Twijnstra, Leonardus Lambertus

Leonardus Lambertus Twijnstra, geboren op 18 maart 1904 te Huizum, gemeente Leeuwarderadeel, overleden op 9 juli 1942 te Fort Rijnauwen (ligt ten zuidoosten van de stad Utrecht), zoon van Gerrit Twijnstra en Riekje Hardorff. Gehuwd met Grietje Knijpstra.


In maart 1942 werden tientallen leden van de verzetsgroep Oranjewacht vanuit Scheveningen naar Amersfoort gebracht. De Oranjewacht werd in juni 1940 in Arnhem opgericht door Petrus Hoefsloot en Frans Heinekamp. Twijnstra behoorde tot deze Oranjewacht, een illegale organisatie die tussen december 1940 tot begin januari 1942 wapens en explosieven bijeenbracht, verbindingen met Engeland zocht, spionage op het vliegveld Leeuwarden pleegde en zich verder bezighield met sabotage van allerlei aard.

In augustus 1940 verenigde de groep zich met de groep van Folmer in Zeist. Ook de groep "Pogno Pro Patria" onder leiding van Onnekink, sloot zich aan bij De Oranjewacht uit Arnhem. Willem den Boer uit Dordrecht werd leider van De Oranjewacht toen De Oranjewacht uit Arnhem en De Oranjewacht in het westen van het land, aansluiting vonden.
Na de arrestatie van Jan Werkman - een van de leiders van De Oranjewacht in Arnhem - volgden nog vele arrestaties binnen De Oranjewacht.

Van 27 oktober tot 15 november 1941 hield het Feldkriegsgericht im Luftgau Holland zich in het gebouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag zich bezig met het proces rondom de veertien gearresteerde verzetslieden. Uiteindelijk werden negen man, onder wie Twijnstra, ter dood veroordeeld wegens verboden wapenbezit en vliegveld-spionage. Deze vonnissen vielen op 4 juli 1942 in het Lloydsgebouw in Amsterdam.

In maart 1942 werden tientallen leden van De Oranjewacht vanuit Scheveningen naar Kamp Amersfoort gebracht in afwachting van de verdere gang van zaken want de bezetter was niet tevreden met de uitspraak. Er volgde een tweede proces dat plaatsvond op 4, 5 en 6 juni 1942 in Amsterdam. Het resultaat van het tweede proces was dat tegen negen van de 45 beklaagden de doodstraf werd uitgesproken. Totdat het vonnis werd bekrachtigd, verbleven de veroordeelden in Kamp Amersfoort. De negen doodvonnissen werden op negen juli 1942 in Fort Rijnauwen voltrokken.

De namen van de negen slachtoffers zijn:

  • Evert (Eddy) van den Berg.
  • Johan Herman Jacobus Boerrigter.
  • Johan (John) Dons.
  • Frans (Spaan) Heinekamp.
  • Petrus Frederikus Antonius Hoefsloot.
  • Hendrik Marinus Emanuel Pieter Maertens.
  • George Hendrik van der Ploeg (Van der Pas).
  • Leonardus Lambertus Twijnstra.
  • Petrus Walter Gerardus van de Weijer.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.