Levensverhaal van Cornelis Visser (Cor Panne): 1978

We zijn alweer een jaar verder en ik ben inmiddels 23 jaar. Woon nog alleen bij mijn ouders thuis in de Urkerstraat, mijn broers zijn inmiddels allen het huis uit en getrouwd. Ik heb geen relatie, ja met het voetbal denk ik. Mijn vader al met pensioen en er geregeld samen met mijn moeder op uit trekkend, nu er niet meer rekening gehouden dient te worden met de kinderen. Het bevalt mij prima en ik heb ook veel vrijheid, een eigen kamer en mijn natje en droogje op zijn tijd. Wat wil je nog meer

Uit de Leeuwarder Courant

Het is vakantie van school, dus ik ben vrij. De gemeente Lemsterland komt weer boven de 10.000 inwoners en er wordt door twee Lemster jongens aan de IJsselmeer kust tussen de Prinses Margietsluis en oud Tacozijl een Flamingo gespot. De film “Jaws” speelt in de Helling en ik heb andere zaken aan het hoofd. Voor de cursus Praktijkdiploma boekhouden kun je binnen een jaar tweemaal examen doen, een avond en een dag examen. Voor het avond examen moet ik in de tweede week van januari drie avonden naar Leeuwarden. Het is me ontschoten hoe ik er gekomen ben, maar zal waarschijnlijk met iemand meegereden zijn omdat ik zelf nog geen rijbewijs heb.

Voor dat rijbewijs, ben ik wel elke week aan het lessen bij Bernard Beljon. Omdat ik nu toch vakantie heb, kan ik ook eens op een ander tijdstip dan in de avond, lesrijden. Op een morgen word ik dan ook thuis opgepikt en blijkt Theo de Haan, mijn team genoot bij de v.v. Lemmer, de bestuurder van de auto en zetten we af richting Heerenveen om alvast wat examen routes te rijden. Aangekomen bij de rotonde van Joure gaat het niet helemaal goed. Bij het wat vaart minderen voor de rotonde, schakelt Theo de Haan de auto vanuit zijn vier in de achteruit. Snel ingrijpen van Beljon voorkomt dat we daar vast komen te staan omdat de auto hier niet tegen kan. Bij de schouwburg in Heerenveen konden we even bijkomen en er met z’n drieën hartelijk om lachen.

Het trainen en voetballen neemt weer zijn aanvang en ik besluit om een nieuw paar voetbalschoenen te kopen. Ik was in die tijd nogal gecharmeerd van de hoge voetbalschoenen van Quick, waarop ook Willem van Hanegem voetbalde. Schoenwinkel Dijkstra had ze voor mij en ik kon weer even vooruit. De eerste oefenwedstrijd thuis tegen IJsselboys, wonnen we met 4-0. Dat gaf vertrouwen voor de rest van de competitie. Verder trainde ik nog steeds de Lemmer 2D pupillen en was dus veel met en voor het voetbal onderweg. Het zou nog meer worden. Ik werd benaderd door Kees de Bruin om hun elftal van de Fc Kees United te komen versterken, natuurlijk stemde ik toe. Ik had immers toch niets te doen!!

Op een trainingsavond wordt besloten om de zaterdagavond met een klein gezelschap naar een ijshockeywedstrijd van de Feenstra Verwarming, later Flyers, in het Thialf ijsstadion te gaan. Hein en Wies Oosterbaan, Broer Rienksma, Wim Wassenaar, Joop Bakker (kantinebeheerder bij de v.v. Lemmer) en zijn vrouw en ik dus. Het was ontzettend leuk om een keer mee te maken. Mooi dicht op het spel zitten en de luchtdruk voelen verschuiven als de ploegen heen en weer over het ijs vlogen. Terug in Lemmer nodigde Joop Bakker ons nog even uit voor een gezellige nazit bij hem thuis. Waarbij Hein Oosterbaan en ik de mededeling kregen, “daar staat de koelkast en wat jullie drinken is jullie eigen verantwoordelijkheid.” Dat i.v.m. de wedstrijd die er de volgende dag gevoetbald moest worden door ons beiden. Het werd een uur of vier met natuurlijk de nodige sapjes. Ik werd keurig thuisgebracht door Wim Wassenaar en kon op bed. De volgende dag was het op het voetbalveld al bekend van ons uitje, nog voordat ik uit bed was. Nieuws reist snel, ook al leven we nog niet in het digitale tijdperk. We speelden de wedstrijd tegen Leek thuis, 0-0 en dat was voor ons als verdedigers voldoende om geen praatjes te krijgen. Die had ik na de wedstrijd overigens zelf ook weinig. Na een frisje, snel naar huis en weer op bed.

Vlnr: Wim Wassenaar, Cor Visser en Hein Oosterbaan

Denkend aan voetbal en Hein en Wies Oosterbaan, schiet me nog een voorval te binnen. Het was eens na een thuiswedstrijd en we verlieten de kantine vrij laat, dat ik en een of twee van mijn vrienden door hen werden uitgenodigd om nog een biertje te drinken en studio sport te kijken bij hen thuis. Na wat eten en natuurlijk nog wat sapjes, werd de stemming wat joliger. Helemaal toen ook nog Neerlands Hoop in Bange Dagen op de tv verscheen. Nu was het zo dat Hein en Wies Oosterbaan een aquarium hadden in de woonkamer en er zwom ook een schildpadje in rond. Deze werd er na een tijdje uitgehaald om beter te bekijken. Ook ik kreeg het kleine grappige diertje in mijn handen en dacht dat het een goed idee was om hem of haar mijn genegenheid te tonen en een kusje te geven. Dat had ik beter niet kunnen doen. Het schildpadje had ons waarschijnlijk zien eten en had ongetwijfeld ook honger. En ja hoor daar hing ie al aan mijn lip en met geen mogelijkheid los te krijgen. Dit natuurlijk onder grote hilariteit van de aanwezigen. Het heeft even geduurd voordat ik bevrijd was en met een klein stukje uit de lip weer verder kon.

Uit de Leeuwarder Courant

De Lemster raad moesten weer wat knopen worden doorgehakt. Zo werd een vraag om een subsidie van ƒ 23.000, -- voor de voormalige Lemmerboot de “Jan Nieveen” geweigerd. Mede omdat men als overheidsorgaan geen subsidie kon verstrekken aan een besloten vennootschap en men niet geloofde in de levensvatbaarheid van het experiment. Wel sprak men zijn waardering uit voor hetgeen er tot nu toe was gedaan op basis van pure vrijwilligheid. Ook werd een voorstel om ƒ 10.000, -- subsidie te verstrekken aan de stichting Universitaire Vestiging Friesland, voor een universiteit in Leeuwarden weggestemd. Verder kon er medegedeeld worden dat er voor de functie van jachthavenmeester ruim vierhonderd sollicitaties waren binnen gekomen.

Januari gaat voorbij terwijl ik de jeugd en mezelf train, ik autorijles wat, we spelen met het eerste elftal uit, 2-2 tegen Rheem Bergum en er zijn plannen om met de Fc Kees United, een door oud klasgenoot en vriend, Kees de Bruin opgericht voetbalteam, iets voor zijn klanten en hun aanhang te organiseren, een heuse interland gaan spelen in Engeland. Dan valt begin februari de winter erin. We doen bij de v.v. Lemmer een klaverjas competitie, trainen nu met de jeugd in de zaal en ik help Jan Apperloo met het renoveren van zijn BM’er. Dit deden we aan de Polderdijk in een stuk loods, vlak bij de appartementen die toen in het beheer waren van Hans Portijk senior en later Rein van der Berg. We haalden van het dek de polyester af en schuurden het vrijkomende hout weer glad om in de lak te zetten en hier en daar wat te herstellen. Tussendoor dronken we koffie bij een van de meisjes die in het appartementencomplex woonde

De “Aqua Draco” van Jan Apperloo op de Polderdijk

In plaats van te voetballen, hielden we de jeugd bezig met een schaatsochtend op de Lemster ijsbaan, of was er een zaalvoetbaltoernooi in Balk of een spelletjesdag voor hen in de kantine van de v.v. Lemmer. Ik was niet geslaagd voor mijn diploma voor Praktijkdiploma Boekhouden en ging dus ook maar weer naar de avondschool aan de Nagelerweg in Emmeloord, om me voor te bereiden op de examens die tegen de zomer zouden worden gehouden. Als eerste elftal gingen we zelf naar Workum om te zaalvoetballen. Ondertussen werd het contract van trainer de Roos verlengd en vierden we met de leden van de v.v. Lemmer feest in de Helling.

