Berghuijs, Adriaan

Adrie Berghuijs, geboren te Nuland op 9 januari 1921. Omgekomen in Kamp Vught op 18 augustus 1944, 23 jaar. Als verzetsstrijder gepakt te Leeuwarden, naar Vught overgebracht en daar 2 dagen later gefusilleerd.

Verzet

Zo jong als hij is, wordt Adri chef van de LO-Centrale in Leeuwarden en werkt nauw samen met onder meer Krijn van den Helm en Jan Evenhuis. Adri werkt onder de schuilnaam “De Ruiter”.
In de zomer van 1943 komt landelijk het Nationaal Steunfonds (NSF) tot stand, de financiering van het verzet. Dit aspect is in Friesland al goed op orde in het Financiële Comité Friesland, met Jan Evenhuis aan de leiding. Als de uitgaven de inkomsten flink overstijgen, besluit het Friese Comité tot een openbare zegelactie. De landelijke NSF-leiding vindt de actie overmoedig, maar de Friezen zetten door. Adri, van beroep tekenaar, ontwerpt de folder voor de zegelactie. Hij tekent naast een afbeelding van de Zeven Provinciën een opkomende zon. Ook bevat de folder ruimte voor het opplakken van zegels die een waarde hebben van fl. 2,50 oplopend tot fl. 1000,00. Adri ontwerpt ook de zegels, waarop hij de tekst vermeldt “Nederland zal Herrijzen”. Wel wordt besloten de actie onmiddellijk stop te zetten als het eerste exemplaar van de folder in Duitse handen komt. Dat gebeurt na acht weken, in die korte tijd is de actie een groot succes. Naar aanleiding van deze actie wordt niemand opgepakt.

Het Friese Comité gaat ook NSF heten en er wordt begonnen met het zelf innen van belastingen. Behalve een officiële belastingaanslag krijgen de Friezen ook een NSF-aanslag, dankzij een organisatie die Jan Evenhuis via de belastingkantoren in Friesland heeft opgezet. In tegenstelling tot de landelijke NSF staat Friesland op het standpunt dat de financiering van het verzet niet uit geleend geld moet worden betaald maar uit vrijwillige bijdragen. Adri houdt zich ook bezig met het vervalsen van papieren en vrijstellingen. Hij leert een onderduiker de kneepjes van het vervalsings-vak.

www.nmkampvught.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.