Koopman, Albert

Albert Koopman, behoorde tot de LO-Lemsterland, geboren op 14 februari 1917 te Echten, overleden op 17 maart 1945 te Doniaga, zoon van Jelte Koopman en Aaltje Sippes Hoogeboom. Gehuwd met Trijntje Hof


De houtbewerker was tijdens de oorlog lid van het verzet. Hij hield zich met name bezig met het verdelen van gedropte wapens en het geven van wapeninstructies aan de Knokploeg. Op 19 februari 1945 deed de Sicherheitsdienst een inval in de woning van Koopman. Toen zij hier geen wapens konden vinden, staken zij het pand in brand. Koopman werd gearresteerd en naar de Heerenveense gevangenis Crackstate gebracht.

Hij werd op 11 mei 1945 herbegraven op de hervormde begraafplaats te Echten. Definitief werden zijn resten op verzoek van de weduwe Koopman herbergraven op 28 november 1980 op het ereveld van de OGS te Loenen. In de Lemmer is ook een straat naar hem vernoemd.

De herbouwde boerderij van de familie Schotanus in Doniaga, naast de voordeur is in de muur een gedenksteen ingemetseld. Ieder jaar op 17 maart worden bloemen gelegd op de plaats waar de mensen werden neergeschoten. Foto: Fr. Hemkes 17-03-1995 direct na de krans- en bloemlegging.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.