Vries, Bernardus de

Bernardus de Vries, geboren op 19 juli 1918 te Harlingen, overleden op 18 augustus 1944 te Vught, zoon van Tjerk de Vries en Jeltje Odinga.


Bernardus de Vries woont in Rotterdam en is daar marechaussee parketwachter. In de oorlog geeft Bernardus zijn baan op en wordt lid van het verzet. Op 7 juli 1944 voert hij met de KP-Leeuwarden een overval uit op een distributie kantoor in Workum. Bij deze overval worden kaarten meegenomen voor zware arbeid, bonkaarten en tabakskaarten.

De auto’s die door de verzetsgroep gebruikt worden, zijn verborgen bij transportbedrijf De Jong. Ook een Oldsmobile. Op 15 juli 1944 zien landwachten deze auto staan terwijl Bernardus met twee andere verzetslieden langs fietst. Bernardus oppert het plan om de auto terug te veroveren en een overval op de landwachten uit te voeren. De andere verzetslieden vinden dit te riskant. Een van de landwachten vindt tijdens de inspectie van de auto dat de drie langsfietsende mannen zich verdacht gedragen.

Bernardus keert later alleen terug en de landwachters dwingen hem van de fiets af te stappen. Bernardus probeert al schietende te ontsnappen en vlucht een huis binnen. Hij kan het huis eigenlijk niet meer uit maar probeert noodgedwongen het huis toch te ontvluchten. Op straat wordt Bernardus neergeschoten en gearresteerd.

In het Huis van Bewaring in Leeuwarden weet Bernardus het verzet nog te waarschuwen dat hij niets zal loslaten. De KP-Leeuwarden neemt toch voorzorgsmaatregelen. Papieren worden verbrand of in een douane kantoor ondergebracht. De Duitsers zijn bang dat Bernardus door het verzet bevrijd wordt en brengen hem over naar het vliegveld Leeuwarden. Na enige tijd keert hij terug naar de gevangenis. Daar wordt hij door verschillende SD-ers verhoord en slaat hij door. Ooggetuigen vertellen later dat Bernardus er zwart en blauw uitziet na deze verhoren. Zijn huid is opengereten en hij heeft bloedende wonden.

Toch heeft Bernardus geprobeerd zoveel mogelijk foute informatie aan de Duitsers door te spelen. Zo noemt hij een pakhuis dat al lange tijd niet meer door het verzet gebruikt wordt. Helaas heeft een van de verzetslieden alle papieren van het douanekantoor naar dit pakhuis overgebracht. Wanneer de Duitsers dit pakhuis doorzoeken valt een schat aan informatie in hun handen. Als gevolg hiervan worden verzetslieden opgepakt.

Bernardus heeft ook namen genoemd van verzetsstrijders, maar alleen van mensen waarvan hij zeker weet dat ze veilig ondergedoken zitten. Bernardus wordt overgebracht naar Vught. Op 18 augustus 1944 wordt hij gefusilleerd.

Reactie plaatsen

Reacties

Lucien Helstone
2 jaar geleden

Bernardus de Vries is mijn oudoom, de jongere broer van mijn oma. Tijdens de oorlog drukte de zwager van mijn oudoom verzetbladen, het verzet zat dus in de genen van mijn familie.