Levensverhaal van Cornelis Visser Cor Panne 1984

Na het uitslapen, staat het bij mijn ouders langsgaan op het programma om daar de nieuwjaarswensen uit te spreken en de rest van het gezin weer even te ontmoeten. In de avond nog even een afzakkertje halen bij Jelle van Zurk in “Napoleon”, waar het niet druk was en dus dit keer vroeg weer thuis en op bed. We vergaderen met de jeugdcommissie en er is natuurlijk alweer het trainen met de eerste selectie. Dat ik weer in het eerste speelde en toch kon blijven zaalvoetballen, kwam door het verzoek van de trainer en de leider, om toch weer in het eerste te gaan spelen. Maar natuurlijk wel op mijn voorwaarden ditmaal. Dus zowel op veld als in de zaal. Daar komt echter in de praktijk weinig van terecht. Ik ondervind toch last van de benen, wordt gemasseerd door Uilke Tuinstra en ga er mee naar fysiotherapeut van Leuveren. Die zegt dat de benen overbelast zijn en ik dus meer rust moet nemen.

Uit jaarverslag van leider Uilke Tuinstra, uit Oosthoekje

Het is bar slecht weer, met harde wind die soms tot windkracht 10 of meer aanwakkert. Ik sta dan ook heel vroeg op, dit omdat ik de dakpannen boven mijn slaapkamer op en neer hoor dansen. Dus op de bank beneden maar verder geslapen. Ik heb nog vakantie en ben dan ook boven op de grote slaapkamer bezig met het zelf maken van kasten voor opslag van kleren, beddengoed etc. In de avonduren zijn Marinus Bijma en ik nog steeds doende met het spelen van spelletjes op de spelcomputer. Dan is de vakantie voorbij en moet er weer gewerkt worden.

Met Lemmer 1 beginnen we in de eerste wedstrijd na de winterstop met een nederlaag uit tegen Emmeloord 3-1. Ik doe uiteraard nog niet mee. Na de wedstrijd weer veel bier en met een klein gezelschap nog naar de chinees. Met pijn in de buik naar huis. De volgende dag op het werk, de gehele dag aan het stencilen geweest. Bij het trainen, na te zijn gemasseerd slechts een duurloopje gedaan. Een potje geklaverjast en niet te laat naar huis.

Heit werd opgenomen in het ziekenhuis, met klachten aan het hart en de luchtwegen. Bij het zaalvoetbal met Nappie ‘81, waar ik ditmaal om de benen te sparen coach was, werd er in een slechte wedstrijd met 1-1 gelijk gespeeld en waarbij ik gedurende de wedstrijd ruzie kreeg met Jelle van Zurk, die zich beledigd voelde door mijn wissel beleid. Je doet het nooit goed. De benen herstellen langzaam, maar echt meetrainen doe ik nog niet. Er is een basketbaltoernooi van school en ik mag als scheidsrechter fungeren. Dus een dagje niet in het stencilwerk maar lekker tussen de leerlingen.

Bumasluis van binnenuit, uit de Zuid Friesland

De sluisdeuren van de Buma sluis, worden na 45 jaar trouwe dienst vervangen. De nieuwe sluisdeuren zijn in Harlingen gemaakt van Azobé hout. Ze werden per schip naar Lemmer getransporteerd. De bovendeuren, dat wil zeggen de scheidingswanden aan de IJsselmeerzijde, zijn beide tien meter hoog en tezamen een kleine zeven meter breed. Elke deur is 40 centimeter dik. Tijdens de plaatsing van de kolossale nieuwe deuren, wordt de gehele sluiskolk leeggepompt en is de afstand van de sluiskade tot de bodem van de kolk zo’n 13 meter. Lijkt me toch een eng gevoel als je daar geschut wordt en tegen die hoge muren opkijkt.

Ik ga met Uilke de Jong en een A-junioren team met onder andere, Job Wissing (Wiekie), Otto Postma en Frans van Vliet, naar Bergum voor een zaalvoetbal toernooi. Een leuke dag met veel lol en niet zoveel resultaat. Bij terugkomst hoor ik dat heit aardig aan de beterende hand is. Wat nog niet beter is, is het weer. Er waait nog steeds een harde storm en ik besluit dan ook, toch maar weer op de bank in de woonkamer te gaan slapen. Waar ik mij toch veiliger voel dan boven. Er is in Lemmer veel stormschade. Bij mij valt de schade mee, er is slechts één dakpan eraf gewaaid, die in de dakgoot tussen mijn woning en die van de buren terecht was gekomen. Later bleek dat de dakpan aan hun kant een lekkage had veroorzaakt. De dakpan snel teruggelegd en naar het voetbalveld voor een oefenwedstrijd tegen WZS uit Sneek. Het wordt 2-2 in een zeer harde wedstrijd.

Op de Huishoudschool ben ik samen met Geert Lammers bezig in lokaal 22, om dit op te knappen. Schuren en schilderen. Dat is ook weer eens wat anders dan al dat stencilwerk. Ach dit leidt de aandacht wat af van het slechte weer en de toestand van heit. In “Napoleon” is er de eerste voorronde van een “Playback Festival”.

Uit de Zuid Friesland

IJsselmeerbeton dat maar liefst 5.500 vierkante meter grond aankocht van buurman Houthandel de Groot, wil daar een nieuw kantoor bouwen, omdat het huidige kantoor als gevolg van de voortdurende uitbreiding van het producten- en dienstenpakket veel te klein is geworden en niet alleen moeilijk bereikbaar is, maar ook weinig tot geen parkeermogelijkheid heeft voor personeel en langskomende vertegenwoordigers.

Wederom spelen we met Nappie ’81 tegen Franeker en wordt het na een irritante en verhitte strijd in de slotseconden gelijk 4-4, waardoor wij thuis ongeslagen blijven. Op het werk is het nu afwisselend druk met stencilwerk, opknappen lokaal 22 en wachtlopen in de pauze. Blijkbaar is lesgeven zo vermoeiend dat de leerkrachten zelf niet even de orde op de gang of op het schoolplein willen handhaven. Dat mogen wij als ondersteunend personeel dan maar gaan doen. Afwisselend bezoeken we heit in het ziekenhuis in Heerenveen. Dan rijd ik met Marinus Bijma erheen of met mijn broers Jelle of Sake. Vond heit er niet echt goed uitzien, slecht hart en weinig lucht. Bij terugkomst vaak nog even een uurtje bij mem zitten om bij te praten.  Daar komt ook ter sprake dat het nu tijd wordt om de Urkerstraat te verlaten en naar een bejaardenwoning te verhuizen, met slaapgelegenheid beneden. Heel verstandig!

Als jeugdbestuurslid mag je niet alleen bij vergaderingen komen opdraven, maar mag/moet je ook je functie uitvoeren bij activiteiten, zoals dit keer een voetbal spelregelkwis voor de jeugd. Dit ter voorbereiding op hun deelname aan het kampioenschap van Friesland, dat in februari in Sneek zal worden gehouden. Het was best leerzaam en de jeugd vond het ook wel leuk. Zo tegen het eind van de maand januari begint het wat te winteren, er valt sneeuw en het voetbal wordt afgelast. Daarom oefenen we tegen Heerenveen en spelen gelijk 3-3. Het is buiten koud en glad. Hilbert van der Duim wordt Europees kampioen op de schaats.