Door de ijsvorming voeren er weinig schepen op het Prinses Margrietkanaal en was er ijszeilen op het Tjeukemeer. Wij gingen als school voor L.H.N.O. met de vierde klas leerlingen naar de Huishoudbeurs in de Rai te Amsterdam. Jaren hiervoor deed men dat ook al en ging men ook nog weleens met een rondvaartboot door de grachten. Maar doordat de aandacht van de meiden meer was gevestigd op wat er op de wallen te zien was dan dat het cultureel erfgoed van Amsterdam werd bewonderd, was men daar maar van afgestapt. De meiden werden in het grote gebouw losgelaten en Gerrit de Vries en ik zochten een strategische plaats om de boel wat in de gaten te houden. Dat werd de Heinekenstand. Naarmate de dag vorderde werd het zicht wat waziger, maar het humeur steeg.

Dichten deed ik in deze tijd ook weer wat vaker. Hierbij een die ik toen maakte.

Begin maart is het, als het weer omslaat en het voetbal weer hoog op de agenda komt te staan. Op school moet ik vrij vragen om mee te kunnen met de Engelandreis van de Fc Kees United. Dat was geen probleem. In het gesprek met de trainer en de leider van de v.v. Lemmer over dat ik er begin april niet was, omdat ik op reis ging, werd me gezegd dat deze reis me weleens mijn plaats in Lemmer 1 kon gaan kosten. Moest ik dan de kans laten lopen om zo’n reis en levenservaring te laten lopen voor een carrière in Lemmer 1? Nee dus. Ik koos voor de ervaring van interland voetbal, boven een doodgewone competitiewedstrijd in de 2e klasse van de KNVB in Friesland. Voor het zover is, winnen we thuis met 3-0 van Alcides en spelen we uit 1-1 gelijk tegen Harkema Opeinde

Uit de Leeuwarder Courant

In het kabinet is men nog niet toe aan een verbinding via het spoor, tussen de randstad en het noorden van Nederland. Als argumenten voerde de minister van Beelaerts van Blokland van het CDA aan, of de spoorlijn wel aansloot bij de maatschappelijke voorkeur van de mensen. Of dat de spoorlijn door kwetsbare gebieden zou gaan lopen. Ja de polder was tenslotte één groot kwetsbaar gebied nietwaar? Voorstander GPV-kamerlid Verbrugh, voerde aan dat de lijn kon zorgen voor het wegleiden van bevolkingsconcentratie in de randstad en door het tegenhouden van de spoorlijn, er nog meer regio ongelijkheid in Nederland zou ontstaan.

Het is maart en dus voorjaar, het bloed “wol broeze en siede”. Het Kiewiet Kiewiet klinkt over de polders en weilanden en dus roept de natuur mij. Buiten dat ik het druk heb met trainen, vergaderen, rijlessen, BM’er opknappen en de avondschool voor Praktijkdiploma Boekhouden, ben ik dus in mijn resterende vrije tijd te vinden in de weilanden. Op 18 maart vindt Kees Kuiper het 1e kievitsei van de gemeente Lemsterland in de Brekkenpolder. Bij mij duurt het tot de 28e maart, als ik tussen de oude trambaan en de Straatweg mijn 1e kievitsei vindt. Zo ongeveer bij Easterga 27 in de buurt. Vaak zoek ik alleen, omdat ik dat nu eenmaal fijn vindt. Maar Hielke Soeten was erbij toen we met z’n beiden tegen het polderdijkje lekker in de zon lagen, vlakbij de ark van Jager en verder niemand ons kon zien, een oude man midden in het veld zijn manchesteren broek liet zakken en ging zitten poepen, in de veronderstelling dat niemand hem zag. Hilariteit natuurlijk. Ben daar ook weleens na een zware avond in het Lemster uitgaansleven in slaap gevallen, lekker in de luwte van de polderdijk.

Uit de Leeuwarder Courant

Ik koop de lp “De Parelvissers” van Georges Bizet, omdat ik het gitaarspel zo mooi vind. Vul de belasting papieren voor 1977 in en speel ditmaal quitte. In de gemeenteraad werd er uitvoerig gesproken of er in het gebied tussen het Stroomkanaal en de Prinses Margrietsluis een voorziening voor de ruitersport tot stand kon worden gebracht. De plannen zijn afkomstig van Watersportcentrum Tacozijl en veehouder J. Bakker. Men wil een overdekte manege van vijftig bij vijftig meter bouwen, met daarin een bowlingbaan, kantine en specialiteitenrestaurant. Een royale buiten manege met vijverpartij en parkeerterrein. De raad had veel waardering voor het initiatief, omdat een dergelijk initiatief de leefbaarheid van lemmer kan vergroten. Burgemeester en wethouders vonden dat er niet tegemoet moest worden gekomen aan de wensen en brachten als argumenten naar voren dat de verkeersveiligheid in het geding zou kunnen komen en men eventueel rekening moest houden met een verdubbeling van de Prinses Margrietsluis en de bouw van een “tweede” gemaal naast het Ir. Woudagemaal. De raad was het hier niet mee eens en verzocht dat er opnieuw met de initiatiefnemers gepraat moest worden.

Op 23 maart viert de v.v. Lemmer haar 55-jarig bestaan en ter gelegenheid hiervan wordt het plan opgevat om aan het einde van het seizoen bij het jaarlijkse mixtoernooi, een ludieke verkleed wedstrijd gespeeld zal gaan worden, door de dames van de voetballers. Hieruit zal later het ontstaan van het damesvoetbal in Lemmer voor het seizoen 1978-1979 plaatsvinden, waarin ik ook weer een rol zal spelen. Ik heb weinig te doen, naast zelf trainen en een jeugdteam trainen, kan ik dus ook nog wel een damesteam trainen en begeleiden toch?

We houden een vergadering ter voorbereiding op onze Engelandreis bij Lenger in de zaak en spelen nog een oefenwedstrijd en dan is het 31 maart en is het zover. Langzaam druppelt eenieder binnen bij Hotel de Haas van de familie Lenger vanwaar er vertrokken gaat worden. Rond 19.00 uur wordt er vertrokken richting Hoek van Holland. Het is lastig rijden in het donker met 6 auto’s en ook nog proberen bij elkaar te blijven. Dat lukt aardig, tot het moment dat 1 persoon het op zijn heupen krijgt en nodig moet plassen. Dat gaat dan ook vrij abrupt. De auto wordt aan de kant gezet en hij rent het weiland in. Na een tijdje komt hij terug, maar mist een schoen. Dus zoeken. Wij krijgen eigenlijk weinig van dit verhaal mee, omdat wij voor hen reden. Pas in Hoek van Holland worden wij op de hoogte gebracht. Inchecken op de boot. Het is een nachtboot.  Het wordt een korte nacht. In de discotheek aan boord wordt menig pintje achterovergeslagen. Behoorlijk afgetankt in de kooi en slapen. Om 07.00 uur arriveren wij in de haven van Harwich.

