worden gebracht. Tevens gaat de keuken naar boven en komt de ingang naast het pand van de heer Molenberg. Tevens werd de kade aan de Prinsessekade opgeknapt en in plaats van de oude basaltlava walmuur is er nu een betonsloof aangebracht, wat verzakking verder moet tegen gaan.

Herstel werk aan Prinsessekade, uit de Zuid Friesland

Ondanks dat ik Jan Coehoorn niet al te veel meer zag, beleefden we toch nog een mooi avontuur op het IJsselmeer. De LE 3 “Pietje Antje”, was door Jan Coehoorn zijn vader verkocht naar Plymouth in Engeland. Zij hadden zelf een grotere kotter aangekocht, voor de visserij op de Noordzee. Doch de kleinere kotter moest naar Kornwerderzand worden gebracht en het leek ons wel een leuk uitje om dit mee te maken. Getrokken door een Urker kotter verlieten we Lemmer. Het waaide redelijk maar niet overdreven, maar halverwege de tocht raakte de LE 3 los van de sleepkabel en met alleen Jan zijn broer Lubbert Coehoorn aan boord, dreef de LE 3 van ons weg. Nu moesten we in de achtervolging en kwamen geregeld dwars op de golven te liggen. Dit was nu niet direct bevorderlijk voor het goede gevoel in mijn maag. Maar het lukte ons, inmiddels in het halfduister, de LE 3 weer aan de sleepkabel te krijgen en nog geen 5 minuten later verscheen de Urker kok reeds met een schaal vol gekookte, glazig uitziende eieren en een grote glimlach op zijn gezicht, mij enkele eieren aanbiedend. Ik heb ze wijselijk met een iets minder grote glimlach, u kent dat wel van de boer met kiespijn, afgeslagen, op dringend advies van mijn maag.

De maand maart bestond voor het overgrote deel uit voetbal. Terwijl Lemmer 1 via een 0-2 overwinning op Rolder Boys een ronde in de beker verder kwam, wonnen wij de uitwedstrijd met Lemmer 2 met 0-5 bij GAVC 2 uit Grouw. Het contract met trainer Henk Poortvliet uit Drachten, werd met een jaar verlengd. In de volgende thuiswedstrijd liet het gedeeltelijke vreemdelingenlegioen van Lemmer 1 in de laatste minuut de winst glippen tegen Alcides uit Meppel, maar zat een geheel uit Lemster jongens bestaand Lemmer 2, al ruimschoots aan het geestrijke vocht na het behalen van het kampioenschap, in de Reserve 1e klasse A van de FVB, door een krappe 1-0 overwinning op Oosterwolde 3. Was het seizoen nog stroef begonnen, na enkele gelijke spelen, volgde er een serie van 10 overwinningen op een rij die een gat met de concurrentie sloeg wat ze niet meer konden dichten. Het door Willem van Driel plezierig geleidde team scoorde 67 maal voor en kreeg 26 doelpunten tegen.

Uit de Zuid Friesland

Uit de Zuid Friesland

Van het regionaal Coördinatie College voor Openbare Werken in Friesland, (zo dat is eruit) krijgt de gemeente bericht dat het voorbereidingen kan treffen voor de bouw van een nieuw gemeentekantoor aan het B.K.-plein. Het door architect Abma uit Amsterdam ontworpen gebouw zal in z’n totaliteit 4.500.000,00 gulden gaan kosten.  Van een geheel andere orde is het vinden van het 1e kievitsei van de gemeente Lemsterland door Lammert Sloothaak in de Brekkenpolder. Terwijl mijn buurman Sietse Hoekstra uit de Urkerstraat, later het eerste broedsje zal vinden.

April begint met een 1-1 gelijkspel met het tweede tegen Drachten 4. Het is weer voorjaar en uiteraard ben ik ook dit jaar weer vele uren in de weilanden te vinden om kievitseieren te zoeken, maar ook om te genieten van de natuur. Meestal ben ik te vinden in de landerijen achter de oude trambaan. Mooi op het fietsje de trambaan uit en dan de vogels bekijken. Dat kan variëren van soms urenlang achter of tegen een hek zitten of door de kou gedwongen hele stukken afsjouwen om warm te blijven. Op 11 april vind ik op de buitenlanden, tussen het tweede en derde brugje eindelijk mijn eerste kievitsei van dit jaar. Een dag later wordt de familie uitgebreid met de geboorte van de tweede dochter van mijn broer Jelle Visser en zijn vrouw Hessie Visser-Struikmans. Jeannette Miranda Visser is haar naam. Het bijzondere is evenwel dat zij op dezelfde dag jarig zal zijn als haar twee jaar oudere zus Thea.