Er valt wel veel sneeuw, het trainen in de sneeuw lijkt leuk, maar er is ditmaal niet veel aan en na de training blijft er ook haast niemand meer hangen. Zo gaat de zin er wel wat vanaf. Ligt dit aan de jeugd, die de oude garde zo langzamerhand gaat vervangen in de eerste selectie? Toen ik vanuit de jeugd kwam waren er slechts twee of drie die in de selectie kwamen. Nu waren het er zomaar een stuk of zes. Willen zij niet napraten over wat er goed en fout gaat?

De Scheve toren van Lemmer, uit de Zuid Friesland

In de raadsvergadering wordt besloten dat het scheefzakken van de Lemster toren moet worden tegengegaan en dat de gemeente met enige tegenzin de kosten van ƒ 39.000, -- zal gaan betalen. Uit metingen blijkt dat de toren sinds 1957 maar liefst 5 à 6 cm in de richting van de kerk is scheefgezakt. Nu de Ned. Hervormde Kerk wordt gerestaureerd is er de mogelijkheid om extra boorpalen met extra voet aan te brengen en daarmee het scheefzakken te stoppen.

Het einde van de maand nadert en er ligt nog wel sneeuw maar de dooi doet reeds zijn werk. Op het werk is het wel extreem rustig, dus wat zitten puzzelen. Op trainen deelde de huidige trainer mede dat hij na dit seizoen vertrekt en zal worden opgevolgd door de heer Atte Bootsma uit Drachten. Ondanks dat de heer Bunnig een goede naam heeft als trainer, heeft hij er niet voor kunnen zorgen dat het gaat lopen met Lemmer 1. Misschien was het tekenend dat na de mededeling over zijn vertrek er deze avond wel gezellig werd nagezeten. Al was het een deel oude garde. Rienk Kuipers, Jan en Job Wissing en Jacob Aukema. Voor het weekend is het voetbal weer afgelast.

Ik ga met Uilke de Jong en Marten Scheffer, als jeugdbestuurslid mee naar Holwerd om de D1-pupillen te zien zaalvoetballen in de voorrondes om het kampioenschap van Friesland. Ze spelen zwak en zijn veel te zenuwachtig. Ook het wisselbeleid van de leider helpt niet erg om wat lijn in het spel te brengen en ze eindigen dan ook als laatste in hun poule en voor hen is dan ook het zaalvoetbal alweer voorbij, zo ook de maand januari.

Al vrij vlot krijgen we te horen dat er in het Zevengesternte een bejaardenwoning vrijkomt en dat deze aan mijn ouders is toegewezen. Dat betekent dus overleg, over hoe en wie wat gaat doen. We wonen tenslotte nog met drie broers in Lemmer, dus dat moet lukken. De voetbaljeugd behaald in Sneek bij de spelregelkwis een derde plaats en dat is toch echt wel een compliment waard. We spelen thuis tegen het op de derde plaats staande Frisia uit Leeuwarden gelijk, 0-0. Hierdoor blijven we nog steeds onderin hangen.

De PT2000

Op het werk is het nog steeds druk met stencil werk, net of is er niets anders te doen. Wel komt er wat nieuws op mijn weg. Ik mag samen met Siebe Kooistra en Klaas Stam naar een computercursus. De school wil met de leerlingen aan de slag op de computer en de keus is gevallen op de PT2000 van ik meen Phillips. Het was een interessante cursus en de vele nieuwe indrukken die ik daarop deed, zorgden ervoor dat ik ‘s nachts ervan droomde. Dat niet iedereen enthousiast is over deze nieuwe ontwikkeling, blijkt wel uit het feit dat de directeur Broere veel commentaar leverde op het vele tijd besteden aan de computer.

En dan komt heit gelukkig weer thuis uit het ziekenhuis en kan er in grotere kring gesproken worden over de aanstaande verhuizing. De woning verlaten waar zij in 1957 met hun 5 zonen uit de Schans heen verhuisden. Hoe zal het verplanten van deze met eerbied, oude bomen gaan verlopen? Met zaalvoetbal winnen we, alhoewel ik zelf, om de benen nog wat te sparen niet meedeed, met 4-2 van Woudsend en blijven we bovenaan staan. Op het nieuwe sportcomplex van Rood Geel uit Leeuwarden speelden we een goede wedstrijd, maar konden we niet de volle buit mee terug naar Lemmer nemen. Het werd 1-1. Hier schoten we niet echt wat mee op, maar er lijkt een stijgende lijn te zijn gevonden in ons spel en resultaat.

Ik regel als jeugdbestuurslid nog wat zaken voor het zaalvoetbal van de jeugd en ga in de avond met Jan Arie Schuil en Uilke Tuinstra op bezoek in het ziekenhuis bij onze grensrechter van Lemmer 1, Arie Drost. Na terugkomst heb ik daarna nog een vergadering met het jeugdbestuur met de nieuwe leider voor de 1A junioren, de heer Hans Portijk sr. Door al deze drukte doe ik niet mee in de eerste thuisnederlaag die Nappie ’81 lijdt in twee en een half jaar zaalvoetbal. Het wordt 2-4 voor Janssen Sport uit Sneek, dat hierdoor ook de koppositie overneemt.

Samen met mijn broer Jelle Visser, zijn we aan het witten in het Zevengesternte, zodat het er al wat frisser uit gaat zien. ’s Avonds is er bingo bij het voetbal, ditmaal is er weinig gewonnen, maar is de nazit met broer Rienksma, Jan Arie Schuil en Jannie en Steven Tuinstra bere gezellig en wordt het toch weer een latertje met veel alcoholische versnaperingen. We spelen op de zondag een oefenwedstrijd tegen Hubert Sneek en verliezen in een leuke wedstrijd slechts met 1-2. En ook nu vloeit het gerstenat weer rijkelijk. En het blijft nog even vloeien, als we met de eerste selectie van Lemmer naar Espel gaan om gezellig met z’n allen, spelers en vrouwen/vriendinnen te gaan bowlen. Hoe langer de avond duurt hoe onzuiverder de ballen over de baan vliegen, zelfs zo erg dat ik een bal tegen mijn hoofd krijg. Gelukkig geen last verder van gehad, dan alleen een buil op mijn hoofd.

Ik ontdoe de tuin in de Urkerstraat van de door mijn ouders gewenste struiken en planten om die later in het Zevengesternte in de nieuwe tuin te plaatsen. Daarnaast is er daar nog werk genoeg te doen, zodat ik thuis niet veel werk doe. Alleen dan de belasting papieren invullen. Een nu jaarlijks terugkerend ritueel, als je bezitter bent van een eigen woning. Op de laatste dag van de maand februari in een schrikkeljaar, spelen we met Nappie ’81 thuis tegen Langezwaag en winnen in een makkelijke wedstrijd met 6-2.

De raadsleden Rinze Visser en Wietze de Haan, willen dat de burgemeester en wethouders van deze gemeente het initiatief nemen tot het jaarlijks organiseren van een kranslegging en stille tocht op 4 mei ter herdenking van “de slachtoffers van de fascistische overweldiging in de tweede wereldoorlog”. Zij zijn van mening dat door de huidige tendensen een herdenking om de vijf jaar niet meer voldoende is. Wij spelen met Lemmer 1 uit tegen ONB uit Drachten 1-1 gelijk en schieten daar weinig mee op om uit de gevarenzone te komen. Maar niet getreurd, ik heb weer eens een week vakantie. Het is denk nog net te vroeg voor de kieviten, maar vervelen doe ik me ook niet met een verhuizing van mijn ouders in het vooruitzicht.