Wij werden daar opgewacht door Hielke Roelevink en zijn vriendin Marian McLaughlin. Van Harwich Parkeston Quay vertrokken we met de trein naar London en vandaar met de Subway naar het Courtney Hotel in een van de buiten wijken van Londen. Daar werd snel de kamer indeling gemaakt, want er was haast geboden. We waren natuurlijk ook gekomen om te voetballen. Een echte interland, wie komt daar ooit aan toe? Al snel was eenieder zover en vertrokken we naar het voetbalveld van onze Engelse vrienden van het Westhamse Alpha. We werden daar hartelijk begroet. Het uur van de waarheid was aangebroken voor het voetballende deel van de Fc Kees United. Na het uitwisselen van de Friese kruidkoek en Fryske Graenjenever, kon de strijd op een echte knollentuin beginnen. Het werd een pittige strijd, er werd door de Engelsen veel gerend en daar hadden wij na de avond ervoor niet zoveel trek in. Het spel van ons bestond dan ook voornamelijk uit verdedigen. Met een slechts 1-0 achterstand wisten we de rust te bereiken. Onder de modder gingen we de kleed box in en van een echte tactische bespreking kwam het niet, doordat iedereen er genoeg aan had om eerst weer op adem te komen. Na de rust werd het nog een graadje erger. De Fc moest nog verder in de verdediging. Doch wat gebeurd wat niemand had verwacht. Het was D-Dicky de Vries, die een verre trap op weet te vangen en een strafschop te versieren. Hielke Soeten (alias Connie Burns), wist wel raad met dit presentje. En zo stond het ineens 1-1. Nu werd het kinderen en vrouwen eerst. Maar Bauke (Waldo) Rodenburg, de gebroeders Henk en Andries Sloothaak (Jaap en Jaap Shillinghaak) en Cor (Whistle of a Nikkel) Visser, met daarachter nog Kees de Bruin (Dirk Knudde), himself, hielden stand. Wat een prestatie. Dolgelukkig en doodmoe sleepten we ons naar de kleedkamer, waar we ons een voor een in het grote bad lieten zakken om de blubber te laten afweken en de spieren te laten bijkomen van de inspanning. 

Daarna ging het met onze Engelse tegenstander richting een daarvoor afgehuurde pub, voor een diner met after party. Na het leggen van een stevige bodem kon het drinken weer beginnen. Het werd een onvergetelijk feest, voor ons maar ook voor de Engelsen. Als “Whistle of a nikkel” (fluitje van een cent) gaf ik samen met Alie de Vries, een show in Oosterse dans weg. Zwaaiend met een sjaaltje en de armen, werd op de muziek van “Sijtje (Kate) Busch” Wuthering Heigts, wat op dat moment hoog in de Top 40 stond, een langdurige dans opgevoerd, waarbij mijn schoenen bezweken onder de vele vreemde bewegingen die ik maakte. Er werden nog verscheidene pints of Lager, of te wel een “bucket full” naar binnen gewerkt en ook hier kwam een einde aan en moest er terug gereisd worden naar het Hotel. Hier weet ik weinig meer van of eigenlijk niets

Ik op Petticoat Lane met mijn aapjes

Zondags begon met een English breakfast. Hierna vertrok een deel van de United naar Petticoat Lane waar het altijd markt is. Ben daar nog op de foto gekomen met twee aapjes op mijn schouder. Kostte een paar centen, maar dan heb je ook wat. Op de foto moet duidelijk te zien zijn dat ik angstvallig mijn portemonnee vasthoud terwijl de apen mij in de nek kruipen. Natuurlijk werd het reizen met de Subway (metro) natuurlijk uitgebreid geprobeerd. Zo overkwam het Henk Haitsma dat hij de metro niet kon verlaten omdat Roelof de Haan (Chicken door ons genoemd) voor hem bleef staan en de weg versperde. Dit natuurlijk onder luid gejuich van de United gang. Ik was met een groepje wat door de City of London aan het zwerven en daar krijg je honger van. Dus met een redelijk grote groep bij een Italiaan naar binnen. Nou bestellen in het Engels natuurlijk, dat ging al snel net als bij het bestellen van de kaartjes van de metro, van “The same please”, er maar op vertrouwend dat de ander het wel had geweten. We kregen natuurlijk zoals dat hoort eerst ook garnering op tafel. Roelof (Chicken) de Haan, riep al snel luid en duidelijk door het restaurant “I’m not a Rabbit”. Dat was lachen natuurlijk. Ik was nog steeds niet erg fit en had spaghetti besteld, veilig nietwaar zou je denken. Nou het werd opgediend, en ik ging bijna over mijn nek van de geur (stank) die van de saus afkwam, maar lekker, lekker!!!! Dat herstelde mijn lichaam enigszins van de gedane aanslagen op het gestel. Avonds was eenieder vrij om te gaan en staan waar hij of zij wilde.

Ik meen dat het Henk Haitsma, Hielke Soeten met nog een derde figuur en ik waren, dat we met een illegale taxi naar SOHO gingen. Onderweg waarschuwde de taxichauffeur ons al voor de wereld die daar heerste. Maar hij gaf ons een gouden tip, die we later die avond ook in de praktijk uit zagen komen. Roep om de politie en het staat er direct vol van. Nu toen we eenmaal ter plaatse waren was er iets met een straatmuzikant of kunstenaar waar heel veel mensen om heen stonden. Op de een of andere manier liep dat wat uit de hand door een dronken figuur, niet een van ons! En inderdaad in een mum van tijd wemelde het er van de politie. Dat gaf ons een vertrouwd gevoel en daardoor durfden we ons wat dieper SOHO in te begeven. Bij elkaar blijven was echter wel het motto. We bezochten enkele pubs, maar na 11 uur was dat sluiten geblazen, dat was voor ons doorzakkers natuurlijk lastig. We werden nog een filmpje in gepraat, porno natuurlijk. Het werd een latertje, maar er was vlot een taxi gevonden die ons naar het Hotel terugbracht. Het was maar goed dat iemand zo snugger was geweest de naam en adres mee te nemen. In ieder geval veilig terug en o wonder eenieder sliep nog lang niet, nee de bar van het Hotel was zelfs nog open. Dus nog even aftanken niet?

Samen met Adrie Heeres nog maar een Pint of Lager

Maandag morgen, er moet afscheid genomen worden van Engeland. Met een soort boemeltreintje ging het weer richting Londen. Daar overstappen op de boottrein naar Harwich. Onder het zingen van het Fryske Folksliet gingen we aan boord van de St. Edmund. Ja, zo tussen de pieren was het voor eenieder wel uit te houden. We zochten een plekje en al snel lagen de speelkaarten op tafel. Al snel vertrokken we en kwamen we buitengaats. Dat werd voor de meeste passagiers en wij echt niet als enigen, een onvergetelijke terugtocht. Aan mijn tafel bestelde men al vrij vlot frikadel speciaal en kip etc. mij werd ook het nodige aangeboden, maar mijn maag hoefde even niet. Langzaam liepen de dekken leeg en doortrok langzaam een weeïge zure lucht het schip. De wc’s konden deze top drukte niet aan en werden tot overmaat van ramp buiten werking gesteld. U kunt zich voorstellen hoe een zootje het werd. Enfin, we haalden toch weer heel en met de hele groep Hoek van Holland, alwaar wij luid zingend, onder aanvoering van Lieuwe Bergstra (Leo Bergkind) de auto’s weer opzochten. Na een tochtje van twee en een half uur waren we teug in Lemmer waar de familie Lenger ons weer opwachtte in Hotel de Haas. Na een afzakkertje was het snel naar huis en op bed, morgen moest er weer gewerkt worden.

Lemmer 1 heeft ook zonder mij in de verdediging de nul kunnen houden en speelt uit tegen Jubbega 0-0. De competitie voor het Lemmer 2D team eindigt wat onbevredigend omdat de laatste wedstrijden van dit team steeds worden uitgesteld en tenslotte worden afgelast. We vieren een feestje met ons team op de trouwerij van Bouke de Wreede met zijn Geke Woudstra en winnen de uitwedstrijd bij Rood Geel uit Leeuwarden met 0-1.

De gemeente Lemsterland heeft moeite met het binnenhalen van nieuwe industrie, omdat natuurorganisaties, het Fryske Gea en de Stichting Natuur en Milieu, ondanks dat er terdege rekening is gehouden met de natuurwetenschappelijke waarde van de polder “De Uitheiing” en er een ruime buffer is aangehouden tussen dit deel en het gewenste industrieterrein “Lemsterhoek”, bezwaar hebben aangetekend. Dit betekent een belemmering van de economische ontwikkeling van Lemsterland, terwijl juist deze gemeente is aangewezen als kern voor industriële ontwikkeling. Wel krijgt de gemeente ƒ 143.210, -- voor de aanpassing van het Lemster strand van het ministerie van CRM.

