Sangers, Sipke en Berend

Sipke Sangers, geboren op 16 augustus 1918 te Oudwoude, overleden op 4 november 1993 te Oudwoude, zoon van Jan Sangers en Trijntje Snijder. Gehuwd met Sijtske Dijkstra

Berend Sangers, smid aan de Jan Binneswei te Oudwoude, geboren op 17 juli 1913 te Oudwoude,  overleden op 21 februari 1969 te Oudwoude, zoon van Jan Sangers en Trijntje Snijder. Gehuwd met Riemke Veenstra


Sipke Bjinse Sangers, vertelt: Enkele foto' s van de oude smederij van Pake Jan Sangers en de nieuwere smederij, waar later de fietsenzaak van Omke Jan in zat. Op de plek waar de oudste smederij eerst was, is toen weer een smederij gebouwd, die is er nu nog. Ook nog een foto van het gezin Sangers , zonder Pake Jan, die was al vroeg overleden.

Trudy Bosgraaf-Veenstra, vertelt: Mijn schoonvader heeft nog een rapport geschreven aangaande een neergehaald vliegtuig tussen Oudwoude en Westergeest. Een kopie van het rapport ligt ook in het Verzetsmuseum te Leeuwarden. De Verzetsgroep Kollumerland had meerdere strijders..

Dan heb ik nog een naam van een verzetsstrijder Kollumerland: Sipke Sangers, geboren 16 augustus 1918 te Oudwoude, overleden 4 november 1993 te Oudwoude: De heer Sangers heeft scholen in Kollumerland bezocht en de schoolkinderen verteld wat de verzetsstrijders hebben betekend en deden voor de burgers. Jaarlijks was er rond 4 mei een bijeenkomst, waar mijn schoonvader ook altijd bij aanwezig was, de laatste jaren van zijn leven ging zijn zoon (mijn man) vaak met hem mee.


Op 14 april betrekken verzetsstrijders, onder wie Sierk Bosgraaf en Pieter Postma, een stelling bij de Soensterdyk om vluchtende Duitsers en landwachters tegen te houden. Het komt tot een enorm vuurgevecht met een bus vol vluchtende Duitsers en NSB’ers. Verzetsstrijder Sip Sangers uit Oudwoude, die vlak na het gevecht aankomt, ziet tot zijn schrik een vrouw met een zwaargewond kind uit de bus komen. Naast de bus liggen doden en gewonden. De verzetsstrijders komen in bedrukte stemming thuis, want Pieter Postma uit Kollumerzwaag heeft het gevecht niet overleefd. Op deze dag arriveren de Canadezen in Dokkum. Tot een gevecht komt het niet, want het verzet heeft er al voor gezorgd dat handlangers van de Duitsers zijn opgepakt. Dit is niet zonder slag of stoot gegaan; twee stadsgenoten zijn omgekomen.

Bron: Op 'e Hichte ­ nummer 22 Pag. 46
De Canadezen in Oudwoude
Reinder H. Postma en Yvonne te Nijenhuis

Opehichtenummer 22
PDF – 5,9 MB 542 downloads

Boek: De oorlog een gezicht gegeven. Auteur: R.H. Postma

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.