Geboortekaartje Jeannette

Het eerste elftal van de v.v. Lemmer blijft in de tweede klasse in het linker rijtje mee draaien. Uit bij Actief in Eelde, speelt men 1-1 en thuis wordt met 1-0 van GVAC Rapiditas uit Groningen gewonnen. In de uitwedstrijd tegen Roden mag ik zowaar weer eens in het eerste meedoen, het levert echter wel een 3-2 verlies partij op. Maar we gaan er maar vanuit dat de krachten werden gespaard om tegen het in de eerste klasse spelende Hoogezand voor de beker een goed resultaat te kunnen behalen. Zowaar wordt er met 2-1 gewonnen en is Lemmer weer een ronde verder. Daarin moet het om in de halve finale te geraken, opgenomen worden in een uitwedstrijd, tegen Noordelijk amateurkampioen Weber Germanicus uit Coevorden. Tussen door verliezen we met het tweede onze eerste wedstrijd in de competitie met 3-1 van Olyphia uit Noordwolde. De wedstrijd tegen Weber Germanicus, gaat na een 0-0 ruststand met 3-0 verloren, nadat de Drenten na rust een tandje bij schakelden en het niveauverschil duidelijk te groot werd. Maar ik mocht in deze wedstrijd meedoen en dat was al een hele eer.

Tekening gemeentekantoor gezien vanaf de Vissersburen, uit de Zuid Friesland

De gemeenteraad is blij met de bouwstart voor het nieuwe gemeentekantoor. Hoewel men het betreurt dat kleinere aannemers door de manier van aanbesteding buiten de boot vallen, is men vooral verheugd met de mogelijkheden die het nieuwe kantoor zal bieden. Het zal wel een ingrijpende verandering betekenen van het hart van Lemmer. Doch zo sprak men, dat was reeds in 1956-1957 ingezet met het dempen van de Vissersburen. De toegankelijkheid zal aanzienlijk verbeteren, immers de burgers hoeven niet meer het balkon te bestijgen om toegang te krijgen tot gewenste diensten. Straks stapt men zo van de straat naar binnen en kan men direct naar de gewenste afdeling lopen. Op de begane grond zullen de afdelingen, bevolking, sociale zaken en algemene zaken komen. Tevens is daar de ruimte voor de conciërge, met de reproductie ruimte. Beneden vindt men de kelder, een noodbestuurspost, instructielokaal voor Bescherming Bevolking en de brandweer etc. plus nog een fietsenkelder en bergingsruimte. Op de bovenverdieping bevinden zich de kamers van de burgemeester, de secretaris en de wethouders en vergaderruimtes.

Tevens wordt besloten dat de straatnamen in het aan te leggen plan Lemmer-Noord, 1e fase, ontleent zullen worden aan sterrenbeelden.  In dit plan, slaat burgemeester Faber op 14 mei de eerste paal de grond in van een te bouwen complex van 59 premiekoopwoningen. De architectuur wordt speels genoemd en de typen woningen zijn verschillend van elkaar, waarbij er vooral veel verschil is in de goothoogte van de woningen. Verder zijn er geen stoepen meer. Deze nieuwe wijk ligt tussen de Rijksstraatweg en de vroegere trambaan ten noorden van de Lemster rondweg, waarachter een zogenaamde geluidswal is aangebracht. Er is veel belangstelling, voor de eerste paal werd geslagen, was reeds meer dan de helft van de woningen verkocht voor prijzen variërend van 74.000 tot 92.000 gulden.

De oranje gekleurde delen is de bestaande bebouwing in Lemmer ten tijde van 1976

Ontslag bij de P.T.T.

