Dijkstra, Durk

Durk Dijkstra, (groentenhandelaar en Sectie Commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Illegaal werk in verband met wapens en huisvest.') geboren 26 april 1915 te Terzool, overleden op 6 april 1945 te Nijemirdum.


Tijdens de bezetting sloot Dijkstra zich aan bij het verzet. Hij hield zich met name bezig met het vervoer en verbergen van gedropte wapens. Op 29 maart 1945 werd hij door de Grüne Polizei uit Sneek thuis op 29 maart 1945 gearresteerd, samen met zijn onderduiker Herre Winia. In Sneek werden de twee gevangenen verhoord.

De bezetter was echter al op de hoogte van de verzetsbeweging in die streek. De volgende dag is de bezetter weer naar Terzool gegaan. Het interieur van Dijkstra's woning werd vernield met een handgranaat. De waardevolle dingen werden meegenomen. Mevrouw Dijkstra en de kinderen waren toen al elders ondergebracht. Toen de wapens niet werden achterhaald is Durk aan de IJsselmeerdijk op de Zandvoorderhoek tussen Sondel en Nijermirdum samen met vier anderen op 6 april 1945 door de bezetter gefusilleerd. Dijkstra werd in oktober 1946 herbegraven op de N.H. begraafplaats in Terzool. In dit dorp is een straat naar hem vernoemd.

Het monument op de Zandvoorderhoek bij het IJsselmeer.

Hier werden op 6 april 1945 door de vijand gefusilleerd.

  • Herre Winia Jr.
  • Hendrik Huizenga
  • Durk Dijkstra
  • Gerrit Vlietstra
  • Jurjen Hoomans

Reactie plaatsen

Reacties

Petra wind
10 maanden geleden

Geachte mevr. Muskee. Als u hier meer info over kunt verstrekken zou ik hierover graag meer willen horen van u. Ik ben een kleindochter van Durk en Freeke.

Willy Muskee-van der Burgh
10 maanden geleden

Durk en Freeke Dijkstra hebben het leven van mijn vader gered. Hij heeft bij hen ondergedoken gezeten.
Veel dank hiervoor!!