Schulenklopper, Jan

Jan Schulenklopper, geboren op 6 april 1914 te Apeldoorn, overleden op 7 september 1944 te Garmerwolde door de SD vermoord en in het Damsterdiep gegooid (Net als Geert Knol) Zoon van Hendrik Schulenklopper en Martha van Asselt. Gehuwd met Berendje Mons.


Opperwachtmeester Staatspolitie. Herv. Lid verzet onder de schuilnamen Jelle en Hidde. Hij was waarnemend leider van de KP-Sneek III. Schulenklopper werd gearresteerd (op aanwijzing van de verrader Klaas Carel Faber, een Nederlands-Duitse oorlogsmisdadiger) door enkele SD’ers onder leiding van Fritz Grundmann. Na verhoor te Leeuwarden werd hij één dag later overgebracht naar het SD-bolwerk Scholtenshuis in Groningen. Gedurende de verhoren daar werd hij zwaar mishandeld. Op 7 september 1944 werd zijn lijk met enkele schoten in het hoofd gevonden in het Damsterdiep.

15 september 1944

  • (26 mei 2012: De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (90) is donderdag 24 mei 2012 overleden. De geboren Haarlemmer Faber was tijdens de Tweede Wereldoorlog medewerker van de Sicherheitsdienst in Groningen en werd in 1947 ter dood veroordeeld voor het mede-plegen van zeker 22 moorden. De straf werd omgezet in levenslang maar in 1952 wist Faber met zes medegedetineerden te ontsnappen uit de Koepelgevangenis van Breda. Sindsdien woonde hij in Duitsland)

JAN SCHULENKLOPPER „JELLE" - .HIDDE"

In juni 1944 kregen wij Jelle, later Hidde, bij ons in Friesland. Als Opperwachtmeester der
Staatspolitie te 's-Gravenhage kwam hij voor de keus te staan, den bezetter gehoorzamen of
voor zijn principe als Nederlander uitkomen. Hij koos het laatste en voegde zich bij het
leger der naamlozen.

Nog maar pas in Friesland werd hij door den leider der K.P. Centrale in Sneek aangesteld tot waarnemend leider der Centrale. Wij stonden aanvankelijk enigszins sceptisch tegenover deze keuze. Wij wisten niets van Jelle, hij leek een ietwat teruggetrokken figuur en moest nog bewijzen K.P.-er te zijn.

Alras bleek echter, dat Wietse goed gezien had, er stak in Jelle een goed organisator, die zeer accuraat zijn plicht vervulde en hij was bovendien een zeer gezellige kerel in de omgang, een kameraad in de juiste betekenis van het woord.

Helaas mocht de K.P. in Zuid-West Friesland niet lang van zijn werk profiteren; Op 3 september 1944 moest hij met een collega uit Den Haag voor een bespreking naar Leeuwarden. Terwijl zij gezellig in een hotel zaten te praten werd hij herkend door een S.D. satelliet, een zijner gewezen leerlingen uit Den Haag.

Deze stelde de S.D. van zijn aanwezigheid op de hoogte en weinige ogenblikken later was Jelle gearresteerd. Een dag later ging het naar het Scholtenshuis in Groningen en op 7 september 1944 werd zijn lijk met enige schoten in het hoofd gevonden in het Damsterdiep te Groningen. Hij kon slechts geïdentificeerd worden aan de politiepenning, welke hij nog bij zich had.

De mishandelingen, welke op hem zijn toegepast, hebben niet gebaat. Jelle heeft niet gesproken
en is als een held voor zijn vaderland gevallen, op 30-jarige leeftijd, zijn vrouw en twee kinderen achterlatend.

Kort is zijn illegale loopbaan geweest, doch wij eren in hem den politieman K.P.-er, die het hoogste offer voor de zaak der Vrijheid heeft gebracht.

1946: Weekblad 'De Zwerver'

GERARD.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.