Door mijn benoeming aan de huishoudschool, waar door het ziek geworden zijn van Mw. A. van de Watering-van der Bles, Gerrit de Vries, reeds als leraar verbonden aan deze school, was benoemd tot waarnemend directeur, besloot ik ontslag te nemen als hulppostbesteller bij de P.T.T. Mijn dienstverband werd na precies 4 jaar per 1 mei beëindigd. Geen last meer van honden op de zaterdagmorgen en vrij om andere dingen te gaan doen.

Uit Zuid Friesland

En dan begint men met de metamorfose van het centrum van de Lemmer. Door de aanstaande bouw van het nieuwe gemeentekantoor, zal ook de bushalte, die zich nu nog op het B.K.-plein bevindt, worden verplaatst naar de Nieuwburen. Hiervoor zal na het al eerder gesloopte gedeelte tegenover het postkantoor, nu nog parkeerterrein, ook de voormalige conciërgewoning en een deel van het kantoor van gemeentewerken met de grond gelijk moeten worden gemaakt. Het terrein zal twee tot twee en halve meter moeten worden uitgegraven en met zand worden gevuld om de zware bussen een steviger ondergrond te geven. De bussen zullen in de lengte richting dus parallel met de Nieuwburen geparkeerd worden. Tevens wordt er achter het busstation parkeergelegenheid gecreëerd. Ook is het de bedoeling dat tegen de muur van het oude gemeentehuis een overkapping voor buspassagiers zal komen in de stijl van de vroegere oude Waag. Waarmee dan in ieder geval een stukje Lemster historie is hersteld.

De maand mei eindigt met een hittegolf, waarbij op een zondag meer dan 9000 bezoekers de kassa van het Lemster strand passeren. Tel daarbij op de personen die zich illegaal toegang hadden verschaft of via hun standplaats op de Lemster camping toegang hadden, zodat het in het IJsselmeerwater net een overvol zwembad leek. Waarbij het aantal nog werd aangevuld door bootje bezitters die voor het strand hun boot hadden verankerd. Het mooie weer lokte ook uit tot fietsen. Ik had een echte racefiets aangeschaft van mijn eerste salaris van de Huishoudschool en met enkele enthousiastelingen, waaronder Hielke Soeten, Jouke Hoekstra en Jelle van der Veen, trokken we er regelmatig op uit om een stuk te fietsen. Vaak was onze route, “Een rondje Stavoren” zo’n dikke 60 kilometer. Onze ontmoetingsplaats was vaak het barretje wat nu boven in “het Hoekje” aan het B.K.-plein was.

Begon me al aardig thuis te voelen in “ons” kantoor(tje), ik werkte er samen met Jannes van Dijk, aan het eind van de gang, langs de Albert Koopmanstraat. Dit deel was pas in een later stadium aan de huishoudschool vast gebouwd en bestond op de beneden verdieping dus uit een kantoortje en boven was er een kleine ruimte waar leerkrachten zich terug konden trekken om werk voor te bereiden of na te kijken. Dit in plaats van dit te doen in de kleine leraren kamer, die op het schoolplein uitkeek. In ons kantoor stonden nu twee bureaus, een grote archiefkast en een klein kastje met daarbovenop een radio uit de jaren vijftig en dan was er nog een kleine ruimte voor archief en het maken van drukwerk. Er was een stencilmachine en een klein, nogal veel warmte gevend kopieerapparaat.

Zeker vlak voor de vakantie en met de examens in zicht, was er veel drukwerk te maken. Voor de stencilmachine kon je op een soort doorslagpapier, op een typemachine (nee, nog geen elektrische) tekst en simpele tekeningen maken die dan door te beïnkten konden worden vermenigvuldigd. In een later stadium kwam er een ronddraaiend geval waarop je teksten op een ander soort doorslag kon branden en die dan op de stencilmachine afdrukken. Dat scheelde toch wel een hoop tijd en type werk.