In Bar dancing “Napoleon” wordt de laatste Playback voorronde gehouden en zijn het de Lemster Village People die de show stelen. In de latere finale komen zij tenslotte als winnaar uit de bus. Ik houd me hier zelf verre van, vindt dit veel te veel drukte, drink liever rustig een glas bier aan de bar. Het weer werkt niet echt mee dit voorjaar en voor de zoveelste maal is het voetbal afgelast. In Lemmer beschikken we echter over geweldige velden waarop bijna altijd gevoetbald kan worden. We oefenen dan ook tegen tweede klasser Harlingen en winnen niet onverdienstelijk met 1-0. De lichte stijgende vorm gaat door en is noodzakelijk voor de rest van de competitie.

Als de vakantie weer voorbij is, wordt de cursus op de PT 2000 weer hervat, waarbij het een traditie wordt dat ik na de cursus, thuis bij Siebe Kooistra en Nicolette Vink nog even een pilsje ga drinken om de cursus te evalueren. Grapje.  We winnen met zaalvoetbal in een leuke wedstrijd met 3-7 van FFS en houden daarmee de druk op Janssen Sport voor het kampioenschap. Er wordt nu volop vergaderd met het personeel van de school over de aanstaande fusie van het Christelijk en Openbaar Voortgezet Onderwijs in Lemmer. Hierbij wordt er uitleg gegeven over wat de consequenties zijn qua functie en of salaris. Dat fuseren noodzakelijk is, is wel duidelijk om het Voortgezet Onderwijs in Lemmer te kunnen blijven garanderen.

Ik verf de gereedgekomen kast op de slaapkamer, zodat ook die klus weer achter de rug is. Een eigen huis is mooi, maar ook het onderhoud is dan voor jezelf. We moeten nog de resterende 20 minuten tegen RES uit Bolsward uitspelen, die wedstrijd werd destijds gestaakt omdat de grensrechter van RES niet verder wilde vlaggen. We stonden met 2-0 voor en trokken deze overwinning vrij eenvoudig over de streep in de resterende tijd.

Uit de Leeuwarder Courant

Ik krijg de trieste mededeling binnen dat onze vriend van de FC Kees United, Bauke Rodenburg op 27-jarige leeftijd is overleden aan leukemie. Dat hakt erin, zo jong nog. Vanuit mijn werk aan de A. Koopmansstraat, sluit ik aan bij de lange rij mensen, die Bauke Rodenburg naar zijn laatste rustplaats brengt, op het oude Katholieke Kerkhof aan de Straatweg. Dan gaat er wel wat door je heen. Op deze leeftijd wil je nog helemaal niet aan de dood denken, maar juist nog beginnen met je te settelen en een gezin vormen.

Maar zoals altijd gaat het leven ook nu weer door. Het 1e kievitsei van de gemeente Lemsterland wordt in de Brekkenpolder gevonden door veehouder Mous en wel op 20 maart. Naast dat ikzelf natuurlijk ook op zoek ben naar de kievitseieren, nadert de fusie van het Voortgezet Onderwijs in Lemmer zijn voltooiing. De werkgroep komt met een inrichtingsmodel van de scholengemeenschap en als bestuursvorm zal worden gekozen voor een stichting. Beide richtingen, de Openbare als de Christelijke zullen gelijkelijk in het bestuur vertegenwoordigd zijn. In de overdracht akte zal tevens worden opgenomen dat al het personeel, na de fusie in dezelfde betrekking als van voor de fusie zal worden benoemd. Dus baanzekerheid is er ook voor mij, ondanks dat de administratie van de CSG veel groter is. De gemeenteraad van Lemsterland gaat akkoord met de fusie en er kan dus nu verder gewerkt worden aan hoe e.e.a. in en aan elkaar zal worden gekoppeld. Als voorbereiding hierop is er in het “Wapen van Lemsterland” een gezellig samenzijn voor het personeel van beide scholengemeenschappen, om elkaar alvast wat beter te leren kennen.

Uit de Zuid Friesland

Nadat we in de laatste wedstrijd in de resterende tijd de overwinning op RES uit Bolsward veiligstelden, namen de Bolswarders middels een 4-1 thuisoverwinning wraak op de geleden nederlaag. Zodat we nog steeds maar net boven de degradatie plaatsen blijven hangen. Ik ben als jeugdbestuurslid alweer bezig met het organiseren van de Tilburg reis, om met de A-junioren ook dit jaar deel te nemen aan een sterk A-junioren toernooi in Tilburg (Limburg). Ik vul mijn vrije tijd met eieren zoeken terwijl de gemeente Lemsterland zich na 18 jaar, opmaakt voor het afscheid van burgemeester Faber.

In het centrum van Lemmer is het een en al bedrijvigheid. De restauratie van de Hervormde kerk, met daarbij de versterking van de fundatie van de toren vordert gestaag, aan de overkant van de weg, nadert de uitbreiding en verbouwing van modeboetiek “La Belle” haar voltooiing en waar eens het knusse groentewinkeltje van Tjitte Lemstra stond zal de firma Van Looy een groente en fruithal laten bouwen. Ook in een ander deel van Lemmer zal er aan verbetering van huizen worden gewerkt. Nu mijn ouders op het punt staan de Urkerstraat te verlaten, zullen de houtrijke woningen in die straat, als zowel in Wieringer- en Schoklandstraat worden verbeterd. Dat mag ook wel na 27 jaar. De woningen zouden immers maar 25 jaar meegaan, was de mededeling toen wij er in 1957 kwamen wonen.

Eindelijk vind ik dan ook mijn eerste kievitsei van dit jaar en wel op 30 maart, achter Easterga 29, tussen de oude trambaan en het buitenland. Ik krijg de smaak te pakken en vind de dag erna vier eentjes in de landerijen rondom het “trede Brechje”, wat eigenlijk geen echt brugje was. Het was een open ijzeren constructie met naast de rails twee smalle ijzeren platen, waar je dan over kon lopen. Het was toch altijd weer een beetje uitkijken dat je niet naast de ijzeren staven stapte om dan naar beneden te kukelen. Zag eens iemand die probeerde er met zijn auto overheen te rijden. Natuurlijk naast de ijzeren plaat. Heeft een mooi tijdje vastgezeten en met veel moeite de auto weer los kunnen krijgen.

Uit de Zuid Friesland

En dan is er het afscheid van burgemeester Faber, natuurlijk zijn er veel waarderende woorden voor de afscheidnemende “gewone man”. Er is naast een erepenning, ook het “ereburgerschap” voor Faber. Niet voor niets een gewone man, die eens mijn “collega” was toen ik meehielp de Onroerend Goed Belasting op te zetten in de gemeente Lemsterland en de heer Faber dan langskwam om te vragen hoe het ging en dan ook wel eens een zwaar shagje van mij bietste. Voor de nieuwe burgemeester Eijgelaar, wordt het een hele uitdaging om Faber op te volgen.

Heb weer wat last van mijn benen en doe dan ook niet mee in de wedstrijd tegen Nicator uit Leeuwarden, we behalen een noodzakelijke 1-0 overwinning en kunnen weer iets ruimer ademhalen onderin. Ik ga naar de masseur van Leuveren om me te laten behandelen. We hebben ook nog steeds computercursus en ik leer van de RAM en de ROM. Niet dat dat nu hetgeen is wat mij interesseert aan computers, maar het schijnt bijbehorend kwaad te zijn dat je weet hoe een computer werkt. Ik vind het belangrijker dat ik weet hoe programma’s werken. En elke keer is er weer even de gezellige nazit bij Siebe Kooistra en Nicolette Vink. Waarbij mij dan de sommen ter hand worden gesteld, die ik dan in “basic taal” in de computer moet zetten en moet saven op een klein cassettebandje.

