Mooi Lemmer

Een aantal jaren geleden had een Lemster raadslid het prima idee om de straatnamen bij tramdijk West te vernoemen naar plaatsgenoten en dan vooral hun bijnamen (dat zijn geen scheldnamen)

Zo zag ik me bij de Melkweg al door het 'Rot' tunneltje gaan uitkomend op de Klutsen, daar kan ik rechts de Ruubetsies nemen, maar ik besluit links het Lange Lint te gaan, loop het Peu de Mesjeuhofje voorbij en beland dan in de Manus Olielaan, daar blijf ik even staan en besluit dan naar het Burgemeester van de Schansparkje te gaan, daar aangekomen Kruk ik even neer op het reade Juutbankje, ineens hoor ik geritsel achter me in de Takkebossen, het zijn een paar Moskjes die, wegvliegen, voor me in het nieuwe aangelegde vijvertje staat een fonteintje dit is een afbeelding van de Teut en de Roet die samen een vredespijp roken, een fuut zwemt wat omheen.

Ik laat een Scheet en voel dat ik moet Poepen dus besluit ik snel weer huiswaarts te keren, al vlug ben ik op het Klaas Bek en Eagenplein, bij het haringtentje van de Skèg staat een jongetje, hij vraagt om een Carro-ijsje, maar ijsjes verkopen ze niet, ik snel nu richting Lemmer, wat heb ik het warm, kon ik maar Regen maken, bij de Honnekop hoor ik ineens Toet-Toet het is iemand met Panne, maar ik heb nu geen tijd om te helpen.

Gelukkig daar is het Harm fan us Oate bruggetje al over het slootje de Ploempert, op het bruggetje ligt een steen, ik schop hem in het water dat geeft mooie Brobbels,  maar verdorie ik kom Klem te zitten met mijn Poot en twee planken, ook dat nog, nu moet ik Brains hebben om me los te wrikken, maar oei het is te laat! Is dit het lot wat een Lulmeijer toekomt ?

Ik zat wat tv te kijken er was een quiz op, het was zo een quiz waarbij je moet raden wie er, niet in het rijtje thuis hoort, de vraag was welke Sake, Sake de Rus Engelse Sake of Reade Sake, maar ik hou niet zo van quizzen, dus zapte ik verder nu was het een medisch programma wat ik te zien kreeg, over een man die een Zilveren Schouder kreeg maar van dit soort programma's hou ik al helemaal niet.

Tot overmaat van ramp begon mijn buurman ook nog op zijn Hoempa te spelen, dus besloot ik maar een rondje door de Lemmer te gaan maken, het was fris buiten en dan heb, ik vaak van die koude Flappers, dus besluit ik wat op mijn hoofd te zetten wat zal ik doen mijn Flots of mijn pet, het word de pet, als ik voorbij café Dessa loop besluit ik even binnen te wippen, in één worp Pik ik mijn Pet op de kapstok en bestel een bakje koffie met een Koekje

Aan de bar zit een Man met één Bier, hij zegt Horus ik weet een leuke Mop, wat is het verschil tussen een Duitser en een Pruis, hoe het verder gaat ben ik vergeten ik kan die moppen nooit onthouden, aan de stamtafel zitten drie mannen ze vragen of ik mee wil doen met klaverjassen, nou vooruit dan maar, de mannen stellen zich voor als Meiboom, Huib en Slempie ik speel met Huib, ik zet eerst mijn Bril op want ik zie niet meer zo best, Meiboom geeft kaart, op de achtergrond speelt het plaatje Hup Holland Hup het kaarten wil voor geen meter ik krijg ook maar geen Boertje, mijn maat Huib zegt na de rust komt het wel goed?

Maar ik ben nogal fanatiek en laat zo nu en dan mijn Blibbe hangen, ik krijg het er warm van en ik ben al zo een Zwitter, dus bestel om wat af te koelen vier Bokbier, mijn sigaretten zijn op dus gooi ik wat guldens in de automaat, maar één ervan is een Kromme goane, dus het wil niet, gelukkig komt net Eibert binnen die heeft altijd wel wat centen, dus nog maar eens proberen, maar dan zie ik het, het ding werkt al op euro's.

We kaarten nog wat verder, even later ben ik weer aan de beurt om een rondje te geven dus haal nog wat bier, maar o jee ik Knoffel met de hele handel over de vloer, de mannen beginnen te zingen dat heeft Hamboe gedaan, ik voel eens aan mijn Kintsje en besluit maar huiswaarts te gaan eerst nog even vlug naar het Skiethus buiten aan gekomen Knoop ik mijn jas goed vast. want het waait een dikke Storm, was er maar sneeuw dan kon ik op mijn Slide, maar het wordt lopen mijn Shadow achtervolgt me zoals altijd.

Bijna thuis aangekomen ruik ik een vies Luchje, ja hoor ik heb weer in de letekak gestaan, bah dan kun je nog beter een Vetkul hebben! De volgende morgen kom ik Roelof kip tegen, zoals altijd zeg ik meneer de Haan u kunt wel gaan, waarop hij zoals altijd zegt meneer Meijer u was gisteravond weer als een Meleier?

Om mensen met dezelfde naam uit elkaar te houden, werden sinds de 11e eeuw bijnamen gebruikt. Zo'n bijnaam noem je een toenaam. Als er meerdere personen waren die Jan heetten, dan heette de één bijvoorbeeld "Jan de Kale" (vanwege z'n kale kop), "Jan de Bok" (omdat Jan geiten hoedde) of "Jan Gelijk" (want Jan had altijd gelijk). Zo'n toenaam hoort bij één persoon en werd niet geërfd. De kinderen van Jan de Kale heten dus niet automatisch ook zo.

Lemster bijnamen, bijeen verzameld door de heer A. de Vries Schans 35 te Lemmer, Sake Visser ( Reade Sake ) geboren op 14 maart 1914 te Lemmer, gegeven, Froukje Zandstra, haar vader die al deze gegevens verzameld en opgeschreven heeft. En 'Ach ach, Flau Bouk' van K. Jansma m.m.v.: Rintje Ritsma sr.

Door plaatsgenoot T. Meijer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.