De examens waren voorbij en na een gezellige laatste schooldag met het voltallige personeel naar de Wildeman, was het vakantie en ik had even lang vrij als de leerlingen, dus dat was genieten. Geld verdienen en er niks voor doen. Het skûtsjesilen begon en Sytze Hobma was de schipper op het Lemster Skûtsje. Helaas werd hij met 14 strafpunten opgezadeld, na een protest verlies bij een bakboord-stuurboord kwestie. Uiteraard reageerde Hobma hier met zijn karakteristieke wijze op. “Myn wiif woe dot gratis permanent ha”, (een Leeuwarder kapper had een gratis permanent uitgeloofd aan de vrouw van de laatst aankomende schipper. Het zou een moeizaam seizoen worden voor Hobma en zijn bemanning. Wat tenslotte resulteerde in een zesde plaats in de eindrangschikking. In de vergadering die voor december op de agenda staat, zal er gesproken worden over een nieuw zeilplan. Waarmee zal worden getracht de skûtsjes qua snelheid dichter bij elkaar te brengen.

We vierden tussen de bedrijven door de achtenvijftigste verjaardag van mijn Mem, waarbij het hele gezin plus aanhang weer eens bijeen was en er de nodige sapjes werden genuttigd.

v.l.n.r.: Annie Visser-Boschma, Cor Visser, Frans Visser en Jelle Visser

De net van het zomerreces teruggekomen Lemsterraad, vergaderd over het eventueel aanleggen van een tweede strekdam bij het Lemster strand. Dit om de afslag van zand van het strand nog meer te verminderen. Ook moet er een verzoek van “Volksbelang” worden behandeld waarin wordt verzocht om 49 eengezinswoningen in het nieuwe plan Noord te mogen bouwen. Ook is er een aanvraag van het bestuur van het Christelijk Onderwijs te Lemmer om een gymnastieklokaal te mogen bouwen op het terrein van de bijzondere mavoschool aan de Zuiderzeestraat. Het betreffende bouwplan is in strijd met het bestemmingsplan en ook wordt er gevreesd dat de bouwplannen de plannen voor een sporthal in Lemmer zullen doorkruisen. Tevens is er door de droogte overlast van de droogvallende vijver naast het oude kerkhof. Doordat de oude kerkhof sloot en de sloot aan de Straatweg zijn gedempt heeft de vijver geen watertoevoer meer. Omwonenden hebben dan ook voorgesteld de vijver maar te dempen, ondanks dat slechts enkele jaren hiervoor de walbeschoeiing nog is vervangen.

Zo komt er ook een einde aan mijn “schoolvakantie” en begint er naast een nieuw schooljaar ook een nieuw voetbalseizoen. Nu ik de zaterdag niet meer de post hoef rond te brengen en ook niet meer met mijn vrienden zaterdagsmiddag een balletje trap, vind ik in het begeleiden van Lemmer 2B junioren, een nieuwe invulling van de zaterdag, waarvan ik mij van het team zelf niet veel herinner, alleen dat ik meen dat Age Faber en Berend Slump in dit team zaten. Zelf geen rijbewijs en auto en dus om de week op zoek naar welwillende ouders die voor het vervoer wilden zorgen. Maar het zou vast gaan lukken. Met de eerste selectie speelden we thuis een oefenwedstrijd tegen Cambuur die we met 0-2 verloren. Hoewel ik al eerder in het eerste meedeed, was dit een hernieuwde kennismaking en ik hoop nu verschoond te blijven van blessures. De zondag erop deed ik ook mee in de oefenwedstrijd tegen Frisia uit Leeuwarden en wonnen we met 3-1. Na de wedstrijd vertrok ik met Hielke Soeten, in zijn auto, naar Amsterdam om naar de finalewedstrijden van het Amsterdam 701 toernooi te gaan kijken.

Entreebewijs van het Amsterdam 701-toernooi

We hebben een plekje op de Marathon tribune en na de strijd om de derde plaats tussen Borussia Mönchengladbach en Leeds United wordt de finale gespeeld tussen het RSC Anderlecht van Rob Rensenbrink en Arie Haan, tegen het Amsterdamse Ajax, met Tscheu La Ling, Piet Schrijvers, Wim Suurbier, Ruud Krol, Sören Lerby en Ruud Geels. De 25.000 toeschouwers zien Anderlecht met een uitblinkende Rob Rensenbrink winnen met 3-1. Er waren meer Lemsters aanwezig, doch die gingen nog de stad in terwijl wij naar huis gingen.  Net na Almere of Lelystad, het was tenslotte donker, vloog er ineens iets van links (wat later een ree bleek te zijn) voor de auto, dat we vol raakten. Er leek verder weinig schade, maar enkele tientallen meters verder hield de auto er mee op. Daar stonden we in het donker, in de middle of nowhere. Bleek de radiateur lek te zijn en was het niet verantwoord verder te rijden. Auto in de berm duwen en nu maar hopen dat de Lemsters die de stad in waren gegaan, ons zouden opmerken op hun terugweg en ons meenemen.