Van het werk mag ik weer een dag de administratie laten voor wat het is en helpen met fluiten bij de onderlinge toernooien van de scholen in Lemmer bij het volleybal. Niet dat ik daar nu verstand van heb, maar het is toch mooier dan in een klein hokje te zitten en naar cijfers en letters te kijken. Het eieren zoeken geeft ook afleiding en gaat wonder goed. Ik vind zelfs een broedsje, daar waar elke dag toch vele eierzoekers rondlopen rondom het “trede Brechje”.

De benen kunnen weer mee. Ik probeer dat even tegen de leerlingen van de 4e klas en het gaat aardig, zo kan ik dan ook weer in Lemmer 1 meedoen tegen kampioenskandidaat Franeker en weten we verdiend weer een punt aan ons totaal toe te voegen. 1-1. Als het kievitseieren zoeken seizoen weer is gesloten, ga ik met Herman Winters naar Joure om prijzen uit te zoeken en op te halen voor de aanstaande jeugdtoernooien in Lemmer. Bekers en vaantjes, nog altijd zeer gewild bij de jeugd. Was zelf ook gek op vaantjes.

Het is schoolvakantie en terwijl de leerlingen van de 4e klassen zich op gaan maken voor de examens, maar eerst moet er natuurlijk nog een examenstunt worden uitgehaald. Op een landbouw wagen, voortgetrokken door een tractor, werden de leerkrachten door een groot deel van Lemmer gereden, begeleid door een veel kabaal makende stoet leerlingen.

Aan de Langestreek waar voorheen de firma Koopmans en later de fietsenhandel van Henk Stoeten zaten, opent Pizzeria “La Gondola”, komend vanuit hun huidige pand in de Schans, hun nieuwe onderkomen. Na een grondige verbouwing kunnen de van Italiaanse gerechten houdende Lemsters en toeristen hier nu te kust en te keur.

Uit de Zuid Friesland

Met de vogelwacht ga ik samen met Hielke Soeten mee om te kijken en inventariseren hoe het is in het nieuwe vogelreservaat in de Brekkenpolder bij de heer Mous en hoe het nu vergaat in het te verlaten oude reservaat “de kleine Brekken”. Tevens zetten we natuurlijk ook nog stokken in gewoon land, op verzoek van de boer, zodat hij er met zijn werkzaamheden rekening mee kan houden. In het nieuwe reservaat valt het allemaal mee, er werden nesten met eieren gevonden van kievit, grutto, eend, scholekster, meerkoet en zelf tureluur. In het oude reservaat loopt het aantal eieren door het bouwen in plan Noord nu toch terug, maar werden er toch ook nog eieren van de snip, strandloper en tureluur gevonden, naast de gebruikelijke nesten van kievit en grutto.

In het Paasweekend verslaan we een andere kampioenskandidaat Bergum verrassend met 2-1.  En staan we zomaar ineens weer in de middenmoot. Met het zaalvoetbal waaraan ik al steeds minder meedeed eindigen we met Nappie 1 op een vierde plaats in de competitie. Nappie 2 weet een zwaarbevochten kampioenschap binnen te halen en dat moet natuurlijk gevierd worden. Als min of meer secretaris zijnde ben ik natuurlijk ook uitgenodigd, om met de spelers nog even na te gaan zitten in “Bar Napoleon” van clubeigenaar en voorzitter/sponsor Jelle van Zurk. Het werd naarmate de avond voortduurde steeds gezelliger met sterke verhalen en anekdotes over het afgelopen seizoen. Het werd dus een latertje en de persoonlijke rekening viel voor eenieder wat tegen, daar we wat meer van de sponsor hadden verwacht.

Uit de Zuid Friesland

Het zijn drukke dagen zo aan het eind van een seizoen. Niet alleen met het eigen voetbal, maar ook met de jeugd. Immers, Koninginnedag is het jaarlijkse Lemsterland toernooi. Dat wil zeggen alle jeugd uit de gemeente Lemsterland van F-pupil tot en met de D-pupillen komen dan in actie. En dat valt niet altijd mee als je de dag ervoor een wedstrijd speelt tegen het altijd lastige Black Boys uit Sneek 1-1, dus weer een puntje mee gesnoept. Dan na de derde helft nog naar de Jazzclub gaat om af te tanken. Dus laat thuis met veel bier. En dan de volgende dag wordt er van je verwacht dat je bij het jeugdtoernooi achter de bar gaat staan helpen. Schreeuwende kinderen die een ijsje, patatje, frikandel, croquet of snoep of drinken willen. Werd er stapelgek van en bevestigde mijn overtuiging om nooit maar dan ook nooit in de horeca te gaan werken. Bezoeken is tot daaraantoe.

Krijg van het Ministerie van Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, eindelijk de kadaster wijziging, dat het stuk grond, 2,39 are, wat ik van de gemeente kocht, van mij is. Direct een stuk grond doorverkocht aan de buren, de familie Ruis. Zodat we van voor- naar de achterkant van de huizen, nu een rechte erfafscheiding hebben. Dat betekent dat ik het gewenste lage muurtje om de tuin kan gaan (laten) maken. Vooreerst stort ik samen met Geert Lammers en Arend Brandsma de fundering van beton, rondom de achtertuin. Sla hiervoor geen palen de grond in maar de fundering komt op een leemlaag te liggen. Heeft verder weinig te houden, dus zie wel hoelang die het houdt.

We spelen in Houtigehage met 0-0 gelijk tegen de plaatselijke voetbalclub en zijn nu met nog drie wedstrijden te gaan, met drie punten voorsprong op de degradatie plaatsen redelijk veilig. Drink voor de verandering een keer weinig bier en zit in de avond met Marinus Bijma op de PT2000 computer het spelletje Marco Polo te spelen. Hoewel wij het al snel omdoopten in Lapis Lazulie. Omdat dat hetgeen was wat het meeste opbracht als je dat van de ene naar de andere haven vervoerde en het daar dan verkocht. De computer had ik dit keer thuis, omdat er de volgende dag weer een cursusavond was en we eindelijk met het “wiskunde” programma wat Siebe Kooistra en ik schreven voor de cursus, aan de gang konden gaan.

Terwijl ik op de PT2000 poppetjes zit te ontwerpen, zijn ertussendoor ook nog wat feestjes. Mijn beide schoonzussen Annie en Hessie zijn jarig en mede jeugdbestuurslid U. de Jong viert zijn 25-jarig huwelijksfeest. Er ging dus weer het nodige alcoholische vocht naar binnen. Ondanks dat, slaagde ik er toch in om de boekjes voor de jeugdtoernooien gereed te maken en ze ook nog op tijd te verzenden. Ik speel weer es mee met Lemmer 1 en wel in het duel met mededegradatiekandidaat Jubbega. Het werd van onze kant een van de betere wedstrijden, die we verdiend met een 4-2 overwinning afsloten en we vrijwel verzekerd waren van nog een jaar in de derde klasse van de KNVB te kunnen voetballen. Ook nu weer veel sapjes en na sluiting van de kantine het feest nog even doorgezet met een ploegje in de Pizzeria “La Gondola”, daarna nog met enkelen bij mij thuis mijn laatste bier opgemaakt.

