Schukken, Hein

Hein Schukken, geboren op 17 mei 1902 te Jorwerd, overleden op 22 augustus 1944 te Vught, zoon van Haite Heins Schukken en Trijntje Jans Heeg. Gehuwd met Tietje Kundersma.


Pieter Reitsma en Hein Schukken.

Pieter Reitsma werd geboren op 9 mei 1901 in Birdaard. Tijdens de bezetting verspreidde de veehouder illegale bladen. Ook verzamelde hij via de Friese zegelactie gelden ten behoeve van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers in de gemeente Baarderadeel.

Buurman Hein Schukken, steunde deze actie. Op 25 mei 1944 werd op de boerderij van Reitsma huiszoeking gedaan naar illegale werkers. Bij deze actie werden zowel Reitsma als Hendrik Lever, een onderduiker uit Sneek, gearresteerd. Tijdens een vluchtpoging werd Lever door de bezetter aangeschoten.

Beiden werden naar de strafgevangenis in Leeuwarden vervoerd, waar zij aan een zwaar verhoor werden onderworpen. Waarschijnlijk is tijdens dit verhoor de naam Schukken gevallen, want ook de buurman van Reitsma werd opgepakt en naar Leeuwarden overgebracht. Op 17 augustus werden de gevangenen op transport naar kamp Vught gezet, waar Reitsma en Lever de volgende dag werden gefusilleerd. Vier dagen later werd ook Schukken in het kamp door de bezetter geëxecuteerd.

Zie ook: www.oorlogsbronnen.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.