Galien, Hendrik Siebe van der

Hendrik Siebe van der Galien, (Opperwachtmeester politie) geboren op 9 november 1886 te Dantumadeel, overleden op 18 augustus 1944 te Vught, zoon van Sybe Meinderts van der Galiën en Jantje Jouws Kooistra. Gehuwd met Carolina Catharina Jerphanion

Hendrik Siebe van der Galien

Hendrik komt in 1920 in dienst bij de gemeentepolitie van Leeuwarden. Tijdens de oorlog raakt Hendrik betrokken bij het verzet. Hij helpt veel mensen onderduiken en hij waarschuwt mensen van joodse afkomst voor op handen zijnde razzia’s. Daarnaast werkt Hendrik samen met Jan Evenhuis, de belangrijkste functionaris van het Nationaal Steunfonds in Friesland. Op 19 juli 1944 om twee uur ’s middags wordt Hendrik door de SD gearresteerd als hij aan zijn dienst wil beginnen.

Ondertussen wordt zijn huis in aanwezigheid van zijn tweelingdochters door de SD onderzocht. Als de vrouw van Hendrik thuis komt is de huiszoeking nog aan de gang. Zodra de SD verdwenen is stuurt zij haar dochters naar andere verzetslieden toe om hen te waarschuwen. De SD komt op de andere adressen te laat aan.
Hendrik wordt overgebracht naar het Scholtenshuis in Groningen en vandaar naar Vught. Daar wordt Hendrik op 18 augustus 1944 gefusilleerd.

Righteous Among The Nations Honored By Yad Vashem
PDF – 2,5 MB 553 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

J.Meinen
6 jaar geleden

In 1997 ontving mijn overgrootvader van Israël de titel Righteous Among the Nations Honored by Yad Vashem voor zijn steun aan het joodse volk tijdens WOII.