Terwijl op school de examens en de uitslagen door mij en Jan Gelling worden verwerkt, loopt daar tussendoor het uitwerken van de fusie tussen het “Openbaar en Christelijk” Voortgezet Onderwijs in Lemmer, dat per 1 augustus zijn start zal krijgen.  Het voetbalseizoen loopt op zijn eind en dat betekent voor mij veel werk. Er moet van alles geregeld worden voor de jeugdtoernooien, indeling kleedkamers, regelen consumptiebonnen voor de leiders, scheidsrechters enz. Tussendoor voetballen we zelf ook nog thuis tegen ONB uit Drachten en winnen met 1-0. Als jeugdbestuur zijn we aanwezig bij de finale van de Lemmer 1C junioren voor de Friesland cup, die zij onverdiend met 2-1 verliezen van Blauw wit ’34 uit Leeuwarden. Heit en mem zijn intussen al aardig gesetteld in het Zevengesternte en dat geeft een goed en rustig gevoel. Meestal ga ik op woensdag tussen de middag daar even langs en dan natuurlijk mee eten.

Kasper Verbeek, uit de Zuid Friesland

In de Zuid-Friesland verschijnt een interview met Kasper Verbeek, de man die Lemmer voorziet van alle wetenswaardigheden die in en rondom Lemmer plaatsvinden. Of te wel “Nieuws in ’t kort” een rubriek die door vele Lemsters met veel aandacht wordt gelezen. Niet alleen verzorgt hij het nieuws voor de Lemsters, maar ook brengt hij het landelijke nieuws, middels het rondbrengen van de ochtendbladen. Mede hierdoor is hij ook ogen en oren van wat er in Lemmer gebeurt. Mede dankzij hem werd de brand in het “ ‘t Hoekje” door hem op tijd ontdekt, zodat grotere schade achterwege bleef. Verder was en is hij actief in het verenigingsleven in Lemmer. Zo heb ik hem kort als leider gehad in de jeugd bij het voetbal, fungeerde hij dikwijls als scheidsrechter en was hij betrokken bij het toneel van “Us Fertier”.

Zo eindigt de maand mei, met nog een voor de v.v. Lemmer “open dag” voor F- en E-pupillen om de aanwas van de jeugd op peil te houden. Als voetbalvereniging Lemmer, merken we toch dat het moeilijker is geworden om jeugd naar het Lemstervaart te krijgen, zeker van die ouders die in Lemmer-Noord hun plekje hebben gevonden en dus de voetbalvereniging C.V.V.O. veel dichterbij vinden. Ook wordt er gedacht aan het damesvoetbal, en dus is er op de “open dag” ook aandacht voor de meisjes ingeruimd. We spelen met Lemmer onze laatste competitiewedstrijd uit tegen Bergum 0-0. Na terugkomst in Lemmer nemen we in het clubhuis afscheid van trainer Bunnig en sluiten we zo een zeer wisselvallig seizoen af.

Uit clubblad v.v. Lemmer, 't Oosthoekje

Het is zaterdag morgen 07.00 uur en ik vertrek voor de tweede maal als begeleider, met een A-junioren elftal van de v.v. Lemmer naar Limburg om deel te nemen aan het “Elf Provinciën Toernooi” in Tilburg. Chauffeur Piet stuurt de bus de snelweg A6 op en als de muziek reeds uit de boxen schalt, scheurt de lucht open en laat de zon zijn eerste stralen op ons neer dalen. Halverwege houd ik mijn speech om de groep te vertellen wat er dit weekend zoal staat te gebeuren en hen erop te wijzen hoe zij zich dit weekend dienen te gedragen. Dit doet de wilde fantasieën wat vervliegen en men is blijkbaar onder de indruk. Het is een half uurtje stil in de bus.

Met de muziek van de “Havenzangers” arriveren we op het sportcomplex van de R.K.V.V. Hieronymus. Waar al vlot met het defilé wordt begonnen. De teams stellen zich op en onder de tonen van “Koning Voetbal” worden de provincie vlaggen naar de teams gebracht. Na de altijd noodzakelijke toespraken worden onder het “Wilhelmus” de vlaggen in top gehesen en kan het toernooi beginnen. We verliezen nipt van de Sc Enschede met 1-0 en worden weggespeeld door de latere winnaar van het toernooi, Sc Elinkwijk, doch het wordt slechts 2-0 verlies. In de derde wedstrijd spelen we verdienstelijk 0-0 tegen Excelsior uit Rotterdam en hebben we met 1 punt het al beter gedaan dan vorig jaar.

De volgende de dag verliezen we nog tweemaal en wel tegen R.F.C. Roermond met 3-0 en met 2-0 tegen de organiserende vereniging Hieronymus. Na het nemen van penalty’s, nu scoren we wel, worden we elfde van de twaalf deelnemende verenigingen. Beter dan het jaar ervoor toe we laatste werden. Het is lang wachten op de prijsuitreiking, maar daarna brengt chauffeur Piet ons in sneltreinvaart weer naar Lemmer en kunnen we toch terugkijken op een leuk weekend.

Elf Provinciën Toernooi in Limburg

Terwijl wij dus “buitenshuis” waren, keerde een 110-tal oud Lemsters voor even terug in hun oude woonplaats, In dorpshuis “De Helling” waren er lachsalvo’s en tranen, bij het ophalen van herinneringen. Na zo’n weekend is het weer even op gang komen. Doch alles lijkt nog steeds bij het oude, de computercursus en de vergadering van het jeugdkader, bevestigen dit. De v.v. Lemmer heeft een nieuwe trainer en wel Ate Bootsma uit Drachten. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. Er worden in Lemmer weer vernieuwingen doorgevoerd. Na jarenlange leegstand wordt het monumentale pand aan de Nieuwburen waar als laatsten Tiemen Groen en daarna nog Oene Boonstra gevestigd waren, het nieuwe onderkomen van Apotheek “De Waech”. Er zal echter nog wel het een en ander aan restauratie moeten worden uitgevoerd. Dat is reeds gebeurt met het voormalige groentewinkeltje van de heer Lemstra, aan de Korte Streek. Hier opent groente en fruitgroothandel Van Looy uit Lemmer een spiksplinter nieuwe groente en fruithandel. “Onder de balken”.

"Onder de Balken”, uit de Zuid Friesland

Als eerste selectie van de v.v. Lemmer, sluiten we het seizoen af met een weekendje Ameland. Er wordt gewandeld, gedanst en uiteraard gedronken, veel zelfs en we kunnen spreken van een zeer geslaagd weekend als we zondag avond weer voet aan de vaste wal zetten. Nadat ik dit seizoen toch vele wedstrijden heb moeten missen door een blessure aan mijn lies, die ik al jaren geleden opliep op een training van de eerste selectie en ik uitgleed na een onnavolgbare schijnbeweging van Theo de Haan, ga ik op aandringen van mijn huisarts dokter de Vries, naar het Sint-Antonius ziekenhuis en wel naar dokter C. van Driel om naar mijn lies te laten kijken. Deze ontdekt bij onderzoek, duidelijk te korte adductoren en hamstrings. De conclusie is duidelijk: Een sportblessure. Goh dat wist ik natuurlijk al. We bespreken de nodige preventieve zaken om erger te voorkomen. Langdurige warming up, rekoefeningen en niet op te hoog niveau voetballen. Voor een operatieve behandeling kom ik uiteraard niet in aanmerking. Ja ik ben tenslotte geen topsporter.

Uit de Zuid Friesland

Na vele vergaderingen en eindelijk ook toestemming van de Regering, is het nu dan voor elkaar. Met ingang van het nieuwe schooljaar per 1 augustus aan staande, gaat in Lemmer een redelijk unieke scholengemeenschap van start. Een Openbare en Christelijke scholengemeenschap, gaan dan samen verder onder de naam Samenwerkingsscholengemeenschap “De Rien”. Hiermede is de zekerheid van Voortgezet Onderwijs kunnen volgen in de eigen gemeente gewaarborgd. De nieuwe school krijgt twee directeuren, de heren J. Broere en W. Scheer. Dat betekent voor mij, dat ook mijn werk in Lemmer blijft bestaan.