Uit de Zuid Friesland

Goed nieuws is er voor de schipperskinderen in Lemmer. Nog dit jaar zal er gestart worden met de bouw van het nieuwe schippersinternaat. Het ministerie van Onderwijs en wetenschappen heeft hier toestemming voor gegeven. Sinds het begin van de jaren zestig, beheert de Stichting Internaat voor Schipperskinderen, woonruimte “Het Kompas” in Lemmer. Was dit eerst gevestigd in een grote oude woning aan de Zijlroede, verhuisde men in 1965 naar drie nieuwe huurwoningen aan de Wim Reinderslaan/Polderdijk. In 1970 werden de groepen die basisonderwijs of voortgezet onderwijs volgden, voor woonruimte gesplitst. De laatste groep verhuisde naar een pakhuis met bovenwoning aan de Langestreek. Uitstel van nieuwbouw was het gevolg van bezuinigingsmaatregelen van de regering, maar nadat vorig jaar enige topambtenaren naar de huidige situatie van huisvesting hadden gekeken, kwam er spoedig groen licht voor de huidige nieuwbouwplannen.

Terwijl de gemeente bezig is met het verder bouwrijp maken van Lemmer Noord 2e fase A en B, schenkt het zestig jarig bestaande bedrijf Amels, Scheepswerf Friesland, dertig duizend gulden aan het verenigingsleven in Lemmer. Ondertussen ben ik druk aan het studeren voor mijn boekhoud diploma en het halen van mijn rijbewijs en wordt er nog volop gevoetbald. We spelen thuis met Lemmer 1 gelijk tegen Leeuwarden 1-1 en winnen we ook thuis met 3-0 van Oosterparkers uit Groningen. Ondertussen begint reeds het bedrijfsvoetbal in Lemmer weer, waar wij de titel hebben te verdedigen. Door al dit voetbal zeg ik een wedstrijd met de Fc Kees United af, het wordt allemaal wat teveel. Het voetbalseizoen wordt afgesloten met een brilstand 0-0 in Leeuwarden tegen FVC. We eindigen op een verdienstelijke vierde plaats. Met de jeugd sluiten we het seizoen af met het jaarlijks terug kerende kampioenschap van Lemsterland op Koninginnedag.

Begin mei, bedrijvigheid genoeg in Lemmer. Wegenbouw Van der Wal b.v. koopt ondanks de malaise in de wegenbouw in het noorden van het land, een hypermoderne asfaltmolen voor de bereiding van warm asfalt, voor een slordige 3 miljoen guldens. In de Kleine Beer in het plan Noord 1e fase, worden nu ook de woningen bewoond. En na het voltooien van een windroos als versiering in het plein voor het nieuwe gemeentekantoor, is de bouw voltooid en is het wachten op de officiële opening.

Uit de Zuid Friesland

Ondertussen voetbal ik met het team van de gemeenteambtenaren en samen met Jelle van der Veen fiets ik een toertocht van 112 kilometer. We doen het reisje van de Fc Kees United nog eens dunnetjes over op een soort van reünie tocht naar Attractiepark Duinen Zathe te Applescha. Waar we foto’s en filmpjes bekijken en ons weer uitstekend vermaken met sterke verhalen en het ophalen van herinneringen. Hierna vertrekken we naar Sneek, waar we gingen eten in de “Malle Jan”. Het bier is voor mij deze dag echter voor het grootste gedeelte taboe. De volgende dag staat het rij examen op het programma.

Om negen uur sta ik samen met Bernard Beljon bij de schouwburg in Heerenveen en kan het feest beginnen.  Ik ben nog steeds wat eigenwijs of misschien wel ijdel, want ik heb mijn bril niet op en het verplicht kunnen lezen van het nummerbord van een verderop staande auto, gaat maar net. Als de examinator en ik in de auto zitten en we na een korte uitleg kunnen starten, draai ik de contactsleutel om en knalt de muziek ons tegemoet. De examinator niet zo happy en ik door de zenuwen niet wetend hoe het geluid lager moet. Het lukt en we kunnen elkaar weer verstaan, wat wel zo makkelijk is voor het volgen van de juiste route.

Het gaat allemaal niet perfect. Op de smalle weggetjes rondom Heerenveen heeft de examinator het liefst dat ik op het randje van de weg rij. Nu leef ik al niet op het randje en vindt het op het randje rijden, zonder tegenliggers nutteloos. Maar ik zwijg. Het inparkeren gaat boven verwachting en de hoop op een goed resultaat stijgt. Dan de hellingproef. Het is maar goed dat de man naast mij ook op de rem kan trappen, anders waren we langzaam op de achter ons staande wagen gebotst. Helaas pindakaas. Na terugkomst was het duidelijk, U bent nog niet goed genoeg om met een auto als voertuig deel te nemen aan het verkeer. Of te wel GEZAKT!!! Jammer dan. Vol goede moed gaan we verder.

Maar er is ook goed nieuws op deze dag, ik ben weer oom geworden. Ditmaal van Dennis, de eersteling van mijn broer Sake Visser en Annie Boschma. En waar er iets nieuws ontstaat, wordt er ook afscheid genomen en wel van de vierde klassers van de school voor L.H.N.O. Dit met een gezellig samenzijn in bar-dancing “De Fuik” te Lemmer.

Geboorte van Dennis Visser

We voetballen nog wat af deze maand, is het niet met de pupillen van lemmer 2D, dan wel met de gemeenteambtenaren of de Fc Kees United. Waarmee we onze jaarlijkse wedstrijd op camping Blaauw spelen, vlakbij Sint Nicolaasga. Natuurlijk met een vochtige nazit, rond het grote openhaard vuur. Met de gemeenteambtenaren, worden we na het kampioenschap van het vorige jaar, nu tweede achter het betere team van Poppen/v.d. Berg. De voetbalvereniging lemmer heeft een driejarig sponsorcontract afgesloten met de heer P. Wierdsma van de Oudesluis en zal reclame voeren voor “Antiek Paul Wierdsma” welke combinatie al gelijk de nodige woordspelingen voor het Lemster team oplevert. Mijn vader slaagt erop 71-jarige leeftijd nog weer in een prijs in de wacht te slepen op een kaatspartij van de FNV in Leeuwarden

Uit de Zuid Friesland

Provinciale Waterstaat, hoopt nog voor de bouwvak de nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie, aan de Brekken ten Noorden van Lemmer, daar waar vroeger de hooibult van boer prins stond, waar menig gebroken ledemaat is ontstaan, in gebruik te kunnen nemen. Hiermee komt er een eind aan de lozing van vervuild water in de vaarwaters rond en in Lemmer. De persleiding vanaf het rioolgemaal aan de Flevostraat is al geruime tijd gereed.

Het is inmiddels juni en het WK voetbal in Argentinië is in volle gang. In de poule won Nederland met 3-0 van Iran, speelde 0-0 tegen Peru en verloor met 3-2 van Schotland. Ondanks dit gingen we toch door naar de volgende ronde. John Travolta en Olivia Newton-John zongen “You’re the one that I want” en ik deed in de eerste week van deze maand 2 dagen examen voor het Praktijkdiploma Boekhouden in Heerenveen. In het weekend hielp ik Bert Meester wat om zijn huisje en tuin aan de Noordermeerweg op orde te krijgen. We pikten ook het schaken weer even op. Hoewel het nu wat roestiger ging dan toen we het nog elke week deden.

In de tweede week van juni nam ik mijn dubbele kans waar om ook nog eens avondexamen te doen voor mijn boekhoud diploma. Na de derde avond, ging ik nog snel het Nederlands elftal tegen Oostenrijk kijken (5-1), bij Roel en Annie Meppelink aan de Houtrib. Er waren meen ik twee wedstrijden op een avond, maar dit keer heb ik door de drukte en het snelle drinken van het door Roel Meppelink geserveerde bier, de tweede wedstrijd nauwelijks bewust meegemaakt. Enkele dagen later, kreeg ik de uitslag van het examen en wonder boven wonder, ik was geslaagd. Wel met een minimum lijstje, maar toch. Even verlost van de druk. Lekker.

Geslaagd voor Praktijk Diploma Boekhouden

Bij de buitenjachthaven, beter bekend als de “Tramhaven” is een kantoor gekomen voor de jachthavenmeester. Er is plaats voor 52 boten. Voor de functie van jachthaven meester voor de jachthaven aan de Zijlroede heeft de gemeente maar liefst de keuze uit 433 gegadigden. Eén van hen zal de opvolger worden van de per 1 juni op geneeskundig advies stoppende heer Drenth. B. en W. van Lemsterland gaan de ingebruikname van het nieuwe gemeentekantoor grootscheeps vieren. Het college is van plan hier ƒ 17.000, -- voor uit te trekken. Tevens zal er een herinneringspenning zijn voor elk Lemster gezin.

