Poot, Leendert

Leendert Poot, geboren op 15 december 1924 te Delft op de Delfgauwscheweg 35, overleden op 4 april 1945 te Terzool, begraven te Naaldwijk, zoon van Simon Poot en Maria Johanna Honselaar.


Hij woonde in Naaldwijk en was ondergedoken bij veehouder A. K. de Boer in Terzool. Op 4 april 1945 werd de boerderij door de bezetter omsingeld. Poot probeerde zijn schuilplaats in de schuur te bereiken, maar hij werd ontdekt. Toen hij na een verhoor in de huiskamer werd weggevoerd, heeft hij nog een vluchtpoging ondernomen. Ter plaatse werd hij door drie schoten in het hoofd gedood.

Zijn gastheer De Boer moest mee naar Sneek en kon na enkele dagen weer naar huis terugkeren. Leendert Poot werd begraven op de N.H. begraafplaats in Terzool en na de bevrijding herbegraven op de Algemene begraafplaats aan de Geestweg te Naaldwijk.

Het regent op dinsdag 7 augustus 1945. Met natte, glimmende helmen op en het geweer strak over de schouder openen Westlandse KP'ers een indrukwekkende begrafenisstoet. Die trekt om elf uur in de morgen dwars door Naaldwijk. Op weg naar de Algemene Begraafplaats aan de Geestweg. Ze begeleiden drie verzetsstrijders, die met militaire eer worden herbegraven. Het zijn Nicolaas Koers (kleine Niek), Leendert Poot en Pieter Prins (Daan). Allen Westlandse leden van de LKP in Rotterdam, die kort voor de bevrijding zonder vorm van proces door de bezetter om het leven zijn gebracht.

De indrukwekkende begrafenisstoet trekt door de zojuist opnieuw naar prinses Juliana genoemde straat richting algemene begraafplaats.

Bron foto en foto tekst: www.honselersdijkers.nl

Reactie plaatsen

Reacties

J.S de Jongh
4 jaar geleden

Ik vond onlangs in het familiearchief een brief van Janke Luinstra met daarin een verslag van de aanhouding en executie van Leendert Poot op de boerderij van haar zuster Foukje Luinstra en haar echtgenoot Klaas de Boer. Bestaat daar belangstelling voor?

Janneke de Bruin
2 maanden geleden

Leendert Poot, was de broer van mijn moeder.
Ik ben wel benieuwd naar het verslag van de aanhouding.