We gaan naar de laatste computercursus en krijgen daar het “Certificaat” uitgereikt, dat bewijst dat we de cursus “Onderwijskundig Gebruik van Microcomputers” voor de P-2000 hebben gevolgd en nu voorbereid zijn op het gebruik van microcomputers in het onderwijs. Een hele mond vol, voor iets redelijk simpels waarbij kan worden opgemerkt dat je er eigenlijk vrij weinig mee kon. Je kon van blokjes, waarvan je dan een deel wegliet, proberen leuke poppetjes of anderszins iets te maken bijvoorbeeld een tekening. De eventueel te gebruiken programma’s over bijvoorbeeld taal of wiskunde, moest je nog wel zelf schrijven, voordat ze konden worden gebruikt. Maar je kon er dan toch wel enkele leuke spelletjes op spelen.

Certificaat voor de PT2000

De zomervakantie van de school en dus ook van mij begint. Ik bestel stenen om een muurtje van plus minus 1 meter hoogte rondom mijn achter tuin te gaan zetten. Ik regel een betonmolen om de metselspecie klaar te maken en in de eerste week van de vakantie zijn het Geert Lammers en zijn zwager Arend Brandsma, die het muurtje metselen, waarbij ik zorg voor de hand en span diensten en voor de catering. Het ziet er gelikt uit en ik ben dik tevreden. Daarna begint het jaarlijkse spektakel van het skûtsjesilen en zijn de dagen weer gevuld met het volgen van de verrichtingen van “ons” Lemster Skûtsje.

Met het redelijk vast ploegje van Hielke Soeten, Broer Rienksma, Wim Wassenaar en ik bezoeken we vrijwel alle wedstrijden. Die dit seizoen echter nauwelijks tot vreugde leiden. Na een mooie tweede plaats in Grouw, verzeilt Lemmer met een elfde, dertiende en twaalfde plaats, al snel in de achterhoede van het klassement. Het is haast hetzelfde als met het natuurverschijnsel wat in deze week op het IJsselmeer plaatsvindt. Binnen een paar minuten zakte het water in de Buitenhavens met zeker een meter. Het gevolg was dat de deuren van de Lemstersluis en de Riensluis, plotseling geen druk meer hadden van de buitenkant en open werden gezogen. Toen korte tijd later het water terugkwam, kolkte het door de openstaande sluizen naar binnen. De Polderdijk kwam hierdoor onder water te staan. Een en ander speelde zich af in een tijdsbestek van ongeveer tien minuten. Nergens werd echter schade aangericht, zelfs niet aan de jachten die in de buiten jachthavens lagen.

Het Lemster skûtsje krijgt nog eens veertien strafpunten en wij moeten toch wel ernstig ons verdriet verdrinken in de horeca in Lemmer en bezochte plaatsen, enfin dat lukt best. Aan het eind van de tweede zeilweek, worden de resultaten wat beter, maar meer dan een twaalfde plaats zit er dit jaar niet in voor Jelle Reijenga en zijn bemanning. Natuurlijk is er de nodige kritiek te beluisteren geweest “Onder de Hoek”. Waar ook de Lemster humor niet ontbrak. “Jelle sparret in kofjesetapperaat foar syn frou, hy hat al hiel wat punten.” “Achter it Lemster skûtsje hinget in roeiboat foar de punten.”

Uit de Leeuwarder Courant

De Lemsterweek is weer voorbij, het voetbal begint weer met de trainingen, die na een niets doen en hoge calorie inname, zwaar zullen zijn. Het wordt mijn tiende jaar in de 1e selectie van de v.v. Lemmer. Maar ik doe nog niet mee, nog geblesseerd aan mijn lies. De maand juli is voorbij en dat betekent in dit leven, augustus begint. Ik krijg ontslag bij “De Algemene Scholengemeenschap Lemsterland” en wordt op dezelfde dag benoemd aan de Samenwerkingsscholengemeenschap “De Rien” en wel als administratief beambte 2e klasse. Het personeel is ineengeschoven en waar ik aan de Albert Koopmanstraat haast alleen op de administratie zat, bestaat deze nu ineens uit meerdere personen. Vooreerst blijf ik echter nog wel op mijn oude stek zitten. Bij de vijver, achter de LTS aan de Riensingel, wordt een personeelsfoto gemaakt, waarop het grootste deel van het nieuwe samengevoegde personeel is terug te vinden.

Om goed voor de dag te komen ga ik naar de kapper en kies voor een kortere haar stijl. Bij mijn ouders help ik hen nog maar es met wat achterstallig onderhoud aan hun huisje aan het Zevengesternte weg te werken. Als dank kan ik aanschuiven bij een heerlijke maaltijd. De regering denkt aan het bouwen van vier nieuwe kerncentrales in Nederland rond het IJsselmeer, waarvan er dan één in de Noord Oost Polder zou komen. Hiertegen worden in vijf plaatsen rondom het IJsselmeer protestbijeenkomsten gehouden. Zo ook in Lemmer, waar de Friese commissaris van de Koningin, de heer Hans Wiegel, de wind behoorlijk van voren kreeg, voor zijn (overigens persoonlijke) voorkeur voor de bouwplannen van de kerncentrales.

Uit de Zuid Friesland

Dat Jelle van Zurk als eigenaar van een bardancing weet dat je met het bezoeken van zijn zaak niet altijd fitter wordt, opende hij sportcentrum “Fit First”. Het pand gelegen aan de Flevostraat, heeft al vele functies gehad, het was eens een VeGé kruidenierszaak, van achtereenvolgens van der Laan, Evert de Jong en van der Molen, later nog een tapijtzaak en een motorzaak. Nu dus een sportcentrum waar de gehele week onder leiding van CIOS-sportleraar Ko Jacobs aan het verbeteren van conditie en figuurverbetering kan worden gewerkt. Ik vind dat ik al genoeg sport en vindt ook mijn figuur wel oké, dus sla ik deze mogelijkheid maar over.

Verbouw tot nieuwe apotheek, uit de Zuid Friesland

De bouwwerkzaamheden aan de nieuwe apotheek, aan de Nieuwburen, voorlopen voorspoedig. Na het nodige heen en weer gepraat over kosten en baten in de gemeenteraad, wordt er toch besloten om nieuwbouw te plegen voor een bibliotheek aan de Albert Koopmanstraat. Was er eerst nog sprake van om de kleuterschool ”Kindervreugd” te verbouwen, deze zal nu worden verkocht aan de heer B.U. Schuurmans te Lemmer, om er een dierenartspraktijk te gaan vestigen en men dus nu gaat voor nieuwbouw voor een grotere en modernere bibliotheek.

V.V. Lemmer 1e selectie, nieuwe sponsor

Naast dat er een nieuwe trainer voor de eerste selectie van de v.v. Lemmer is gekomen, is er ook een nieuwe sponsor gevonden voor deze selectie en wel “IJspaleis BV” uit Sint Nicolaasga. We verliezen een oefenwedstrijd thuis tegen Heerenveen, 2-3 en worden door SC Joure uit de beker geknikkerd middels een duidelijke 3-0 nederlaag. Niet mijn schuld, immers ik deed nog niet mee. Zo gaan we alweer september in en moet ik het voetbal nog steeds vanaf de zijlijn mee maken. Gelukkig werd het daarna beter en in de competitie starten we (nog steeds zonder mij) met een uit overwinning bij Black Boys uit Sneek 0-1. Thuis tegen Rood Geel uit Leeuwarden wordt het 1-0 en starten we dus goed in de competitie en staan mee bovenaan.