Na een half uur wachten en op dit tijdstip weinig verkeer op de weg, stopte er eindelijk een auto op mijn zwaaien met een witte zakdoek. “Wat is er aan de hand”?  “Oh en hebben jullie al gezocht dan”? Dat hadden we niet. De man met laarzen aan, pakte een zaklantaarn uit de auto en gedrieën gingen we op zoek naar het verkeersslachtoffer wat we hadden aangereden. Na een tijd zoeken vonden we eindelijk de inmiddels overleden ree. Na gezamenlijk de ree keurig achterin zijn auto te hebben geladen, vroeg de man ons waar we naartoe moesten. De man stond, zo vertelde hij in Kuinre op de camping en was na de vleselijke vondst, zelfs bereid ons voor de deur in de Urkerstraat in Lemmer af te zetten. Na de auto te hebben afgesloten en de papieren eruit te hebben gehaald ging het met een vaartje richting Lemmer. Waar we na de man uitgezwaaid en bedankt te hebben nog even onder de lantaarnpaal hebben staan napraten over wat ons was overkomen en hoe nu met de auto. Hielke zou met een kennis de volgende dag de auto gaan halen.

Uit de Zuid Friesland

De aanbesteding van het gemeentekantoor heeft plaats gevonden en de begrote ƒ 3.561.500, -- wordt lichtjes overschreden tot ƒ 3.574.370, --. Waarbij voor de bouw ƒ 3.141.000, --, elektrisch ƒ 220.300, --, centrale verwarming ƒ 143.480, -- en liftinstallaties ƒ 69.590, -- als laagste inschrijvingen binnen kwamen. De plaatselijke ondernemers voor de elektrische werken en de centrale verwarming waren de hoogste inschrijvers en vielen dus buiten de boot.

De aanvraag voor de bouw van een gymlokaal bij de mavoschool aan de Zuiderzeestraat wordt afgewezen doch in overleg met het schoolbestuur is besloten om een stuk grond langs de Albert Koopmanstraat te bestemmen voor de bouw van een gymlokaal. Hiervoor moet echter wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. Hiervoor was een voorbereidingsbesluit noodzakelijk, dat echter niet zonder slag of stoot ging. Enkele raadsleden brachten te berde dat indien dit een eventueel doorgaan van de bouw van een sporthal zou tegengaan dit dan in de schoenen moest worden geschoven van het schoolbestuur. Na lang soebatten, waar naar voren kwam dat de bouw van een sporthal nog lang niet zeker was en zeker de termijn waarop dat zou kunnen gaan gebeuren, werd het voorbereidingsbesluit aangenomen en besloten grond aan de A. Koopmanstraat te verkopen voor het bouwen van een gymlokaal voor de Christelijke mavo. Luchtiger is de komst van circus Boltini naar Lemmer, eind augustus. Het Nederlandse circus lijkt zelfs door de fiscus niet stuk te krijgen.

Ik begin langzaam te wennen aan het werk op de “Huishoudschool” tussen al die meiden. Het is soms wel even wennen voor een redelijk verlegen jongen tussen al die meiden, die je na kijken en soms naroepen.  Maar het went snel en al gauw draai ik de rollen een beetje om als er een gebaar in de klas naar mij wordt gemaakt, terwijl ik in de gang langs loop. Dan maar even aan de deur van het lokaal kloppen en vragen in de klas wat er wordt bedoeld nietwaar. Dat schrikt toch wel af. En zo rollen we september in en gaat het competitievoetbal weer in volle hevigheid los. De eerste twee wedstrijden als leider van Lemmer 2B verloren we. Met 2-1 uit in Sneek bij O.N.S. 5B en thuis met 0-1 tegen Nieuweschoot 2B. Met Lemmer 1 beginnen we gemiddeld, we winnen 1, Lemmer-Roden 3-0, spelen 1 gelijk, Lemmer-FVC 1-1 en verliezen er 1, Jubbega-Lemmer 2-0. Ook oefenden we nog in een vrij weekend tegen de profs van Heerenveen en gingen met 4-1 onderuit.