Uit de Leeuwarder Courant

De FRAM zal de vestiging in Lemmer aan de Nieuwburen opheffen, dit mede door de toestand waarin het gebouw heden ten dage verkeert. In de gemeenteraad werd, ondanks dat meerdere raadsleden bedenkingen hadden tegen de gang van zaken, met twee tegen tien stemmen besloten tot het intrekken van het bestemmingsplan “Nieuwe kanaalmond”. Het gebied tussen Prinses Margrietsluis en het Stroomkanaal zal zijn agrarische bestemming houden. En daarmee het ingediende plan om daar een complex voor de ruitersport te realiseren, tegen te houden. Als argumenten werden verkeersveiligheid en de eventuele bouw van een gemaal naast het Ir. Woudagemaal aangevoerd.  Eindelijk werd dan ook de nieuwe jachthavenmeester voor de Zijlroede benoemd, het werd de heer F. Verhoeff uit Sloten. Alles rond de benoeming en de lange duur van de procedure, konden niet geheel vlekkeloos worden genoemd.

Het einde van het schooljaar kwam in zicht en dan voltrekken zich de jaarlijks terug kerende gebeurtenissen. Een sportdag, een schoolreis van de klassen 1, 2 en 3 naar Ponypark Slagharen en de diploma-uitreiking. Tussendoor hadden we nog de trouwerij van leerkracht Harry Olthof met zijn Aukje Jellesma. Hiervoor maakte ik op school het programmaboekje. Met het personeel vierden we dit heugelijke feit in Kuinre, ook nu weer met de nodige sapjes. Ik hielp nog een speurtocht uitzetten voor het personeel, die op de laatste dag werd gehouden, waarna er gezamenlijk een borrel werd gedronken in de Wildeman.

Tussendoor wist het Nederlands elftal via een gelijk spel tegen Duitsland (2-2) en een overwinning op Italië (2-1), de finale te halen, waarin Argentinië, na een zeer verdachte dikke overwinning, de tegenstander zou zijn. Ik keek de finale ook bij Roel en Annie Meppelink en na een stroeve start, waarin het Nederlands elftal, via Ernst Happel, zelfs dreigde met het niet spelen, doordat een van de gebroeders van der Kerkhof met zijn machete om zijn geblesseerde hand, niet mee zou mogen doen, werd het een enerverende wedstrijd, met in de laatste minuut de befaamde bal tegen de paal van Rob Rensenbrink. In de verlenging gingen we tenslotte toch nog met 3-1 de boot in. Gelukkig konden onze voetballers op deze wijze levend in Nederland terug keren

Uit de Leeuwarder Courant

Het is schoolvakantie en dat houdt in dat ik slechts 1 keer in de week even de post moet gaan halen bij het postkantoor. Nog net voor de bouwvak wordt het geheel vernieuwde en gemoderniseerde Café “Populair” van André en Monie van den Berg, aan de Schans heropend. Zodat het in de Lemsterweek de klanten weer volop kunnen genieten van de speciale sfeer met livemuziek, die dit pand door de jaren heen heeft opgebouwd. Het nieuwe 13 kilometer lange en 48 miljoen guldens kostende wegvak van de A50 tussen Emmeloord en Lemmer werd feestelijk geopend. Weer is de verbinding tussen de Randstad en het Noorden beter geworden. Ik deed nog braaf mijn rijlessen bij Beljon en genoot van het uitgaansleven wat met de naderende bouwvak, steeds drukker werd.

Door aangekondigde bezuinigingen van het Rijk, lijkt het realiseren van een sporthal in Lemmer, verder weg dan voorheen. Belangrijk item in deze is, dat Lemmer een artikel 12 gemeente is, en dus financieel volledig afhankelijk is van het rijk in het toestemmen van het bouwplan en het financieren ervan. De Lemsterweek nadert, we kunnen ons gaan vermaken met het skûtsjesilen en de daarbij horende festiviteiten. In een propvolle “De Helling” draait de film “Turks fruit”. Ontsnapt Lemster schipper Sytze Hobma in de eerste wedstrijd bij Grouw aan de dood.

Uit de Leeuwarder Courant

Met Jan Apperloo ga ik in de door ons opgeknapte BM’er, achter de skûtsjes aan. We vertrekken met slecht weer en bij het oversteken van het Sneekermeer, wenden we motorpech voor en worden we met behulp van een sterke kruiser over het meer naar Sneek gesleept. We vinden een lig plek in een van de grachten van Sneek en besluiten eerst een Beerenburgje te kopen tegen de kou. We gaan hier overnachten en brouwen op een klein pitje een warme maaltijd. We blijven nog een extra dag hangen, omdat het weer nu niet je van het is om te varen. Daarna gaan we dan toch door naar Langweer. Nu hebben we wel echt pech met de lichte buitenboordmotor. Dat ontdekken we als we van het kijken naar het skûtsjesilen terug willen naar de jachthaven van Langweer. Ook nu zijn er helpende handen en “sleepboten” en kunnen we nog net een plaatsje vinden in de passanten jachthaven. Waar het vol ligt met leeftijdsgenoten. We worden tenslotte geholpen door 2 meisjes die wel wisten wat er met de motor aan de hand was. Wij dus niet, haha. Bleek er een staafje, dat zorgde voor het ronddraaien, te zijn gebroken. Na een vette hap en met z’n allen in de kroeg te hebben gezeten, was het daarna met een heleboel jongeren op de kade in de jachthaven zitten, gezellig kletsen, drinken en eten en nog wat flirten en zoenen. De volgende dag besloten we weer richting Lemmer en de Lemsterweek te gaan.

Natuurlijk was er weer een feesttent bij de Lemstersluis. Misschien wel voor de laatste keer, met de aanstaande plannen voor woningbouw op deze plaats. Dizzy Man’s Band, Livin’ Blues en B.Z.N. waren de topattracties. Het zeilen van het Lemster Skûtsje viel dit jaar, mede door pech en protesten wat tegen en eindigde tenslotte als zevende in het eindklassement. Nog wel was er heibel over de in de ogen van de schippers, karige prijsjes die men in Lemmer kreeg. Voor twee dagen zeilen, een welvoorziene zuivelmand per schip, plus een grote Edammer voor de schipper, een baby-Edammer en een pakje smeerkaas, voor elk bemanningslid en voor elk schip een liter berenburg. Ook dit jaar is er aan het einde van de Lemsterweek weer het ringrijden op de Kortestreek. Dat door vele belangstellenden in een ditmaal heerlijk zonnetje wordt gevolgd.

De “knientsjedagen” zijn voorbij en met de tonen van “Sultans of swing” van de nieuwe muzikale band de Dire Straits, neemt het rijlessen weer een aanvang, het voetbalseizoen start en vind ik naast het zelf trainen en voetballen bij Lemmer 1, het trainen en begeleiden van het E1 jeugdteam ook nog tijd voor het trainen en begeleiden van het nieuw opgerichte damesvoetbal bij de v.v. Lemmer. Een grote groep dames is beschikbaar na het geslaagde experiment bij het vieren van het 55-jarig bestaan van de v.v. Lemmer. Zodat er 1 elftal voor de najaar competitie kan worden ingeschreven. In Wim Wassenaar, Siemen de Heij en Riek Sloothaak vinden we de nodige begeleiding. Ook het werk op school neemt een aanvang, met natuurlijk nieuwe gezichten in de eerste klassen

Uit de Zuid Friesland met burgemeester Faber, Foekje Kuipers en mr. H. Rijpstra

Maar belangrijker voor Lemmer is de officiële opening van het nieuwe gemeentekantoor. De commissaris van de koningin in Friesland, mr. H. Rijpstra zal de opening verrichten. Met het telexbericht: “Heden heb ik het nieuwe gemeentekantoor der gemeente Lemsterland officieel geopend, de commissaris der Koningin in de provincie Friesland” ingetikt door telefoniste-telexiste Foekje Kuipers werd de opening officieel en konden de speeches en het overhandigingen van cadeaus, namens de diverse verenigingen en instanties beginnen. Burgemeester Faber sprak de woorden uit dat de waardering van de bevolking voor het kantoor, met de dag groeide en dat er nauwelijks meer kritiek was op de schepping van architect Abma. Dat mag dan ook wel voor een gebouw dat meer dan drie en een half miljoen gulden heeft gekost, een oppervlakte heeft van tegen de negenhonderd vierkante meter en rust op honderd en zevendertig meterslange betonnen palen. Ondanks alle vreugde, was er ook direct maar weer een financiële tegenvaller te noteren, De walbeschoeiing langs de Emmakade viel door het ontdekken en moeten verwijderen van oude beschoeiingen, een halve ton duurder uit. Ach na zo’n imposante opening kon dit bedrag lachend worden uitgekeerd en weggewoven.