Op het werk merk ik vooreerst weinig van het feit dat de scholen gefuseerd zijn. Echt administratief overleg is er niet in groepsverband en eenieder zit nog steeds gewoon op zijn of haar eigen stek. Langzaam wordt er gewerkt aan de verdeling van het werk. Roosters worden aangepast en lokalen ingedeeld. Na inventarisatie blijkt dat 4 gebouwen te veel zijn voor alle 670 leerlingen en er wordt besloten één van de schoolgebouwen af te stoten. Het hoofdgebouw van de voormalige ASL, beter bekend als Openbare Mavo aan de Flevostraat wordt hiervoor gekozen en wordt wellicht het nieuwe politiebureau. Het is een unieke samenwerking, tussen Christelijke en Openbare Onderwijsvormen, waarbij in de eerste twee leerjaren de leerlingen komende van Christelijke of Openbare basisscholen, nog gescheiden les krijgen van Christelijke of Openbare leerkrachten. Dit alles geleid door een tweekoppige leiding, te weten de heren Wim Scheer en Jan Broere.

De twee koppige leiding van de S.G. De Rien, de heren W. Scheer en J. Broere

De gemeente vindt de voorzieningen op het strand van een abominabel niveau. Zo wil men de huidige toilet accommodatie ombouwen tot een nieuw paviljoen. Voorzieningen aanbrengen voor surfers en kinderen en het mogelijk maken in de zomer, meer mobile verkooppunten aan te bieden voor snacks e.d. De gondelvaart vaart voor het eerst sinds ongeveer vijftig jaar, weer eens door “het Dok”. Duizenden toeschouwers zijn getuige van de zeven voorbijvarende gondels, waarbij het onderwerp meestal is gebaseerd op het verleden van het dorp. En ondanks het slechte weer is het voor herhaling vatbaar, vindt het publiek. De eerste prijs gaat naar de gondel, met daarop de verdwenen muziektent van de Kortestreek. Gemaakt door de buurtvereniging El Strando.

De winnende gondel van El Strando, met de oude muziektent, uit de Zuid Friesland

Het voetbal gaat ook zonder mij wel gewoon door. Er wordt uit bij Houtigehage 0-0 gespeeld en dat betekent zelf alleen aan kop in de derde klasse. Door fysiotherapeut van Leuveren wordt er hard gewerkt aan mijn terugkeer op de groene velden. Tweemaal per week wordt mijn lies bestraald met een machine. Of dat nu is om de spieren sterker te maken of om de spanning eraf te halen is mij nooit helemaal duidelijk geworden. Op het einde van weer een sessie, kwam een wat oudere vrouwelijke medewerker van van Leuveren de machine uitzetten en vroeg wat ik mankeerde. Na mij te hebben aangehoord zei ze, kom maar even mee. Ze liet me op een tafel gaan zitten en ik moest wat oefeningen doen. Het hielp direct veel meer dan al dat zitten onder de machine. Ik kan weer gaan trainen en werken aan mijn comeback!

Uit de Zuid Friesland

Eind september speelt Lemmer 1 nog thuis, zonder mij, gelijk 0-0 tegen Franeker en blijft bovenaan staan. De gemeente weet nog niet geheel hoe de straat waarin ik woon, nu moet heten. Men twijfelt, tussen Gemeni en Gemini, terwijl het toch duidelijk zou moeten zijn dat het Gemini hoort te zijn. Foutje bedankt! En dan eindelijk de wei weer in, met Lemmer 2 thuis tegen Trynwalden 2. Speelde nog niet de hele wedstrijd, maar ik ben op de weg terug en ik heb nergens meer last van gehad. Dank van Leuveren!  Het eerste elftal speelde uit tegen Nieuweschoot 1-1.

Ik klim naar aanleiding van de gerealiseerde fusie maar eens in de pen, naar mijn vakbond de ABVA-KABO. Wat is het geval? Voor de fusie werkte ik aan een gemeentelijke school en was vrijwillig voor het ziekenfonds verzekerd. Na de fusie werd de school een stichting en werd ik verplicht verzekerd. Dit betekende dat ik er per maand maar liefst plus minus ƒ 85,00 per maand er op achteruit ging. Dit doordat kortingen voor gemeentelijk personeel ineens wegvielen voor mij. Toch de moeite waard om dit eens aanhangig te maken, daar men bij de fusiebesprekingen hier nooit over heeft gesproken. Alleen dat er voor ons als personeel, zo werd ons verzekerd, er in het eerste jaar van de fusie er geen financiële of verlies van baan consequenties zouden zijn aan deze fusie. Wel degelijk dus! De vakbond gaf echter al snel aan dat er waarschijnlijk weinig te halen viel. Vertrouw dus nooit te veel op mooipraters.

Gedeputeerde Staten willen twee ton beschikbaar stellen om op de rioolzuiveringsinstallatie, daar waar vroeger de boerderij van boer Prins zo ongeveer in de buurt stond, een proef met een windmolen te doen, om zo het hoge gebruik van stroom, door het benutten van wind terug te brengen. Ik doe weer mee met Lemmer 1 en we winnen thuis met 2-0 van Dronrijp en blijven zo mee bovenaan staan. Het welbekende sigarenmagazijn van Propsma op de Oudesluis 1 is verkocht aan Werner Piso. De heer Piso blijft tabak en sigaren verkopen en gaat na verkoop van zijn fotozaak aan het B.K. Plein, in zijn nieuwe zaak, ook filmrolletjes verkopen en foto’s laten ontwikkelen. Intussen is er wel interesse voor het pand aan het B.K. Plein vanuit horeca mensen, mits de gemeente het bestemmingsplan Lemmer-kom wijzigt, zodat er bijvoorbeeld een snackbar in gevestigd kan worden.

Pand BK-plein, uit de Zuid Friesland

We verliezen onze koppositie door met 2-1 uit te verliezen van Nicator uit Leeuwarden. Tussendoor vergaderen we met het jeugdkader om de winterse plannen voor de jeugd door te spreken. Mijn oom en bekend Lemster toneelschrijver Meint Willem Visser, overlijdt op 80-jarige leeftijd. Schrijver van het bekende toneelstuk “De Rikeling” het boekje “Prikke en Blokje” en vele eenakters.

Begin november speelden we een beladen wedstrijd tegen Wolvega, waar twee oud Lemmer spelers, te weten Gijs Burgers en Marinus Bijma in de basis aantraden. Het in groten getale opgekomen publiek, liefst 750 man/vrouw, kreeg een mooie wedstrijd voorgeschoteld waarin mooi spel werd afgewisseld met grimmigheid. Ook ik kreeg een van de voor mij zeldzame boekingen in mijn carrière. De eindstand werd tenslotte 2-2 waardoor wij wat afhaakten in de strijd om de bovenste plaatsen. Desondanks spelen we een week later tegen de nieuwe koploper RES uit Bolsward verdienstelijk 0-0 thuis.

