Draijer, Sjoerd

Sjoerd Draijer, geboren op 17 augustus 1894 te Tzummarum, overleden op 2 februari 1943 in Kamp Vught. Gehuwd met Jetske van der Weg

‘Illegale’ slacht

In de oorlog wordt de veehandel gewoon voortgezet, deels illegaal. Officieel moet al het vlees naar door de bezetter gecontroleerde instanties die het via een bonnensysteem distribueren. Sjoerd en zijn broer verkopen ook wel eens vlees aan vrienden en familie, buiten het systeem om. Er moet immers brood op de plank komen voor het gezin. In de herfst van 1942 slachten de broers een schaap en verkopen een deel in Tzummarum. Een stuk wordt bewaard voor het gezin van een zus in Sneek. Op een zondagmorgen gaat Sjoerd met zijn jongere broer Tiede op de fiets op weg. Nog vóór Sneek worden ze echter aangehouden door een collaborateur en naar de politiekazerne in Sneek gebracht.

Waarschijnlijk is de collaborateur getipt vanuit Tzummarum. Bij de gezinnen van beide mannen worden huiszoekingen gedaan. Bij Sjoerd vindt de SD het boekje waarin hij zijn handel noteert. Hierin staat waarschijnlijk ook het illegaal geslachte schaap. Tiede komt na een paar dagen vrij maar Sjoerd wordt weken vastgehouden, omdat hij niets loslaat over het illegale slachten. Hij heeft bewegingsvrijheid rondom de kazerne omdat hij toevallig de vrouw van de beheerder kent. Mogelijkheden om te vluchten zijn er zeker geweest, maar hij vindt dat hij zijn gezin en familie dan in gevaar zou brengen. Eigenlijk denkt iedereen dat hij na een paar weken wel weer vrij zal komen.

Lees verder op: www.nmkampvught.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.