De eerste selectie van de v.v. Lemmer is aangevuld met vers bloed. Van SC Emmeloord zijn overgekomen Koop Piekeboer, een oud klasgenoot van mij op de Mulo in Lemmer en Adje de Jong. Verder keren na studie en blessures Tonny van Dijk en Max Blom terug en komt vanuit de A-junioren, Marinus Bijma. We oefenen tegen Heerenveen C en KSC uit Kampen en staan aan het begin van één van de meest memorabele seizoenen uit mijn voetbalcarrière. Met de Fc Kees United, voetballen we met nu ook een damesteam van de Fc, bij camping Blaauw te Sint Nicolaasga en bezoek ik met nog enkele andere voetbalfanaten op het sportpark te Emmeloord de voetbalwedstrijd P.E.C. Zwolle-Chelsea.

Entree kaartje wedstrijd

Voordat de competitie voor Lemmer 1 werkelijk begint, is er bekervoetbal en wel in een andere opzet dan de jaren hiervoor. Er wordt nu gespeeld in een poule van vijf teams, waarvan de winnaar dan door gaat naar het knock-out systeem.  We komen de poule door, door CAB 2-2, Wolvega 3-2, Renado 1-0 en Sport Vereent 3-1, achter ons te laten. Ook met de E1 pupillen oefenen we en de dames komen voor het eerst in de wei voor een heuse wedstrijd. Hiervoor worden we uitgenodigd door een team waarbij de vrouw van Dicky ten Cate betrokken is. Of het nu een team was van verpleegsters uit Sneek of van de voetbalclub TOP, vlakbij Sneek gelegen, is mij ontschoten. Uitslag, ontschoten, maar we waren werkelijk los met een damesteam.

De gemeenteraad gaat er maar eens goed voor zitten in het nieuwe gemeentekantoor. De grote buit lijkt binnen met de realisering van dit gebouw. Men besluit dat er naast de bestaande en de in aanleg zijnde jachthaven van Mulder en Rijke, geen plaats meer is voor nog meer (buiten) jachthavens bij Lemmer. Doordat het gemeentekantoor voorrang kreeg op de sporthal, heeft een groep inwoners van Lemsterland een actiecomité opgericht om te komen tot een snelle bouw van een broodnodige sporthal in Lemmer. De plannen voor een sporthal, lijken in de gemeenteraad in een diep stilzwijgen te zijn gevallen.

Uit de Zuid Friesland, bibliotheek plannen

Ook de bouw van een nieuwe bibliotheek lijkt ineens van de agenda verdwenen. De openbare bibliotheek van Lemmer is ondergebracht in het complex “De Helling” aan de Kortestreek en bleek reeds in 1974 te klein. Nu Lemmer behoorlijk aan het uitbreiden is, wil men groter. Een plan om een tweede verdieping bovenop de bestaande bibliotheek te bouwen, werd op advies van de gemeente weggewoven. Immers met A.C.W.-werken (Aanvullende Civiele Werken) kon een geheel nieuw gebouw worden gebouwd en de gemeente had daar ook al een stuk grond voor aangewezen. De kosten zouden dan voor 95% voor het Rijk zijn. Doch in 1977 komt de bibliotheek niet eens meer voor op de prioriteitenlijst van de gemeente. Voorrang wordt verleend aan het nieuwe gemeentekantoor, een sporthal en andere bouwkundige werken. Wel heeft de bibliotheek uit eigen middelen alle kosten betaald voor architecten, voor uitbreidingsplan Kortestreek en nieuwbouw aan de Albert Koopmansstraat. Werden deze plannen gebruikt als zoethoudertje om het gemeentekantoor te kunnen bouwen, zo vraagt voorzitter Riezebos, van de stichting Openbare bibliotheek lemmer, zich af. De gemeente is wel bereid om een bijdrage te verlenen om te komen tot het realiseren van een toiletgebouw met was voorziening, in de kelder van het nog te bouwen gebouw, op de plaats waar eens het pand van Oene Boonstra afbrandde. De artikel 12 gemeente lijkt met geld te smijten wat ze zelf niet hebben en hierin soms vreemde keuzes te maken

De competitie begint en voor de eerste thuiswedstrijd tegen Harkema Opeinde (1-1) komen we voor de wedstrijd tezamen in “de Helling”, om onder genot van een broodje en een kom soep te luisteren naar de voorzitter en de trainer om wat er van ons wordt verwacht dit seizoen. Ach voor mij hoefde dit allemaal niet zo, maar de voetbalvereniging had blijkbaar wel een paar centen te makken, want al sinds ik bij de eerste selectie zat, werden de uitwedstrijden bezocht met een bus. Nu dat was dan weer wel leuk, omdat je vaak met de hele groep op de terugweg dan ergens aan ging om nog even wat te drinken. Als we richting het noorden en dan vooral Groningen en Drenthe gingen staken we op de terugweg aan bij “De 2 gemeenten” in Irnsum. We waren daar graag geziene gasten, want na het voetbal hadden we meestal grote honger en nog grotere dorst. Een simpel voorbeeld van hoe dit seizoen voor ons zou gaan verlopen is te lezen in het verslag van de uitwedstrijd tegen Oosterparkers uit Groningen, dat we op een doordeweekse avond speelden. Vijf doelpunten maken en toch verliezen!

Uit de Leeuwarder Courant

Er is gestart met de aanleg van de jachthaven “Friese Hoek” bij de jachtwerf van Mulder en Rijke. Het complex komt achter het bedrijf te liggen op het industrieterrein “Buitengaats”. Er wordt ligplaats gecreëerd voor bijna tweehonderdvijftig zeegaande jachten.  Een zware dijk van tweehonderd meter met een golf brekende dam, zorgt voor de veiligheid van de daar achter liggende steigers. Verder komen er een parkeerterrein, toiletgebouw, kantoorgebouw voor de jachthavenmeester een wasserette en telefooncel. De steigers zullen worden voorzien van water aftappunten en de ligplaatsen krijgen allen een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet. Men hoopt met ingang van maart 1979 klaar te zijn. Ondertussen is zonder het plaatsen van ook maar 1 advertentie al ruim een kwart van de ligplaatsen verhuurd.

Ik voetbal en train, breng haast meer tijd door op het voetbalveld dan thuis. We verliezen in september uit nog met 2-0 bij Actief uit Eelde en spelen 1-1 thuis gelijk tegen FVC uit Leeuwarden. De competitie van de dames is nog niet gestart, maar er wordt getraind en geoefend. Ook de E1 pupillen zijn inmiddels gestart en doen het voortreffelijk. Maar waar ik meer over in zit, is dat mijn functie aan de school voor LHNO door een tekort aan leerlingen, we zijn weer onder de 150 leerlingen gedaald, zal ophouden te bestaan. Dat betekent dus weer solliciteren naar een nieuwe functie. Die zoek ik vooral, nu door wat opgedane ervaring, op de administratie van een school. Bijkomend voordeel is, dat ik nu ook mijn Boekhoud diploma heb. Ik solliciteer zelfs op een school in Noord-Holland. Hoe er te komen had ik me nog niet afgevraagd. Na enkele afzeggingen, mag ik op gesprek komen bij de Rijks Hogere School voor levensmiddelen etc. te Bolsward. Ik moet met de bus, want mijn roze papiertje heb ik nog niet. Te vroeg in Bolsward aangekomen zit ik eerst wat tijd te verdoen in het park. Als het dan zover is, heb ik een goed en leuk gesprek en word ik in de school rondgeleid. Het lijkt me heel wat en voorzichtig ben ik toch ook wel een beetje huiverig om geheel zelfstandig een administratie plus boekhouding te runnen en niet meer onder de beschermende vleugels van Jannes van Dijk nog meer ervaring te kunnen opdoen. Ik krijg de functie tenslotte niet, men kiest voor een getrouwd iemand met kinderen, die men om financiële redenen het meer vindt toekomen, wat men mij ook uitlegt in een aan mij verzonden brief. Wel heel netjes, was me nog niet eerder gebeurd, dat ik uitleg van de reden van afzegging had gekregen