Uit Leeuwarder Courant

In Lemmer zijn er echter andere zaken aan de orde. Scheepsbouw Boot-Lemmer BV, verkeert ondanks een flinke order, in moeilijkheden. De order betreft de bouw van drie kustvaarders, waarmee twintig miljoen gulden gemoeid zou zijn. Om de order binnen te halen is kredietgarantie en bouwsubsidie van het ministerie nodig, omdat de prijzen in Nederland hoger liggen dan in concurrerende landen. Deze subsidie geldt dus voor alle Nederlandse scheepsbouwers. Het binnen halen van de order, zou voor honderd man personeel, twee en een half jaar werk betekenen.

Eind september wordt bekend dat de regering de kredietgarantie niet geeft en het personeel besluit scheepswerf Boot-Lemmer te bezetten. Immers dit betekent ook dat de banken geen kredieten meer beschikbaar stellen en er dus ook geen loon kan worden uitbetaald. De vakbonden hebben direct al weinig hoop voor redding van het bedrijf, mede omdat het ministerie van Economische Zaken geen perspectieven voor deze werf ziet en om die reden de kredietgarantie niet afgeeft. Een en ander is een ramp voor de gemeente Lemsterland. Immers, op deze wijze komen er zeventig personeelsleden op straat te staan en zullen zich tot de gemeente gaan richten om financiële hulp.

Zowel Gemeenteraad van Lemsterland alsmede Provinciaalse politiek trachten het tij te keren, doch minister Lubbers verklaarde dat eerdere garanties aan het bedrijf zijn gebruikt om loonbetalingen te doen en dat het bedrijf dus eigenlijk financieel volkomen aan de grond zit. Daarbij komt dat de uitrusting van de werf matig is en het management onvoldoende.

Uit de Zuid Friesland: Achteraan Piet vd Wal dan vlnr: ?, C. Celso, Jan Apperloo, Durk Sikkes, Tom Meijer, Theo van Aken, Henk Boltjes, Berend Scholten, Ide Brouwer, Ypij, Tjibbe Veenstra, Willem Hakkers, Joop Heukels en Harm Cats. 

De bezetting van de werf wordt na ongeveer een tiental dagen beëindigd en al vrij vlot komen werknemers van een Duits bedrijf de onafgebouwde zeesleper weghalen en daarmee komt een einde aan scheepsbouw Boot-Lemmer. Van de plus minus zeventig werknemers vinden er dertig binnen een maand weer ander werk, voor de andere veertig duurt de werkeloosheid langer.

Na drie jaar praten en sleutelen aan de plannen, komt het zogenaamde “Friesland Park” steeds dichterbij. De gemeente kan nu overgaan tot de verkoop van de grond, zo’n 35 hectare groot dat ligt tussen Zijlroede, Stroomkanaal, Brekkenweg en Rondweg. Het project omvat 125 eengezinswoningen en tussen de 225 en 260 recreatiewoningen en een havenkom.

Het bedoelde "Friesland Park", uit de Zuid Friesland

Op het werk kabbelt het rustig door, erg druk kunnen we het niet noemen. Ik ben tenslotte benoemd omdat het aantal leerlingen boven de 150 kwam en dat waren er slecht een 3-tal, waardoor er wettelijk in de administratieve formatie een werknemer bij mocht komen. Maar dat gaf juist meer tijd om voorbereidingen en overzichten te maken voor mijn grote hobby, voetbal. Het beperkte zich dan wel tot het maken van de opstelling van Lemmer 2B, maar toch. De maand oktober waren we met Lemmer 2B redelijk succesvol. We wonnen uit van Heeg 2B (0-1), gingen thuis nog wel onderuit tegen Bolswardia 2B (0-1) en wonnen daarna weer uit van Renado 2B uit Sint Nicolaasga (1-2)

