Knol, Geert

Geert Knol, wachtmeester bij de politie, geboren op 12 november 1914 te Stiens, overleden op 9 september 1944 te Den Boer, zoon van Rein Knol en Johanna Krist. Gehuwd met Grietje de Jong 


Wordt in verband met het in brand steken van een vrachtauto met 253 radio- toestellen bij Joure, de wmr. Der Marechaussee Geert Knol gearresteerd. Op 9 september wordt zijn lijk in het Damsterdiep bij Groningen gevonden.

De wachtmeester bij de marechaussee in Joure was lid van de verzetsbeweging. Op 27 augustus 1944 werd een truck met oplegger in brand gestoken. Deze bevatte 253 radio's en 40 luidsprekers, die na een gedwongen inlevering in het gemeentehuis van Haskerland waren opgeslagen en die vervoerd zouden worden naar Duitsland.

Drie dagen later werd Knol (schuilnaam 'Wietze') door de bezetter gearresteerd, omdat hij werd genoemd als de man die vermoedelijk de Knokploeg over het transport had ingelicht. Bij fouillering vond men enkele exemplaren van het illegale B.B.C.-nieuws. Hij werd naar het Scholtenhuis in Groningen overgebracht en aan een zwaar verhoor onderworpen.

Knol bleef echter zwijgen. Op 9 september 1944 vond een schipper het stoffelijk overschot van Knol, gekleed in zijn uniform, in het Damsterdiep bij Ten Boer in Groningen. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats 'Westermeer' te Joure. In die plaats is ook een weg naar Geert Knol vernoemd.

Reactie plaatsen

Reacties

Ian Dykstra
8 maanden geleden

Geert Knol werkte samen met mijn vader Wopke Dijkstra. Knol zat achterin een Duitse leger wagen die stopte voor het postkantoor. Mijn vader zou daar net naar binnen gaan, zag Knol , die zijn geboeide handen omhoog deed, in de auto. Stapte het postkantoor binnen en verliet onmiddellijk het gebouw door de achterdeur en dook onder. Mijn moeder was in verwachting van mij en ik werd een week later geboren. De Duitsers zijn wel bij ons wezen onderzoeken maar vonden niets en lieten mijn moeder met rust. Tien jaar lang kwam Knox’s vrouw op woensdag bij moeder op thee visite.