Roorda, Binne

Binne Roorda, geboren op 4 mei 1898 te Oosternijkerk, Dongeradeel, overleden op 25 april 1945 te Sandbostel, Dld, zoon van Philippus Martinus Roorda en Grietje Binnes Boelens. Gehuwd met Pietje Gerrits Wassenaar.


Binne Roorda werd net geen predikant: na zijn preparatoir examen preekte hij eenmaal en werd daarna gearresteerd

Binne Roorda was gereformeerd hoofdonderwijzer in Oudeschip, (het meest noordelijke dorp op het vasteland van Groningen). Hij huwde in 1921 Pietje Wassenaar. Na de geboorte van hun vijfde kind stierf zijn vrouw op 6 december 1929.

Vanaf oktober 1942 tot het begin van 1945 verborg Binne Roorda 8 Joodse mannen, vrouwen en kinderen in zijn kleine bovenwoning aan de Ernst Casimirlaan 44a te Groningen.

In de vroege ochtend van 7 februari 1945 werd Roorda door de Duitsers thuis opgepakt. De Joodse onderduikers (en ook zijn twee ondergedoken zonen) werden niet gevonden. Roorda werd gevangen gehouden, eerst in het Scholtenhuis en later in het Huis van Bewaring te Groningen. Halverwege maart 1945 werd hij op het laatste transport van Groningen naar het concentratiekamp Neuengamme, nabij Hamburg (Duitsland), gesteld. Half april kwam hij na een tiendaagse treinreis in het kamp Sandbostel aan. Hier stierf hij op 25 april 1945. Het kamp werd op 29 april 1945 door de geallieerden bevrijd.

De Franse sectie gravendienst vond in 1955 de stoffelijke resten van Binne Roorda terug in een massagraf. Hij werd in 1958 op het ereveld in Loenen herbegraven.

Roorda ontving op 8 september 1996 de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren van de staat Israël.

Bron: nl.wikipedia.org

Reactie plaatsen

Reacties

Klaasjan Pol
4 jaar geleden

LS,
Het juiste adres van de site Drijfveren is:
www.drijfveren.info
Hartelijke groet
Klaasjan Pol

Roelie Spanjaard-Visser
4 jaar geleden

Is aangepast