Nieuwe centrum Lemmer uit de Zuid Friesland

Maandag 18 oktober sloeg burgemeester Faber, de eerste van in totaal 139 palen de grond in, die nodig zijn voor de bouw van het nieuwe gemeentekantoor in het centrum van de Lemmer. Het was echt de eerste paal en aangezien de hei installatie een wat koude start had, was dat waarschijnlijk er de oorzaak van, dat die eerste paal een paar graden uit het lood, de grond in ging. Of was dit reeds een voorteken? Twintig jaar geleden was de Vissersburen nog niet gedempt. Door ontwikkelingen zoals de Noord Oost Polder, moest de smalle doorgang door Lemmer, toen nog door de Schans, vervangen worden door een bredere weg. Het water werd vervangen door stenen en het B.K.-plein ontstond. En nu zet de modernisering zich door in de vorm van afbraak van oud en opbouw van iets nieuws. De burgervader sprak de memorabele woorden dat het de aantrekkelijkheid van het centrum van lemmer zou verhogen, hierover waren de meningen onder de burgers iets andersluidend.

Foto van achterkant Gebr. Sterk uit de Zuid Friesland

Waar het ene bedrijf op het industrieterrein, gedwongen de deuren sluit met kwalijke gevolgen voor zijn werknemers, floreert een ander bedrijf volop, dat van de Gebroeders Sterk, en biedt werk aan zo’n 80 werknemers. Het bedrijf levert over de hele wereld vis aan grootverbruikers. Eén van de chauffeurs die de vis vervoerden was mijn broer Jelle Visser. Die veel reed naar de Scandinavische landen en Engeland. Op het kantoor werken slechts vijf mensen, inclusief de directieleden, die zelf ook nog vaak helpen bij de productie, om samen met het overige personeel, het bedrijf zo gezond als een vis te houden

Uit Leeuwarder Courant

Met Lemmer 1, uitkomend in de 2e klasse A van de KNVB, district Noord, ging het na een slechte competitie start, we verloren thuis met 1-2 van Steenwijk en uit in Leeuwarden met 2-1 van Nicator. En na ook nog 1-1 uit gelijk te hebben gespeeld tegen mededegradatiekandidaat VAKO uit het Drentse Vries, dan eindelijk draaien en werd er thuis gewonnen van Rood Geel uit Leeuwarden (1-0) en uit bij Houtigehage (0-1) zodat we klommen naar het linker rijtje, nadat we in het begin nog maar net boven de rode degradatie streep stonden.

Jan Coehoorn kwam uit militaire dienst en vertrok voor zijn werk naar Buitenpost, waar hij een klein appartementje betrok. In dezelfde tijd kwam er nog een nota van de verzekering voor de instrumenten van onze band “Bantam Cock”. Deze toen maar direct opgezegd, omdat het einde als band toch al was gekomen en het verzekeren van de apparatuur als band niet meer nodig was. Het was een soort reisverzekering en opslag verzekering van muziekinstrumenten.

Ondertussen kom ik zelf, na mijn werkeloosheid, in een ander levensritme terecht. Het ritme van overdag werken, dinsdag avond trainen met de eerste selectie van de v.v. Lemmer, met meestal nazit en een alcoholische consumptie, donderdag of vrijdag avond, weer trainen, met meestal een bespreking van de wedstrijd van a.s. zondag en dan nog nazit met de nodige alcoholische consumpties. Daar tussendoor nog het bezoeken van de training van de 2B junioren. Vrijdag avond na het trainen, als de nazit niet te lang heeft geduurd, nog even naar de kroeg, meestal bij ’t Hoekje van Cor Schaaf of Bardancing Napoleon van Jelle van Zurk of Bardancing De Fuik van Arie Thijsseling. Het zaterdag morgen begeleiden van die 2B junioren. Dan zaterdag avond weer even in het weer kijken, niet te veel alcohol er moet immers de volgende dag gevoetbald worden. De vriendenkring veranderd, het is eerst even zoeken naar nieuwe vrienden. Trek in deze tijd veel op met Hielke Soeten. Zondag dus voetballen met uiteraard nazit en dan maakt uit of thuisvoetbal niet zoveel uit. Naar huis en hopen dat de oogjes nog open zijn om te eten, wat moeders al liefdevol heeft klaar staan, en dan liggend op de bank studio sport kijken. Op bed tot het maandag wordt en het weer overnieuw begint.

