Gerbrandy, Pieter Sjoerd

Pieter Sjoerd Gerbrandy, (Minister president) geboren 13 april 1885 te Goingamieden (Sneek), overleden op 7 september 1961 te Den Haag, zoon van Sjoerd Joukes Gerbrandy en Jeltje Pieters van der Zijl. Gehuwd met Hendrina Elisabeth Sikkel

Pieter Sjoerd Gerbrandy

Zoon van een landbouwer, studeerde in Amsterdam aan de Gemeentelijke Universiteit en aan de Vrije Universiteit. Was advocaat in Leiden en Sneek en van 1920 tot 1930 lid van de Gedeputeerde Staten in Friesland.

Hij werd de rode advocaat genoemd vanwege zijn vooruitstrevende denkbeelden op sociaal gebied. In 1930 werd hij hoogleraar Handelsrecht aan de VU en in 1939 minister van justitie in het kabinet De Geer. In die functie vertrok hij op 13 mei 1940 met het kabinet naar Londen en werd daar in 1940 minister president en minister van algemene oorlogsvoering als opvolger van De Geer, die na een conflict met Wilhelmina en zijn defaitistische houding zijn ontslag moest indienen.

Gerbrandy was in Londen de verpersoonlijking van de hechte verbondenheid van Nederland met de geallieerden. Hij had het vertrouwen van Winston Churchill. na de bevrijding van Nederland trad hij af al minister president. Daarna was hij nog 10 jaar lid van de Tweede Kamer voor de AR. In 1955 werd hij tot minister van staat benoemd. Hij is op 7 september 1961 in Den Haag overleden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.