Navis, Gerrit Willem

Gerrit Willem Navis, Rijksontvanger der belastingen, geboren op 20 mei 1900 te Ruurlo, overleden op 15 december 1944 te Ladelund (Duitsland) zoon van Antony Gerrit Jan Navis en Willemina Buitenhuis. Gehuwd met Janna van der Meij.


Gerrit Willem Navis was een Fries verzetsstrijder. Hij woonde in Bergum (op de Lageweg) en was werkzaam bij de belastingdienst. Hij was betrokken bij vele verzetsactiviteiten in Friesland, o.a de overval op het gemeentehuis van Bergum op 3 februari 1944 waarbij vele bonkaarten werden buitgemaakt, en het verzet vanuit de belastingdienst, dat gelden naar het verzet sluisde, beide ten behoeve van onderduikers. In juli 1944 dreigde, doordat een van de leden van het verzet in Duitse handen viel, een aantal verzetsgroepen opgerold te worden. In allerijl gewaarschuwd besloot hij samen met zijn gezin te vluchten en onder te duiken in zijn ouderlijk huis te Putten in Gelderland.

Als represaillemaatregel voor een verzetsaanval op een auto met Duitse Officieren in de buurt van Putten, werden ongeveer 660 volwassen mannen uit Putten opgepakt in de nacht van 1 op 2 oktober 1944 en naar Duitsland afgevoerd ("razzia van Putten"). Navis werd om deze reden ook opgepakt en naar het concentratiekamp Neuengamme gestuurd waar hij 15 december 1944 te Ladelund overleed.

Na de oorlog werd er in Bergum de G. W. Navislaan naar hem vernoemd (Gerrit woonde op de Lageweg 47 te Bergum). Navis was een volle neef van Gerhard Willem Navis, een andere verzetsstrijder.

  • Geke Florijn: De heer Gerrit Willem Navis, geboren te Ruurlo was een spil in het verzet in Friesland. De familie ging weg uit Friesland toen het niet meer vertrouwd was en ging naar de ouders van dhr. Navis in Putten. Daar werd hij met de razzia opgepakt. Hij overleed in Neuengammen
Door Geke Florijn De Neven Gerrit En Gerard Navis
PDF – 414,4 KB 69 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.