Assies Markus

Markus Assies, chef van de onderafdeling vervoer van het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening in oorlogstijd te Assen, geboren op 26 januari 1919 te Ooststellingwerf, overleden op 6 juni 1944 te Overveen, zoon van Jans Assies en Jantiena Dokter

Markus Assies

Wonende aan de Oosterparallelweg 59 in Assen. Schuilnaam 'Max'. Op 23 oktober 1939 werd hij benoemd tot vaandrig bij het Wapen der Infanterie. Hij speelde een belangrijke rol bij de LKP in Drenthe, Friesland en Groningen.

Hij hield zich bezig met het voorbereiden van overvallen, het onderbrengen van onderduikers en geallieerde piloten. Verder was hij actief bij het Nationaal Steunfonds. Op 28 februari 1944 werd hij gearresteerd. Diverse ontsnappingspogingen mislukte.

Tot eind april 1944 zat hij gevangen in het Huis van Bewaring in Assen, waarna hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Groningen. Omstreeks 21 mei werd hij op transport gesteld naar Kamp Amersfoort en na enkele dagen ging hij naar Kamp Vught. Met eenentwintig anderen werd hij door het Polizeistandgericht 's-Hertogenbosch ter dood veroordeeld. Markus Assies werd herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal (Vak 23).

Bekende onderscheidingen: VZK
Verzetskruis 1940-1945. K.B. no. 14 van 16 december 1952 (postuum)

www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu

Drie Hauler broers en vader die we niet mogen vergeten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.