Bleeker, Johan

Johan Bleeker, geboren op 24 april 1906 te Heerenveen (Schoterland), overleden op 28 januari 1997 was tijdens de Tweede Wereldoorlog een Nederlandse verzetsstrijder.

Samen met zijn vrouw, Fokje Bleeker-Dijkstra ving hij gedurende de gehele oorlog vele vaak Joodse onderduikers vanuit heel Nederland op in hun huis-schoenmakerij aan de Tjepkemastraat 22 in Heerenveen. Een van de bekendste hiervan was Letty Rudelsheim van de verzetsgroep van Joop Westerweel die in 1942 bij hen ondergedoken zat.

Zij ontvingen hiervoor in 1981 de Jad Vasjem-onderscheiding.

In 1939, vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, had Letty Rudelsheim de mogelijkheid om per schip naar Israël te gaan. Zij stond haar plaats echter af aan een ander. Zoals zoveel anderen, dacht ook de joodse Letty dat zij in Nederland veilig zou zijn. Het verhaal dat volgt is onvoorstelbaar. Als zij moet onderduiken bij Fokje en Johan Bleeker besluit ze anderen te gaan helpen. Ze sluit zich aan bij de verzetsgroep van Willy en Joop Westerweel. Maar ze trapt in een val, opgezet door de Gestapo en een infiltrant uit de verzetsgroep.In de hel van drie verschillende concentratiekampen weet zij keer op keer te overleven. Zij put moed uit de getallen die op haar arm getatoeëerd zijn. Die vormen, bij elkaar opgeteld het cijfer achttien, in de Hebreeuwse numerologie het symbool voor 'leven'. in de ziekenbarak van Auschwitz zweert ze dat als ze overleeft, ze haar leven zal leiden volgens de pacifistische ideeën van Joop Westerweel.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.