Goot, Halbe van der

Halbe van der Goot, geboren op 12 november 1892 te Oudemirdum, overleden op 6 november 1968. Gehuwd met Hinke Schotanus.

Halbe van der Goot uit Oudemirdum was gedurende de oorlog actief in het verzet. Hij werd in februari 1945 door de SD gearresteerd op verdenking van medewerking aan de distributie van gedropte wapens en twee maand in Crackstate opgesloten. Daar maakte hij veel indruk op zijn medegevangenen door zijn voorbeeldige optreden. Direct na de bevrijding legde hij voor de Gemeentepolitie van Heerenveen een verklaring af over de mishandeling van de verzetsman Bouwe van Ens uit Nieuwehorne, die op 13 april 1945 door de SD werd doodgeschoten.

Op 14 april 1945 werd de gevangenis Crackstate in Heerenveen bevrijd en Halbe van der Goot was één van de gelukkigen. Hij durfde echter niet direct naar huis maar een dag later ging hij wel. Toen Gaasterland op 17 april 1945 werd bevrijd, werd bekend gemaakt dat de burgemeester GWCD Baron Thoe Schwartzenberg en Hohenlandsberg terzijde was gesteld. Als vervanger werd legerkapitein Siemen de Jong uit Balk aangewezen. Deze ambieerde een functie in het leger en vroeg wethouder Halbe van der Goot de functie over te nemen. Van der Goot stemde hier mee in. Tot 1 april 1946 zou hij deze functie uitoefenen en hij fietste iedere werkdag van Oudemirdum naar Balk en vice versa. Op laatstgenoemde datum werd burgemeester Schwartzenberg in ere hersteld als Gaasterlands burgemeester.

Bron: Gaasterland in de tweede wereldoorlog

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.