Uit de Zuid Friesland

In de gemeenteraad is er reactie op de gebeurtenissen rond de bouw van een nieuwe bibliotheek en vindt het college dat het bestuur van de Openbare bibliotheek wat te over enthousiast is geweest met betrekking tot de plannen voor een nieuwe bibliotheek. Men vindt dat er voldoende overleg is geweest en het jammer te vinden dat het perspectief van de bouw op een laag pitje is komen te staan. Om dezelfde financiële redenen staat een te bouwen sporthal nog steeds op een verlanglijstje. Hoewel de sporthal als no 1 op de lijst aanvullende werken staat, is de gemeente wel afhankelijk van gelden van het Rijk om een sporthal te kunnen bouwen. Wel reserveert de gemeente alvast een bedrag van ƒ 270.000, -- voor de eigen bijdrage aan de bouw. Dit bedrag kon worden weggezet omdat de gemeente na jaren negatief saldo eindelijk weer eens een voordelig saldo had overgehouden. Het voordelige saldo was te danken aan hogere opbrengsten Onroerend goed belasting, minder uitgaven Sociale zorg en hoe cynisch, lagere subsidie voor de bibliotheek.

Geslaagd en mijn rijbewijs

Zo ga ik oktober in. 4 oktober voor de tweede maal op voor het rijexamen. Met Beljon naar Heerenveen en ditmaal gaat alles op rolletjes. Ik slaag. Het is nog vroeg, maar ik drink er toch maar een biertje op in de schouwburg. Wel moet ik met de bus terug, omdat Beljon nog meerdere kandidaten heeft die na mij examen doen. Missie 1 is geslaagd en ik vraag natuurlijk gelijk een rijbewijs aan, wat ik reeds enkele dagen later op kan gaan halen. Tussen deze twee gebeurtenissen in, vieren we met de Fc Kees United de bruiloft van Kees de bruin en Leffa Cho. Hier worden weer verschillende ludieke acties uit de kast getrokken en ik mag met mijn neus, vooraan staan. Tussendoor is het voetbal en voetbal wat voor mij de klok slaat. Verlies met 2-5 tegen Achilles thuis en gelijk tegen Jubbega uit, 2-2. Hoera, de dames winnen hun eerste officiële wedstrijd met 1-0 van Roodgeel 2 dames uit, Leeuwarden

De eerste paal van het nieuw te bouwen schippersinternaat gaat de grond in en dat mag best gevierd worden. Er was muziek van een jeugddrumband en de zevenjarige Patricia Wenniger, die haast schuilging onder een heuse helm en knalgele jas, mocht samen met wethouder Blessinga de belangrijke eerste paal de grond in drijven. Bouwbedrijf De Leeuw Jellema hoopt het internaat voor maar liefst negentig schipperskinderen, volgend jaar september af te ronden en daardoor een einde te maken aan het verspreid en slecht behuisd wonen van deze kinderen. Ook wordt door het aanbrengen van een zinker door het Dok, de verbinding van de Lemster riolering noord-zuid tot stand gebracht. Hiermee komt het riolering gemaaltje bij de Flevobrug te vervallen en gaat al het rioolwater nu via het gemaal op de hoek van de Rondweg-Flevostraat.

Uit de Zuid Friesland, heien eerste paal Internaat

Uit de Zuid Friesland, zinker onder Dok door brengen

Met het voetballen ging het niet al te best, er waren nogal wat blessures en dat kostte de nodige aanpassingen. We verloren thuis van Friesland uit Leeuwarden 1-3, wonnen met 3-2 thuis van Dokkum en verloren uit van Rheem Bergum met 2-0. Ook met de E1-pupillen haalden we maar 1 schamel punt. Wel ging de klaverjas competitie bij de v.v. Lemmer van start en had ik dus weer een uitje om naar toe te gaan en een biertje te drinken. Niet dat ik nu zo een fanatiek klaverjasser was, alleen al het tellen van de troeven was vaak al een probleem en zeker aan het einde van de avond. Maar het was gezellig. Ook ging ik op zoek naar een auto. Zo kwam ik terecht bij garage “Op de Hoek”, net gevestigd in het nieuwe plan Lemmer Noord en mijn keuze viel op een rode Fiat 127. Hij kostte ƒ 5.500, -- en dat deed ik op afbetaling of te wel met een dure lening. Mijn eerste auto en het werd één, die ik lang zou onthouden.

Mijn eerste autootje, de Fiat 127

Begin november komt er een einde aan het “Viking” imperium van de heer C. Falck. Naaste buur A. Bijlhout heeft in een kort geding en een normale gerechtelijke procedure zich beklaagd over geluidsoverlast. De heer Falck is hiervoor veroordeeld tot het betalen van een bedrag van ƒ 215.000, --.  Welk bedrag was opgebouwd uit twee jaren, ƒ 70.000, -- uit 1976 en ƒ 145.000, -- uit 1977. Het bedrag van ƒ 70.000, -- stond inmiddels op een geblokkeerde rekening in afwachting van het tweede proces. De heer Falck had wel aantoonbaar ƒ 30.000, -- uitgetrokken voor geluidsisolatie maar kon volgens zijn zeggen nog niet beschikken over een decibel begrenzer. Hij vond dan ook dat het normaal exploiteren van een barbedrijf hem onmogelijk was gemaakt. De heer Bijlhout heeft beslag laten leggen op het onroerend goed van ”Viking bungalowpark bv” maar dit bestaat enkel uit straten in het plan Zijlroede II, welke nog niet aan de gemeente zijn overgedragen. Zij hebben echter geen enkele waarde, volgens de burgemeester van Lemsterland, de heer Faber. Wel kan de gemeente nu door de beslagname, de straten niet van een nieuw wegdek voorzien. Bar dancing “Viking” zal plaats maken voor een nieuw kantoor van de Amro bank. Op 16 november werd het faillissement uit gesproken van “Viking Bungalowpark Lemmer BV”.

Uit de Zuid Friesland, politieman G. Buitenga

Politie Buitenga, wie kent hem niet? Werkte inmiddels 25 jaar in Lemsterland als agent. Slechts 1 keer heb ik met hem te maken gehad, toen de woningen waar hij nu woont in de Christiaan de Vriesstraat werden gebouwd. Waren wij met een stel belhamels in deze woningen geklommen, toen de hermandad verscheen. Nu waren wij vrij lenig en behoorlijk snel, dus konden we vlot ontsnappen. We hadden slechts 1 detail over het hoofd gezien. We hadden onze fietsen niet verstopt en zodoende moesten we wel op het politiebureau verschijnen om na een mondelinge schrobbering gelukkig met ons bezit huiswaarts te kunnen keren. Verder herinner ik me nog, dat hij vroeger bij ons aan de deur verscheen, om door te geven dat mijn broer Wieger Visser het weekend niet thuis kwam omdat hij wegens insubordinatie in de kazerne moest blijven. Voor het gehele interview verwijs ik u naar de Zuid Friesland van 2 november 1978, te vinden in de Oudheidskamer in Lemmer.

Ik werk nog steeds op de Huishoudschool, maar solliciteer ook om een nieuwe betrekking te vinden. Daarnaast vul ik mijn tijd met het voetbal, we spelen thuis 0-0 tegen Leeuwarden, 2-2 tegen RoodGeel uit Leeuwarden. De Lemmer dames winnen ook de twee volgende wedstrijden tegen Tjonger Boys, uit met 0-2 en thuis met 1-0. De pupillen verliezen tweemaal en dat loopt niet echt. Zo ook niet mijn net aangeschafte auto. Start problemen. Startmotor? Natte bougies? Maar terug naar de garage nietwaar. Zat nog garantie op. Reed regelmatig een stuk om de feeling te houden en om te wennen alleen in de auto te zitten, zonder een controleur. Daar waar je in Gaasterland anders met een fiets een bocht om ging, was het met een auto toch wel anders en vooral sneller. Was behoorlijk wennen.

