Joustra, Andries

Andries Joustra, geboren op 13 oktober 1919 te Oosterend, overleden op 18 augustus 1944 te Vught.

Andries Joustra

Andries wordt in het voorjaar van 1940 onder de wapens geroepen en is in de mei dagen bij de Grebbelinie gelegerd. Na de capitulatie keert Andries terug naar zijn geboortedorp. In de loop van 1941 wordt Andries een actief lid van het lokale verzet. Hij begint met de verspreiding van illegale kranten zoals Vrij Nederland en ontwikkelt zich tot een belangrijke figuur binnen het verzet die ook piloten naar Engeland helpt en deel neemt aan overvallen op bijvoorbeeld distributiekantoren.

Zo helpt Andries mee aan overvallen op het stadhuis in Bolsward en misschien heeft hij later ook meegeholpen om dit stadhuis in brand te steken. Ook overvalt Andries de distributiekantoren in Wommels en Joure. Andries is dan een zeer gezochte persoon en de Duitsers bieden een bedrag van tienduizend gulden aan voor iedereen die Andries in de handen van de Duitsers weet te spelen. Andries gebruikt in deze tijd de verzetsnaam Rinse.

Eind 1942 begin 1943 ziet Andries zich gedwongen om onder te duiken, eerst in Haarlem en later in Schoonoord. Hij blijft ook dan actief voor het verzet. De verloofde van Andries Anna woont ook in Schoonoord en geeft daar les. Haar ouders zijn in Assen betrokken bij het verzet. Zowel Anna als haar ouders worden opgepakt, haar moeder komt vrij, maar Anna en haar vader komen om in Duitse concentratiekampen. In mei 1944 is Andries voor verzetsactiviteiten in Assen en wordt daar gearresteerd. Andries is daarna overgebracht naar Vught en daar op 22 augustus 1944 gefusilleerd. Anna en haar vader komen beiden in een Duits concentratiekamp om het leven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.