Uit de Leeuwarder Courant

De projectontwikkelaar Vahstal heeft plannen om een hotel met een bowlingbaan, zwembad en sauna en een automatenzaal en een biljart- en filmzaal te realiseren. Bij de reeds bestaande accommodatie van Iselmar aan de Plattedijk. Al met al zal deze investering rond de 3 miljoen gulden gaan kosten. Ik heb met kleinere bedragen te maken. AbvaKabo komt met mij en nog enkele personeelsleden praten in het “Wapen van Lemsterland” aangaande het minder gaan verdienen, door verandering van ziekenfonds, na de fusie van de twee scholen in Lemmer. De bond verwacht er niet veel van, maar zal trachten om op een andere wijze tot een compensatie te komen. Gaat het bij mij om enkele tientjes, bij scheepswerf Amels hebben de werknemers andere zorgen. De werkgelegenheid komt in gevaar door een op komst zijnde reorganisatie bij de scheepswerf “Friesland”’. Dit kan 30 tot 35 arbeidsplaatsen gaan kosten.

Uit de Leeuwarder Courant

Mijn heit en mem zijn mooi op tijd vertrokken uit de Urkerstraat. Er moet groot onderhoud worden gepleegd aan de houtrijke woningen. Dat mag ook wel na zo’n 25 jaar. Het valt de huidige bewoners bar tegen. Er was verteld op de voorlichtingsavond van Woningbouwvereniging “Volksbelang”, dat er tijdens de verbouwingswerkzaamheden weinig last zou worden ondervonden. “Vergeet het maar mooi” zeggen de huidige bewoners, die zeggen te spreken namens alle bewoners. “Alles wat we in al die jaren in onze woning opknapten werd in twee dagen vernield”. Blij dat we dat dus niet meer meemaken met heit en mem.

Vlnr: Hannie Veenstra, Jette de Blaauw, Zus Visser en Hotske Huisman, uit de Zuid Friesland

De nieuwe scholengemeenschap “De Rien” heeft nu een ruime keuze uit alle voetballers van Lemmer en omstreken. Zij bereiken dan ook onder de deskundige leiding van Gerrit de Vries en Hessel Heeringa de finale van het schoolvoetbal. Helaas weten ze dat deze keer niet te winnen. Het wordt een 2-1 nederlaag tegen een Leeuwarder school, die nog net even meer keuze mogelijkheden heeft. Wel zitten er vele spelers in dit elftal die ik in hun wat jongere jaren als trainer of leider onder mijn hoede heb gehad. Dus mag ik toch zeggen dat ik dat redelijk goed heb gedaan.

Het weer slaat om en dat betekent dat er in het weekend niet wordt gevoetbald. Dat betekent overigens niet als je een bestuursfunctie hebt dat je dan niets meer hoeft te doen. Er wordt vergaderd en er moeten zondagen voor zaalvoetbal geregeld worden in de sporthal, voor zowel de jeugd als de senioren. 16 november valt er reeds de eerste sneeuw en zet Lemmer in een wit tapijt. Op het werk heb ik het druk met “drukwerk”. Het lijkt net of heb ik na de fusie minder administratief werk te doen en ben ik meer ingeschakeld voor het maken van grote hoeveelheden stencil en offsetpapier. Voor proefwerken e.d.

Uit de Zuid Friesland

Ondanks het slechte weer speelden we toch een wedstrijd uit tegen Heerenveen, in een van beide zijden slechte wedstrijd, werd het 1-1. De maand november is ook alweer voorbij en ik kan me gaan opmaken voor Sinterklaas, mijn 30e verjaardag en oud en nieuw. We winnen met 2-1 thuis van Bergum en blijven dus bovenin meedraaien. Ik vier mijn verjaardag thuis met familie en houd me een beetje in met het nuttigen van alcoholische drank, want de volgende dag staat er weer een voetbalwedstrijd op het programma. Wat zou ik een zee van tijd voor mezelf hebben als ik niet zoveel tijd aan voetbal zou besteden. Maar ja, je houdt van het spelletje of je houdt er niet van.

De dag na mijn verjaardag winnen we thuis met maar liefst 5-1 van Black Boys uit Sneek en na de wedstrijd vier ik met een deel van het eerste elftal mijn verjaardag nog maar een keer. Dit keer hoef ik me dus niet in te houden bij het nuttigen van een biertje. Na de kantine, bezoeken we nog de pizzeria en houden bij mij thuis voor een klein gezelschap nog een after party. Ook de laatste wedstrijd voor de winterstop weten we in winst om te zetten en wel met een 0-3 overwinning op Rood Geel uit Leeuwarden.

Uit de Leeuwarder Courant

Heit en Mem, voor de deur in het Zevengesternte

Ik rol zo langzamerhand van het ene feestje in het andere. Op 14 december vieren mijn ouders met de kinderen en kleinkinderen hun 45-jarige huwelijksfeest, in hun nieuwe onderkomen in het Zevengesternte. 45 jaar lief en leed, vanuit de Schans, met weinig levenscomfort, naar de Urkerstraat, vanwaar alle vijf de zonen zouden uitvliegen. Denk dat mijn moeder toch ook het liefst er een meisje bij had gehad. Nu heeft ze dan wel vier schoondochters, maar dat is toch anders denk ik. Het zij zo, we gaan met elkaar op naar de vijftig. Zal na al deze festiviteiten de alcohol maar even laten staan denk, om de lever even wat rust te gunnen

De 5 gebroeders Visser, vlnr: Jelle, Sake, Cor, Frans en Wieger

De gemeente Lemsterland koopt de voormalige bibliotheek aan de Kortestreek en is voornemens om daar dan een openbaar toilet met wasgelegenheid voor de toeristen te realiseren. Natuurlijk is er verzet, naaste buren vinden het geen goed idee en ook de Stichting “De Helling” heeft er problemen mee, omdat destijds afspraken zouden zijn gemaakt over de overname van het vrij te komen gedeelte van het gebouw, als de bibliotheek zou vertrekken. Gesteggeld zou er na het besluit tot aankoop door de gemeente nog komen over of de toilet gelegenheid in het voorste of achterste gedeelte van het vrijkomende deel van het gebouw zou moeten komen.

Uit de Leeuwarder Courant

Normaal gesproken wordt het oude jaar uitgeluid met vuurwerk en knallen. Ditmaal was het al een week voor het einde van het jaar en het betrof alleen vuur dit keer. Op het industrieterrein in het Lemstervaart gingen een viertal loodsen in de brand. Er ontstond een miljoenen schade aan de loodsen van bouwmechanisatiebedrijf Albert Posthumus, scheepsreparatiebedrijf Hoekstra en het Noordzeevisserijbedrijf Toering. Alleen al aan verbrande schepen zou de schade al de miljoen benaderen. Er waren maar liefst nadat bleek dat de brandweerkorpsen van Sneek en Lemmer de zaak niet alleen zouden klaren, assistentie nodig van de korpsen van Echten, Emmeloord en Rutten. De brand die rond 18 uur was begonnen was rond 20 uur onder controle en het nablussen duurde tot het ochtend gloren.

Nog net voor het jaar verstreken is wordt tijdens restauratiewerkzaamheden in de Hervormde kerk in Lemmer een Sterrenbeeld aan de “hemel” van de kerk teruggevonden. Bij het afschrabben van een oude verflaag verschijnen plots goudkleurige sterren aan het “Firmament”. Het blijken na bestudering de sterrenbeelden Pleiaden, Orion en Grote Beer te zijn. Volgens de deskundige hebben deze sterrenbeelden een Bijbelse betekenis en komen voor in het bijbel boek “Job”. Zo kunnen we in Lemmer het oude jaar in hogere sferen afsluiten. De één zal dat doen na het nuttigen van de nodige alcoholische versnaperingen en een ander zal zijn blik werpen op de “sterrenhemel” in de Hervormde kerk. Ik houd het dit keer maar bij de alcoholische versnaperingen.

Reactie plaatsen

Reacties

Nelleke Koehoorn
6 maanden geleden

Weer een prachtig verhaal Cor.