Dijkstra, Wiebe

Wiebe Dijkstra, groenteboer, geboren op 21 april 1894 te Beetgum, overleden op 25 april 1944. Begraven te Beetgum, zoon van Jisse Dijkstra en Jetske van der Veer. Gehuwd met Anna Smids.

Dijkstra behoorde tot de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers (LO) Beetgum. Tijdens een huiszoeking op 22 november 1943 is Dijkstra na verraad door Frans Michon gearresteerd. Het echtpaar Dijkstra had begin november 1943 een illegaal werker onder de naam ‘Jorritsma’ (in werkelijkheid de politieman Prins uit Harlingen) in huis opgenomen. Toen deze daar enkele dagen verbleef, verscheen Michon, die zich Frans Mulder noemde, aan
de deur en vroeg naar Jorritsma.

De Dijkstra’s spraken over dit voorval met ‘Jorritsma’. Het zat deze verzetsman niet lekker, omdat hij ‘Frans Mulder’ niet vertrouwde. Op 22 november 1943 verschenen twee overvalwagens voor Dijkstra’s woning met in Duits uniform geklede mannen. Daar was ook de verrader Michon bij. Het gezelschap nam Dijkstra mee voor verhoor naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in Groningen.

Op 13 april 1944 ontving mevrouw Dijkstra bericht dat ze haar man kon ophalen tegen betaling van 500 gulden. Zij haalde hem inderdaad op en toen bleek dat de man door de verhoren en
mishandelingen ziek was geworden. Lichamelijk, maar vooral geestelijk geknakt keerde Dijkstra terug uit Duitse gevangenschap, werd overgebracht naar een verpleeginrichting en overleed daar twaalf dagen na zijn opname aan de doorstane ontberingen.

www.menameradiel.nl-pdf
PDF – 37,6 KB 703 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.