Lyklema, Bauke

Bauke Lijklema/Lyklema, geboren op 1 juni 1916 te Drachten, overleden op 16 april 1945 te Birdaard, zoon van Lourens Lijklema en IJbeltje Mars. Gehuwd met Sietske Tuinstra


Hij was werkzaam bij de gemeentelijke reinigingsdienst. Als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten had hij zich opgegeven om mee te werken aan de zuivering van het nog bezette gedeelte van Friesland.

Bij Steenendam, op de splitsing Oudkerk - Rinsumageest en Birdaard, kwam het op 15 april 1945 tot een vuurgevecht met de bezetter. Zwaar gewond werd Bauke Lijklema naar een Leeuwarder ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag stierf. Hij werd begraven op de Algemene Zuiderbegraafplaats in Drachten.

Bij café Het Oude Tolhuis van Melle Jellema op Steenendam, de splitsing van de wegen naar Oudkerk, Birdaard en Rinsumageest, hoort de BS-groep waar Neuteboom en zijn maat zich hebben verschanst. De boerderij van Keulen ligt een paar honderd meter ten noordwesten van het café. De groep gaat er op af en sommeert de twee in de boerderij zich over te geven.

Die zijn dat niet van plan. Pas als er hulp komt van Canadezen komt Neuteboom naar buiten. Hij doet alsof hij zich wil overgeven. Bauke Lyklema van de sabotagegroep wil hem ontwapenen. Neuteboom laat hem dichterbij komen en gooit dan onverwacht een handgranaat naar Lyklema, die dodelijk wordt getroffen. Neuteboom wordt meteen neergeschoten.

De Duitser laat zich daarna nog niet zien. De Canadezen schieten de boerderij in brand. Tien koeien en het jongvee komen in de vlammen om. Later vinden de mannen het verkoolde lijk van de Duitser in de schuur.

  • Aanvulling van Jelle Reitsma: Bauke was de zoon van Lourens Lijklema en IJbeltje Mars en was de oudste broer van mijn moeder Teatske Lijklema. Omke Bauke liet bij zijn overlijden zijn vrouw Sietske Tuinstra en drie dochtertjes Antje (Anneke), IJbeltje (Iepie) en Aukje (Ike) na.

Reactie plaatsen

Reacties

Greet van der Molen
5 maanden geleden

Ik doe onderzoek naar Bauke Lyklema en kom graag in contact met zijn neef Jelle Reitsma, die hierboven een aanvulling heeft geschreven of met iemand anders die me verder kan helpen.