Bakker, Bert

Bert Bakker (uitgever) Lambertus Jozef (Bert) Bakker (Huizum (Leeuwarden), 3 april 1912 – Ilpendam, 19 september 1969) was een Nederlandse schrijver en uitgever.

Hij schreef een aantal letterkundige studies, twee romans, poëzie en kinderboeken. In de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het verzet en werkte hij mee aan het illegale Vrij Nederland. Het illegale Vrij Nederland van '40-'45  is ontstaan als verzetskrant tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog

Na de bevrijding werd hij enig directeur van de uitgeverij Bert Bakker. In 1953 richtte hij het maandblad Maatstaf op, waarvan hij tot 1969 redacteur was.

Als uitgever bij Bert Bakker/Daamen had hij veel succes met de reeks Ooievaar Pockets waarvan er in eerste instantie 199 verschenen. Nadat in 1972 de laatste Ooievaar van bovengenoemde serie verscheen, werd in april 1991 een nieuwe reeks Ooievaars op stapel gezet. De serie begon met no. 266 tot en met 305, daarna is men doorgegaan met een serie ongenummerde Ooievaars.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.