Middendorp, Luite

Luite Middendorp, geboren op 8 maart 1924 te Terband, overleden 14 april 1945 te Bergen-Belsen, zoon van Jan Luitesz Middendorp en Trijntje Hendriksd de Vries


Op 23 juni 1944 is tijdens een razzia Luite Middendorp gearresteerd. Hij was gearresteerd door een groep landwachters onder leiding van Hendrik Melker, omdat hij een 11-jarig joods meisje Henriette Waas, geboren op 20 september 1931 te Amsterdam, dochter van Abraham Waas en Lea Gokkes' uit Amsterdam, verborgen hield in zijn huis.

Hij werd via de gevangenis in Leeuwarden overgebracht naar het concentratiekamp Amersfoort en van daaruit op 16 oktober 1944 getransporteerd naar het concentratiekamp Neuengamme (Dsl). Vervolgens overgebracht naar het concentratiekamp in Bergen-Belsen. Eén dag na de bevrijding van Oosterwolde is hij overleden aan uitputting in Bergen-Belsen.

Reactie plaatsen

Reacties

Luite Middendorp
een jaar geleden

Het was dat Luite Middendorp ten tijde van de razzia thuis was wegens een ernstige wond aan de voet. Mijn pake Jan Middendorp had samen met mijn beppe het Joodse vluchtelinge Hennie Waas in huis. Het was dan ook dat de landwachter Hendrik Melker tijdens de razzia Luite Middendorp arresteerde wegen ontduiking van de arbeidseinzatz. Eveneens werd mijn pake gearresteerd en afgevoerd naar de Leuuwarder gevangenis. De website van mijn neef Bjent geeft een goed beeld van deze gebeurtenis en het lot van de familie Middendorp.

Groet Luit Middendorp, Leeuwarden

Bjent van der Enden
3 jaar geleden

Geachte
Henny Waas is beslist niet overleden in Auschwitz maar heeft het kamp Theresienstadt overleefd.
Zie voor meer informatie www.lute-middendorp.nl

Roelie Spanjaard-Visser
3 jaar geleden

Dag mijnheer van der Enden, bij het Joods monument staat het ook zo vermeld: https://www.joodsmonument.nl/nl/page/207620/henriette-waas
Ik heb de link van de pagina van Lute Middendorp erbij geplaatst