Het te bouwen “Friesland park” bestaat uit drie delen, OOST: dit gedeelte sluit aan bij de bestaande bebouwing van lemmer, waar men twee en een halve maand geleden begon met de bouw van de eerste 46 van maar liefst 250 luxewoningen voor permanente bewoning, de percelen van deze woningen zullen allen aan het water liggen en per boot vanaf de Zijlroede bereikbaar zijn. Terwijl vanaf het land ook elk perceel afzonderlijk per auto bereikbaar is. De prijzen zijn er dan ook naar. Die variëren van ƒ 211.000, -- tot ƒ 400.000, --. De eerste woningen zullen komend voorjaar worden opgeleverd. WEST: waar nu wordt begonnen met het maken van de funderingen voor de te bouwen 250 recreatiewoningen. De recreatiewoningen hebben geen ligplaatsen maar zijn omgeven door veel groen en waterpartijen. CENTRUM: hier is een centrale moderne jachthaven gesitueerd, waar boten ook in en uit het water kunnen worden gehaald. Men vermoed dat het “Friesland park” over 6 jaar na 5 bouwfasen geheel voltooid zal zijn en er dan totaal 500 woningen zijn gebouwd voor recreatieve en permanente bewoning.

Uit de Leeuwarder Courant, begin bouw Frieslandpark

De dames winnen ook hun vierde wedstrijd, nu met 0-2 in Leeuwarden bij Rood Geel 2. Wij gaan met de selectie van Lemmer 1, voor de teambuilding een avond op bezoek bij trainer de Roos in Zalk. Dat is wel nodig want de resultaten zijn nog niet zo goed. Het wordt een gezellige avond met veel sapjes. Met Bert Meester sla ik aan het oefenen voor een zang stukje voor op de aanstaande bruiloft van Jan Coehoorn. Met een drankje erbij wordt al redelijk vlot een liedje in elkaar gedraaid. Het is dan wel niet “Paradise by the dashboard light” van Meat Loaf, zoals die nu elke dag uit de luidsprekers van de radiostations klinkt, maar het zal wel voor hilariteit zorgen

De in Lemmer gearriveerde Sint, heeft maar één wens en dat is een sporthal. De vereniging van bedrijven en het gemeentebestuur hebben andere wensen, zij willen dat een eventueel aan te leggen Zuiderzeelijn (spoorverbinding tussen Amsterdam en Groningen), Lemmer als halteplaats in de route opneemt. Ik heb andere wensen. Mijn broer Wieger Visser in Joure is jarig en ik ben de taxi voor mijn vader en moeder naar dit feest. Dat houdt in dat de sapjes deze avond niet voor mij zijn. Op de terugweg is het slecht weer en het waait behoorlijk hard. Er waait een sierstrip bovenop de auto los en ik besluit bij de afslag naar Sint Nicolaasga even de snelweg te verlaten om de sierstrip los te maken en binnen boord te halen. Het slechte zicht, zorgt er echter voor dat ik boven op een vluchtheuvel beland. De sierstrip is inmiddels in de landerijen verdwenen en wij lopen een nat pak op om de auto weer op de weg te krijgen. Het lukt.

Ik breng de auto naar de garage, klachten, sierstrip weg, lekke voorruit en de veiligheidsgordels houden niet goed. Is het een miskoop? Later zal ik horen dat de auto van Sipke Hulzinga is geweest, die hem weg heeft gedaan omdat ie hem niet meer vertrouwde en er teveel aan moest gebeuren om het vertrouwen te herstellen. Dus ingeruild bij “Op de Hoek” garage, die de auto blijkbaar na enkele snelle controles nog goed genoeg vond om te verkopen. De dames verliezen voor de eerste keer en dat is deels te wijten aan dat we nu zoveel dames hebben, dat we bijna elke keer een ander elftal het veld in moeten sturen. Er wordt dan ook besloten om na de winterstop met twee teams aan de competitie te gaan meedoen. Wel wordt er gekozen om beide teams even sterk te maken, zodat er niet direct dames gaan lopen omdat er steeds verloren wordt. Wij spelen zelf thuis 1-1 gelijk tegen Leek en bevinden ons onderin de 2e klasse A van de KNVB.

Jan en Trijntje Coehoorn bij stadhuis en Bert Meester en ik zingend in "De Wildeman" op hun bruiloft

1 December, Jan Coehoorn en zijn Trijntje trouwen in het stadhuis te Joure. Avonds is er een groot feest in de Wildeman. Waar Bert Meester en ik na een paar kalmerende potjes bier ons optreden verzorgen, dat soms voor een opgetrokken wenkbrauw zorgt, maar vaker voor een gulle lach. Het was gezellig, het werd laat en het vocht vloeide rijkelijk. Jan en Trijntje zullen in Buitenpost vooreerst op het flatje van Jan Coehoorn gaan wonen. Ik haal mijn auto weer op bij de garage, maar zal hem eerst niet meer kunnen gebruiken. Op de dag van mijn vierentwintigste verjaardag, valt min of meer de winter erin, met ijzel. Wat ervoor zorgt dat ik een rustige verjaardag vier, omdat de visite niet kan komen. Er rijdt een auto de Lemstersluis in, waarbij de bestuurder er net op tijd in slaagt het voertuig te verlaten. Minder fortuinlijk is de 69-jarige S. van der Bijl uit de Pietersbuurt, die door de gladheid op de Lijnbaan ten val kwam en achterover met zijn hoofd op de trottoirband terecht kwam, waarna hij de volgende dag in het ziekenhuis overleed.

De muziektent aan het Dok

Aan de Vissersburen, koopt de “Friesland Bank” het pand van groothandelaar in dranken de Groes, om er een bankkantoor in onder te brengen. Dit om hun klanten in Zuid Friesland en de Noordoostpolder beter van dienst te kunnen zijn. Nu valt de winter er echt in en in plaats van voetbal is er ineens langebaanschaatsen in Lemmer. Winnaar werd de 32-jarige Piet de Boer uit Jellum. Nadat protesten van omwonenden over het realiseren van een toilet gelegenheid aan de Langestreek op de plek van het afgebrande pand van Oene Boonstra, de kans van slagen erg klein maken, is het oog van de V.V.V. nu gevallen op de oude muziektent bij de Flevobrug. De muziektent zou als karakter bepalend element behouden blijven. Het podium zou het dak moeten worden van de toiletgelegenheid en wasserette. De voorziening zal daarom iets in de grond gebouwd moeten worden. Met de ingang aan de waterkant en de ontluchtingszuilen weggewerkt in de pilaren, zal het nauwelijks opvallen dat er iets is gewijzigd met de muziektent

SinterKerstfeest Fc Kees United, met vlnr: Albert Aukema, Kees de Bruin, Hielke Soeten en Cor Visser

Het voetbal op het veld lag stil en zo nu en dan wisten we ruimte in een sporthal te huren of werden we uitgenodigd om aan een zaalvoetbaltoernooi mee te doen. Met de Fc Kees United vierden we een gecombineerd Sinter Kerstfeest. Waarbij Hielke Soeten als Kerstman en ik als Sinterklaas mochten opdraven. Ik meen dat we het hielden in een ruimte bij de Lemster camping, destijds beheerd door de heer Buiring. Het was natuurlijk weer buitenzinnig goed en ruim gevuld met drank en hapjes, zoals we bij de feesten van de United gewend waren. De klaverjas competitie van de v.v. Lemmer loopt nog en ik doe mee aan het open kampioenschap tafeltennis van Lemsterland, waar ik in het gedeelte niet leden mee doe. Ik zal meer moeten oefenen en meer moeten durven om op dit niveau mee te kunnen doen. Zo is er weer een jaar voorbijgegaan. Drinken we op oudjaarsavond een paar biertjes voordat we ons in het feestgedruis in het Lemmer storten en Hielke Soeten en ik via allerlei omwegen bij Kees de Bruin in huis terecht komen en daar tot de vroege ochtend blijven feestvieren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.