Het is inmiddels alweer november en met de 2B junioren blijft het goed gaan, er wordt thuis gewonnen van O.N.S 4B uit Sneek (2-1) en uit van Joure 3B (0-1). Met Lemmer 1 winnen we thuis van Leek ((2-0), verliezen we uit bij Alcides uit Meppel (1-0) en spelen thuis gelijk tegen Actief uit Eelde (1-1). Tussendoor werden we voor de beker uitgeschakeld door vierde klasser vv Groen Geel uit Groningen (3-2).

Luchtfoto van stoomgemaal bij Tacozijl

Het grootste stoomgemaal van Europa, het Ir. D.F. Woudagemaal bij Tacozijl, werd op de monumenten lijst geplaatst. Het gemaal dat nog steeds een belangrijke rol speelt bij de afwatering van de provincie Friesland. Dit ondanks dat er in 1966 bij Stavoren een elektrisch gemaal bij kwam. Er waren in de gemeente Lemsterland nog drie uitwater of inwater sluisjes, die gebruikt werden naar gelang er meer of minder water nodig was in de regio of voor het Friese boezemwater. Eén bevond zich bij Oud Tacozijl, naast het Joods kerkhof.

Waar deze maand verscheidene bomen van de hoge iepenwal tegen de vlakte gingen, ten gevolge van de beruchte iepziekte. In hun plaats zullen snelgroeiende populieren worden geplant. Tevens werden enkele schots en scheefstaande zerken weer recht op hun plaats gezet, zodat dit stukje geschiedenis kan blijven voortbestaan. Het tweede sluisje bevindt zich in de zeedijk naast de woning van dr. Temmink, waar je aan de andere kant van de zeedijk langs gaat als je naar het voetbalveld van vv C.V.V.O. ging. Ik heb daar toen ik jonger was en het Lemstervaart er nog niet was, vaak zitten vissen. Wat vooral spannend was als er water werd ingelaten en de paling begon te zwemmen. Meestal zat je daar met verscheidene kinderen en wie niet meer op het sluisje kon zitten ging aan de overkant op het schapendijkje staan te vissen. Het derde sluisje bevond zich bij café Bos te Schoterzijl aan de monding van de Tjonger.

Uit de Zuid Friesland

Dan is het alweer december, we voetballen voor de winterstop nog een wedstrijd. We winnen thuis met 1-0 van het Leeuwarder Nicator en staan nog net op de zesde plaats in het linker rijtje. Ook de 2B junioren winnen hun laatste wedstrijd voor de winterstop en wel thuis tegen O.N.S. 5B uit Sneek, 2-1. Sinterklaas vult met zijn zwarte pieten weer de straten en ik vier mijn 22e verjaardag in huiselijke kring en kan door geldelijke giften en mijn salaris eindelijk de door mij gewenste Bose-301 boxen aan schaffen. Voordat er een eventuele winter in gaat vallen, wordt de Lemster ijsbaan voorzien van een nieuwe verlichting, zodat er ook bij avond geschaatst zal kunnen worden.

Uit de Zuid Friesland

Het scheepsbouwbedrijf Mulder en Rijke wil graag een buitenhaven aanleggen om daarmee een tijdelijk dieptepunt in de orderportefeuille te kunnen overbruggen, door het personeel een groot deel van de werkzaamheden zelf te laten uitvoeren. Tevens hoopt men door de aanleg de kans op orders te vergroten als er een ligplaats kan worden aangeboden. De gemeenteraad van Lemsterland gaat zonder veel moeite akkoord met de plannen en de buiten-jachthaven zal plaats gaan bieden aan 220 schepen.

De Kerstdagen en de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw, zijn voor mij natuurlijk vakantie dagen. Wat een genot, Zo komt er alweer een jaar ten einde en vieren we dat op gepaste wijze op 31 december met een biertje en een oliebol.

Dag 1976!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.